Η διπλωματία μεταξύ ξένων χωρών περιλαμβάνει συνήθως συμβολικά δώρα και χειρονομίες καλής θέλησης και ευγνωμοσύνης. Ποιος θα περίμενε ότι θα περιλάμβανε και άγρια ζώα;
Κι όμως, εδώ και αιώνες, τα άγρια, εξωτικά ζώα έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό και αποτελούν τους καλύτερους διπλωμάτες μεταξύ των κρατών, που διατηρούν φιλικές σχέσεις.
Από λιοντάρια, τσιτάχ και ελέφαντες μέχρι πάντα και αρκούδες, τα ζώα από εξωτικές, μακρινές χώρες έφερναν τους ηγέτες και τους βασιλείς πιο κοντά, δημιουργώντας μια ιδιότυπη παράδοση.
Τα πάντα μέρος της κινεζικής διπλωματίας
Μεταξύ του 1958 και του 1982, η Κίνα έδωσε 23 πάντα σε εννέα διαφορετικές χώρες. Μεταξύ αυτών ήταν τα πάντα Hsing-Hsing και Ling-Ling, που δόθηκαν από τον Πρόεδρο Μάο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον το 1972.
Τα πάντα που στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλάμβαναν την Chia Chia και τον Ching Ching το 1974, σε μια συμφωνία που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός των Τόρις Έντουαρντ Χιθ.
Οι Yang Guang και Tian Tian είναι τα τελευταία παραδείγματα της λεγόμενης «διπλωματίας των πάντα», η οποία αποτελεί εργαλείο του κινεζικού καθεστώτος εδώ και δεκαετίες.
Τα πάντα Yang Guang και Tian Tian έφτασαν στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου το 2011 ως μέρος μιας 10ετούς συμφωνίας. Στη συνέχεια, αυτό παρατάθηκε κατά δύο χρόνια.
Υπήρχε η ελπίδα ότι το ζευγάρι θα έδινε ένα μωρό, αλλά παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, παρέμειναν χωρίς απογόνους.
Τώρα, τα δύο πάντα που πέρασαν 12 χρόνια ως τα αστέρια του ζωολογικού κήπου του Εδιμβούργου, επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους, την Κίνα.
Ήταν τα τελευταία σε μια μακρά λίστα εξωτικών ζώων που είχαν φτάσει στις βρετανικές ακτές, είτε ως αποτέλεσμα βασιλικών σχέσεων είτε μέσω της δουλειάς του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου.
Τα δώρα στους Άγγλους βασιλιάδες
Τον 13ο αιώνα, ο βασιλιάς Ερρίκος Γ΄ έλαβε ως δώρο τρία λιοντάρια, έναν ελέφαντα και μια πολική αρκούδα από τους Ευρωπαίους ηγεμόνες, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του θηριοτροφείου του Πύργου του Λονδίνου.
Έλαβε τα λιοντάρια του από τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκο Β', το 1235 ενώ ο ελέφαντας του ήταν δώρο από τον βασιλιά της Γαλλίας.
Όσο για την πολική αρκούδα, ήταν δώρο από τον βασιλιά της Νορβηγίας το 1252. Αν και φιμωμένη και αλυσοδεμένη, της επέτρεψαν να κολυμπήσει στον Τάμεση.
Όλα τα άγρια ζώα φυλάσσονταν στο θηριοτροφείο του Πύργου του Λονδίνου, το οποίο συνέχισε να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Τελικά έκλεισε τη δεκαετία του 1830, αφού άνοιξε ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου.
Ο Βασιλιάς Γεώργιος Γ' ήταν ο τυχερός που έλαβε ένα τσιτάχ, το οποίο ονομάστηκε Miss Jenny και απεικονίστηκε διάσημα από τον καλλιτέχνη George Stubbs. Το τσιτάχ ήταν το αποτέλεσμα ενός σχεδίου που επινόησε ο Sir George Pigot, ανώτερος διοικητής της αποικίας στην Ινδία το 1764.
Έστειλε το άγριο ζώο στη Βρετανία με την ελπίδα να κερδίσει την εύνοια του μονάρχη. Όταν του παρουσιάστηκε η Miss Jenny, ο Γεώργιος έμεινε ασυγκίνητος και έτσι δόθηκε στον ξάδερφό του, δούκα του Κάμπερλαντ.
Ο δούκας του είχε προσπαθήσει να πείσει το τσιτάχ να κυνηγήσει ένα ελάφι, αλλά φοβήθηκε και αντ' αυτού το έβαλε στα πόδια.
Αλλά ο Pigot έβαλε τον ζωγράφο George Stubbs να τιμήσει το γεγονός στον διάσημο πίνακα του «Cheetah and Stag» ο οποίος εκτίθεται στην Πινακοθήκη του Μάντσεστερ.
Ο γιος και διάδοχος Γεώργιος Δ' ήταν ένας από τους τρεις Ευρωπαίους μονάρχες που έλαβαν μια καμηλοπάρδαλη από τον Οθωμανό Αντιβασιλέα της Αιγύπτου το 1827.
