Αγόρασαν σχεδόν... τζάμπα ετοιμόρροπο σπίτι στην Ιταλία και το μεταμόρφωσαν -Από ερείπια, γουστόζικο σπίτι - iefimerida.gr

Αγόρασαν σχεδόν... τζάμπα ετοιμόρροπο σπίτι στην Ιταλία και το μεταμόρφωσαν -Από ερείπια, γουστόζικο σπίτι

Το σπίτι στη Σαμπούκα της Σικελίας πριν και μετά την ανακαίνιση
Το σπίτι στη Σαμπούκα της Σικελίας πριν και μετά την ανακαίνιση /Φωτογραφίες: Massoud Ahmadi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η είδηση για την αγορά ετοιμόρροπων σπιτιών στην Ιταλία σε χαμηλές τιμές έγινε viral πριν από μερικά χρόνια με δεκάδες αγοραστές από όλο τον κόσμο να το σκέφτονται σοβαρά.

Κι ενώ η προοπτική μιας ανακαίνισης, μαζί με την γραφειοκρατία που συχνά συνεπάγεται η αγορά ενός σπιτιού σε ξένη χώρα μπορεί να είναι απωθητική για κάποιους, άλλοι άρπαξαν την ευκαιρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εξωτερική όψη του σπιτιού στην Ζαμπούκα πριν και μετά την ανακαίνιση
Η εξωτερική όψη του σπιτιού στην Ζαμπούκα πριν και μετά την ανακαίνιση

Φυσικά, κάθε αγοραστής έχει διαφορετικό όραμα για το νέο του έργο ανακαίνισης. Κάποιοι προσπάθησαν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανακαινίσεις και θέλησαν να διατηρήσουν τα πράγματα απλά, εστιάζοντας στο να κάνουν απλά το σπίτι βιώσιμο ξανά. Άλλοι πάλι, θέλησαν να το φέρουν στα δικά τους μέτρα.

Το πρώτο ζευγάρι που ολοκλήρωσε την ανακαίνιση ενός σπιτιού στην Ιταλία

Ο Μασούντ Αχμάντι και η Σέλεϊ Σπένσερ, οι πρώτοι που ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού στην πόλη Ζαμπούκα της Σικελίας, ανήκουν στην τελευταία κατηγορία.

Το ζευγάρι Μασούντ Αχμάντι και Σέλεϊ Σπένσερ
Το ζευγάρι Μασούντ Αχμάντι και Σέλεϊ Σπένσερ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζευγάρι, από την κομητεία Μοντγκόμερι της πολιτείας του Μέριλαντ, ήταν μεταξύ εκείνων που αγόρασαν μια ιστορική κατοικία στη Ζαμπούκα, που βρίσκεται βαθιά στην καρδιά της Σικελίας, αφότου οι τοπικές αρχές έβγαλαν σε δημοπρασία 16 εγκαταλελειμμένα σπίτια σε τιμές που ξεκινούσαν από το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ.

Ο Αχμάντι και η Σπένσερ ενδιαφέρονταν ήδη για την αγορά ενός ακινήτου στην Ιταλία και σκέφτονταν μάλιστα να ψάξουν στην περιοχή της Σικελίας όταν διάβασαν στο CNN το 2019 για την δημοπρασία ακινήτων στην Ιταλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έδωσαν 10.150 ευρώ για την αγορά σπιτιού 100 τετραγωνικών μέτρων - Η ανακαίνιση κόστισε 250.000 δολάρια

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά» λέει η Σπένσερ στο CNN. «Η Ζαμπούκα είναι πολύ καθαρή πόλη, με ωραία παλιά πέτρινα πεζοδρόμια που θυμίζουν εκείνα του Τζορτζτάουν και τα φώτα του δρόμου τη νύχτα είναι πολύ ρομαντικά». Όταν μάλιστα ενημερώθηκαν πως η προσφορά τους ύψους 10.150 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων είχε γίνει δεκτή, ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, που ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως την ανακαίνιση και την μεταμόρφωσή του. Δύο χρόνια αργότερα και πολύ νωρίτερα από την τριετή προθεσμία που είχαν θέσει ως όρο οι τοπικές αρχές, το ιταλικό τους καταφύγιο είχε ολοκληρωθεί.

Το ζευγάρι από τις ΗΠΑ, που εργάζεται σε παγκόσμια αναπτυξιακά έργα, ξόδεψε περίπου 250.000 δολάρια για να μετατρέψει το ερειπωμένο ακίνητο σε ένα πολυτελές σπίτι, το οποίο όπως λένε, μοιάζει με «αναγεννησιακό παλάτσο». Και πλέον, σκοπεύουν να μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας, περνώντας περίπου το μισό χρόνο στο σπίτι στην Σαμπούκα, μαζί με την κόρη τους και τα εγγόνια τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που πρόσθεσαν στο νέο τους σπίτι

Το ανακαινισμένο πλέον σπίτι, διαθέτει πανέμορφα μαρμάρινα μπάνια, αλλά το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα ένα ασανσέρ που χρησιμοποιεί το ζευγάρι για να ανεβοκατεβαίνει τους τρεις ορόφους. Τι τους έκανε όμως, να αποφασίσουν να εγκαταστήσουν ένα ασανσέρ, εξοπλισμένο με κάμερα ασφαλείας και τηλέφωνο;

«Θέλουμε να γεράσουμε εδώ, να κάνουμε γιόγκα κάθε μέρα και να απολαμβάνουμε τον καφέ μας στη βεράντα με θέα την ομιχλώδη λίμνη» εξηγεί η Σπένσερ. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν υπέροχο να νιώθουμε όσο το δυνατόν πιο άνετα, χωρίς να χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνουμε όλα αυτά τα στενά σκαλοπάτια τόσες φορές την ημέρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μπορεί για κάποιους τα 250.000 δολάρια που ξόδεψαν να φαντάζουν μεγάλο ποσό για ένα τέτοιο έργο, οι ίδιοι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα, είναι μικρότερο από το ποσό που θα είχαν δαπανήσει για κάτι παρόμοιο στις ΗΠΑ.

Η περιέργεια των γειτόνων για την ανακαίνιση

Ωστόσο, ένα ασανσέρ δεν είναι από τις χαρακτηριστικές προσθήκες των σπιτιών αυτής της μικρής πόλης ενώ και ο λαμπερός εσωτερικός σχεδιασμός του ακινήτου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ντόπιους. Το ζευγάρι λέει ότι έχει δεχτεί επισκέψεις από διάφορους κατοίκους που ήθελαν να δουν από κοντά την μεταμόρφωση αυτού του κάποτε ερειπωμένου σπιτιού. «Οι ντόπιοι μας υποδέχονται με κέικ και έρχονται στο σπίτι με περιέργεια για να δουν τι έχουμε κάνει» λέει η Σπένσερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός όμως από τον ανελκυστήρα, το σπίτι διαθέτει ένα σαλόνι, μια κρεβατοκάμαρα επισκεπτών, μια κύρια κρεβατοκάμαρα, ένα καθιστικό και μια μοντέρνα ανοιχτή κουζίνα. Διαθέτει επίσης πολλά μπαλκόνια, καθώς και μια πανοραμική βεράντα με θέα στους λόφους και τη λίμνη Αράντσιο, που βρίσκεται κοντά στο ερειπωμένο αραβικό φρούριο Fortino di Mazzallakkar.

Το ζευγάρι λέει πως τους έχει ήδη επιστραφεί η προκαταβολή των 5.000 ευρώ που είχαν αρχικά δώσει ως μέρος της συμφωνίας αγοράς, η οποία προέβλεπε πως οι εργασίες ανακαίνισης θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριών ετών.