Τα ζώα πιστεύεται ότι ήταν ετεροθαλή αδέρφια, αφού αιχμαλωτίστηκαν ως μωρά στην έρημο της Νουβίας γύρω στο 1826. Η καμηλοπάρδαλη φέρεται να μεταφέρθηκε στη Βρετανία με ένα πλοίο που είχε μια τρύπα για να χωρέσει τον μακρύ λαιμό της. Στεγάστηκε στο θηριοτροφείο στο Royal Lodge στο Windsor μέχρι το θάνατό της το 1829.
Το 1828 άνοιξε τις πύλες του ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου, στο Regent's Park,. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1830, επιστήμονες, φύλακες και αριστοκράτες φυσιοδίφες συνέλεξαν ζώα από όλο τον κόσμο και τα έφεραν σε αυτό που ονομάστηκε «κιβωτός».
Χιμπατζίδες, ελέφαντες, ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, ουρακοτάγκοι και ο πρώτος ιπποπόταμος στην Ευρώπη έφτασαν εκεί μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πολλές σημαντικές προσωπικότητες της εποχής συμμετείχαν στον ζωολογικό κήπο, συμπεριλαμβανομένου του Καρόλου Δαρβίνου, ο οποίος έγινε μέλος της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου το 1837 και πέρασε πολλές ώρες μελετώντας την Jenny την Ουρακοτάγκο.
Ο «Jumbo» ο ελέφαντας έγινε τόσο διάσημος που το όνομά του μπήκε στην αγγλική γλώσσα, ως συνώνυμο για κάτι τεράστιο ενώ ο Guy ο γορίλας, που ήρθε από το Παρίσι, ήταν άλλη μια σημαντική προσθήκη στον ζωολογικό κήπο.
Ο πραγματικός αρκούδος Γουίνι
Η Γουίνι, μια αμερικανική μαύρη αρκούδα, έφτασε στον ζωολογικό κήπο το 1914. Την είχε φέρει ο στρατιώτης Χάρι Κόλμπορν, ο οποίος την είχε εντοπίσει όταν ταξίδευε από τον Καναδά για να ενταχθεί στο σύνταγμά του και να υπηρετήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αγόρασε την αρκούδα από έναν κυνηγό που είχε σκοτώσει τη μητέρα της. Την ονόμασε από την πατρίδα του, το Γουίνιπεγκ και την έφερε στην Αγγλία όταν τον έστειλαν εκεί για να εκπαιδευτεί με το σύνταγμά του.
Έγινε η ανεπίσημη μασκότ της Δεύτερης Καναδικής Ταξιαρχίας Πεζικού κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους στο Salisbury Plain.
Ευτυχώς για τη Γουίνι, ο Κόλμπορν δεν της επετράπη να την πάρει μαζί του στο μέτωπο στη Γαλλία, και έτσι την έδωσε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.
Γρήγορα έγινε δημοφιλής, ειδικά στα μικρά παιδιά. Ένας από τους τακτικούς επισκέπτες της ήταν ο διάσημος συγγραφέας AA Milne και ο γιος του, Κρίστοφερ Ρόμπιν.
Ο Milne δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο του Winnie the Pooh το 1926 και από τότε έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Σήμερα ένα άγαλμα στέκει στο ζωολογικό κήπο για να θυμηθεί τη Γουίνι και τον σωτήρα της.
Τα ζώα της βασίλισσας Ελισάβετ
Ο Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου φιλοξενούσε επίσης δεκάδες ζώα που δόθηκαν στα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.
Όλοι οι βασιλιάδες επισκιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό ζώων της βασίλισσας Ελισάβετ Β', στην οποία δόθηκαν δεκάδες ζώα καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της. Δύο πυγμαίοι ιπποπόταμοι δόθηκαν στη βασίλισσα Ελισάβετ από τον Πρόεδρο της Λιβερίας Tubman.
Ο ζωολογικός κήπος φρόντιζε επίσης έναν κροκόδειλο που δόθηκε στην Ελισάβετ από μια φυλή στη Γκάμπια, μαζί με ένα αρκουδάκι που ονομαζόταν Nikki που ήταν δώρο προς την πριγκίπισσα Άννα από τη Σοβιετική Ένωση.
Άλλα ζώα που φρόντισε ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφού δόθηκαν στη βασίλισσα περιλαμβάνουν δύο Αμερικανούς κάστορες από τον Καναδά, δύο γιγάντιες χελώνες από τις Σεϋχέλλες, έναν βραδύποτα και δύο μαύρα τζάγκουαρ από τη Βραζιλία και έξι κόκκινα καγκουρό από την Αυστραλία.
Στη βασίλισσα δόθηκε ένα άλογο που ονομαζόταν Burmese από τη Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία. Η ίδια ίππευσε το άλογο κατά τη διάρκεια της παρέλασης Trooping the Color το 1971.