Πώς είναι η ζωή στη Ζαμπούκα της Σικελίας;

Το ζευγάρι επί του παρόντος, απολαμβάνει ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι στη Ζαμπούκα. Τα πρωινά, κατεβαίνουν με το ασανσέρ στο ισόγειο και πηγαίνουν στο τοπικό καφέ για να απολαύσουν τον καπουτσίνο και το γλυκό τους. Στη συνέχεια, κάνουν μια βόλτα, προτού επιστρέψουν στο σπίτι τους για να εργαστούν εξ αποστάσεως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται όμως πως το σπίτι τους φάνηκε μικρό, καθώς προχώρησαν στην αγορά ενός αχρησιμοποίητου τμήματος 100 τετραγωνικών μέτρων του σπιτιού του γείτονά τους έναντι 5.000 ευρώ, το οποίο ανακαίνισαν επίσης και συνέδεσαν με την δική τους ιδιοκτησία.

«Αγαπάμε την ηρεμία στη Ζαμπούκα» λέει ο Αχμάντι. «Ο δρόμος μας είναι πολύ ήσυχος και απολαμβάνουμε τη φιλοσοφία του αργού τρόπου ζωής της πόλης αυτής.

«Εδώ δεν υπάρχει βιασύνη - Όλα κυλούν αργά»

Την ώρα που ορισμένοι ταξιδιώτες μπορεί να επέλεγαν τη Σικελία ως βάση για να εξερευνήσουν περισσότερο την Ιταλία, καθώς και την υπόλοιπη Ευρώπη, το ζευγάρι επικεντρώνεται στην εξερεύνηση της περιοχής. Έχουν ήδη επισκεφθεί την πόλη Μαρσάλα και τις αλυκές του Τραπάνι, ενώ λατρεύουν να κάνουν εκδρομές με το αυτοκίνητό τους στους στενούς αγροτικούς δρόμους, προκειμένου να επισκεφθούν τοπικές αγορές τροφίμων και να δοκιμάσουν διάφορες λιχουδιές, συμπεριλαμβανομένων των σαλιγκαριών. «Στις ΗΠΑ υπάρχουν παντού αυτοκινητόδρομοι. Εδώ δεν υπάρχει καθόλου βιασύνη» λέει ο Μασούντ. «Οι εκδρομές μας εδώ μας επιτρέπουν να αφεθούμε στην υπέροχη θέα. Για να οδηγήσουμε μόλις 9 χιλιόμετρα και να περάσουμε μέσα από τους λόφους, μας παίρνει σχεδόν δύο ώρες, αλλά αυτό είναι που κάνει την περιπέτεια τόσο ξεχωριστή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μικροπροβλήματα που αντιμετώπισαν

Παρόλο που κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό εάν αναλογιστεί κανείς τα διάφορα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα στην πορεία.

Όπως για παράδειγμα, το να καταφέρουν να περάσουν τα έπιπλά τους μέσα από τις στενές πόρτες και τα παράθυρα του 300 ετών παλάτσο, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις (ο καναπές ανέβηκε με το ασανσέρ) και η εύρεση κατάλληλων επίπλων ήταν επίσης χρονοβόρα.

«Στην Αμερική, υπάρχουν πολλά καταστήματα όπου μπορεί κανείς να αγοράσει πράγματα όλων των ειδών σε διάφορες τιμές» λέει η Σπένσερ. «Αλλά το να βρούμε ωραία έπιπλα καλής ποιότητας εδώ στη Σικελία που να μας αρέσουν, ήταν πρόβλημα. Πρέπει να ξέρεις πού είναι το σωστό μέρος για να βρεις παραδοσιακά ξύλινα κομμάτια, αντίκες ή ακόμη και καταστήματα μεταχειρισμένων επίπλων. Επίσης, ορισμένα κομμάτια υπάρχουν μόνο σε καταλόγους και δεν είναι διαθέσιμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για τις εργασίες αποκατάστασης, παρόλο που η δομή του κτιρίου ανακαίνιστηκε, αποφάσισαν να διατηρήσουν τα αυθεντικά παράθυρα, μαζί με τους χρυσούς πέτρινους τοίχους, τα δάπεδα με τα πανέμορφα πλακάκια και τις θολωτές οροφές, προκειμένου να διατηρήσουν κάποια από τα ιστορικά στοιχεία του σπιτιού. Το ζευγάρι επέλεξε επίσης να κρατήσει ορισμένα από τα αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, τα οποία ανακάλυψαν κατά την πρώτη τους επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένου ενός ημερολογίου του 1967 που εξακολουθούσε να κρέμεται στους τοίχους.

Το σπίτι τους είναι ένα από τα πολλά στην γειτονιά Σαρατσέν που εγκαταλείφθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε τη Σικελία το 1968 και κατέστρεψε την περιοχή.

Η διερευνητική επίσκεψη πριν την αγορά

Υπενθυμίζεται πως το 2019, το δημαρχείο της πόλης είχε δεχθεί δεκάδες κλήσεις ενδιαφερόμενων αγοραστών από το εξωτερικό, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προβεί στην πώληση 16 εγκαταλελειμμένων κατοικιών. Στη συνέχεια, το 2021, δημοπράτησε άλλα 10 κτίρια, αυτή τη φορά στη συμβολική τιμή των 2 ευρώ το καθένα. Κι ενώ ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους στη δεύτερη δημοπρασία κατέληξαν να αγοράσουν το σπίτι τους χωρίς να το δουν λόγω των περιορισμών με τον κορωνοϊό, ο Μασούντ κατάφερε να πετάξει στην Σικελία με τον αδερφό του το 2019 για να δουν το ακίνητο και να τσεκάρουν την συγκεκριμένη πόλη προτού κάνει την προσφορά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο άντρας μου με τον κουνιάδο μου έκαναν μια διερευνητική αποστολή για να δουν πώς ήταν η πόλη» λέει η Σπένσερ. «Είμαι μηχανικός και είπε ότι τα θεμέλια του χωριού και των σπιτιών στη Σαμπούκα είναι πολύ γερά, παρά τον σεισμό».

«Όλα κύλησαν ομαλά»

Ο Μασούντ λέει στο CNN πως είναι εξαιρετικά ευγνώμων που τόσο η πώληση όσο και η ανακαίνιση κύλησαν τόσο ομάδα, εξηγώντας ότι το δημαρχείο βοήθησε με τη γραφειοκρατία και τα νομικά ζητήματα, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν το γλωσσικό εμπόδιο. Αν και επισημαίνει ότι έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για ιταλικό ΑΦΜ και αριθμό κοινωνικής ασφάλισης καθώς και να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό πριν αγοράσουν το σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν ήταν εντελώς «ανώδυνη», είναι ευχαριστημένος με το πώς κύλησαν τα πράγματα.

«Στις ΗΠΑ, πρέπει να ασχολούμαι προσωπικά με τους εργολάβους, αλλά στη Ζαμπούκα της Σικελίας ήταν πολύ πιο εύκολο» εξηγεί ο Μασούντ, ο οποίος επέβλεψε όλες τις εργασίες, μαζί με τον αρχιτέκτονα. «Ήμουν τυχερός που βρήκα έναν καλό αρχιτέκτονα και συνέβαλα στις ηλεκτρολογικές εργασίες σχεδιάζοντας τις εγκαταστάσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζευγάρι εντυπωσιάστηκε επίσης από την ποιότητα της εργασίας των ντόπιων τεχνιτών και οικοδόμων, λέγοντας ότι τη βρήκαν πολύ ανώτερη από οτιδήποτε έχουν συναντήσεις στις ΗΠΑ. «Οι Ιταλοί τεχνίτες είναι απίστευτοι» λέει η Σπένσερ. «Το πώς μεταμόρφωσαν αυτό τον χώρο σε κάτι νέο, είναι εκπληκτικό. Ήταν χάλια και τώρα μοιάζει με αναγεννησιακό σπίτι».

Κλείνοντας, η Σπένσερ λέει πως δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι έχουν πλέον ένα τόσο όμορφο σπίτι στο εξωτερικό. «Ήμασταν πραγματικά τυχεροί. Θα μπορούσα να σας πω πολλούς εφιάλτες, αλλά δε θα το κάνω, γιατί εντέλει όλα πήγαν μάλλον καλά. Πολύ καλύτερα από ό,τι θα γινόταν σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ».

Φωτογραφίες: Massoud Ahmadi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία Σικελία σπίτι ανακάινιση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