Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορία της γραφικής εκκλησίας στην Πλάκα που επέλεξαν Νικόλαος-Χρυσή για τον γάμο τους - iefimerida.gr

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορία της γραφικής εκκλησίας στην Πλάκα που επέλεξαν Νικόλαος-Χρυσή για τον γάμο τους

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορία της γραφικής εκκλησίας στην Πλάκα που επέλεξαν Νικόλαος-Χρυσή για τον γάμο τους
Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η γραφική εκκλησία στην Πλάκα που επέλεξαν ο Νικόλαος και η Χρυσή Βαρδινογιάννη για τον γάμο τους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πολυαναμενόμενος γάμος του Νικόλαου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, αποτελώντας ένα από τα πιο κοσμικά events της χρονιάς.

Ο γάμος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε μια από τις πιο γραφικές και ιστορικές εκκλησίες της Αθήνας και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια εκκλησία είχε επιλέξει να παντρευτεί τον Δεκέμβριο του 2023 και άλλο ένα γνωστό ζευγάρι, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Η επίσημη ανακοίνωση για τον γάμο Νικολάου-Χρυσής

«Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18:00 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά ο γάμος του Πρίγκιπα Νικόλαου, ήδη Νικόλαος Ντε Γκρες, με την κυρία Χρυσή Βαρδινογιάννη, παρουσία στενών συγγενών και φίλων της οικογένειας και του ζεύγους. Γραφείο πρώην Βασιλικής Οικογένειας της Ελλάδος» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της τέως βασιλικής οικογένειας.

Η ιστορία της εκκλησίας όπου θα παντρευτούν ο Νικόλαος και η Χρυσή Βαρδινογιάννη

Ο ναός χρονολογείται από τον 11ο αιώνα μ.Χ. και συνδέεται με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην Ιστορία του ελληνικού έθνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακρόπολης και συγκεκριμένα επί της οδού Πρυτανείου, λίγο πιο κάτω από τα Αναφιώτικα της Πλάκας, την περιοχή που στα βυζαντινά χρόνια αποτελούσε την αριστοκρατικότερη συνοικία της πόλης.

Ο ναός στηρίζεται κυριολεκτικά στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, αγναντεύοντας τον λόφο του Λυκαβηττού.

Ο ναός αρχικά ήταν ιδιωτικός. Ανεγέρθη από τη σπουδαία βυζαντινή οικογένεια των «Ραγκαβάδων» (απ' όπου πήρε και το όνομά του), που διέμενε τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου πιστεύεται ότι κατοικούσαν και εκκλησιάζονταν οι μετέπειτα αυτοκράτειρες Ειρήνη και Θεοφανώ, οι Αθηναίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήτορας του ναού θεωρείται ο Λέων Ραγκαβάς. Κι αυτό, διότι το όνομα αυτό βρέθηκε χαραγμένο σε έναν κιονίσκο του τρούλου, πάνω σε επικλητική επιγραφή που αναφέρει: «Κ(ΥΡΙ)Ε ΒΩΗΘΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛ(ΟΥ) ΛΕΩ)(Ν)Τ(ΟΣ) ΡΑΝΚΑΒΑ».

Η αρχική εκκλησία -μισή από τη σημερινή- είναι απλός τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός, δηλαδή ο τρούλος του στηρίζεται σε τέσσερις απλούς κίονες. Η δυτική κεραία του σταυρού είναι μεγαλύτερη και φθάνει ως την είσοδο.

Το 1687, στη διάρκεια της πολιορκίας της Αθήνας από τα στρατεύματα του Φραντσέσκο Μοροζίνι, κατά τον Έκτο Βενετοτουρκικό Πόλεμο, μια οβίδα προκάλεσε ζημιές στο ιερό βήμα του ναού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1833 στον ναό έγιναν εργασίες συντήρησης και επέκτασης που αλλοίωσαν πολύ τη φυσιογνωμία του. Επανέκτησε σε σημαντικό βαθμό την αρχική του μορφή το 1979-80 μετά από εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με αφαίρεση κονιαμάτων, αποκαλύπτοντας τον αρχικό τρούλο και την αρχική τοιχοποιία στη βόρεια πλευρά. Επίσης, έγινε αποκατάσταση της οροφής και διόρθωση των προβλημάτων στατικότητας.

Οι αρχικές αγιογραφίες του ναού δεν σώζονται. Οι υπάρχουσες έγιναν την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα και είναι νεοκλασικής τεχνοτροπίας.

Η «Καμπάνα της Απελευθέρωσης»

Μια μικρή καμπάνα που βρίσκεται φυλαγμένη στο εσωτερικό του ναού ήταν εκείνη που σηματοδότησε με το χαρμόσυνο χτύπημά της την απελευθέρωση της Αθήνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1833, όταν τα οθωμανικά στρατεύματα αποχώρησαν και παρέδωσαν το φρούριο της Ακρόπολης στους Αθηναίους, η καμπάνα σήμανε δυνατά για πρώτη φορά μετά από 374 χρόνια.

Έναν αιώνα αργότερα, το 1944, ο ήχος της συνδέθηκε με μία ακόμη ένδοξη στιγμή της πόλης, την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Η καμπάνα, κατασκευασμένη στην Ιταλία, επί Τουρκοκρατίας φυλασσόταν σε ειδική κρύπτη, καθώς η χρήση καμπανών είχε απαγορευθεί με διάταγμα του σουλτάνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε χρόνο, στις 25 Μαρτίου και στις 12 Οκτωβρίου, η «Καμπάνα της Απελευθέρωσης» στολίζεται με δάφνινο στεφάνι και οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να τη χτυπήσουν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά για τον γάμο του Νικολάου με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη

Οι τελευταίες λεπτομέρειες έχουν απομείνει για τον γάμο της χρονιάς, καθώς μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές.

Ωστόσο, οι άδειες γάμου του Νικόλαου και της Χρυσής Βαρδινογιάννη δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι βγήκε η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της τέως βασιλικής οικογένειας, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Θάνος Βάγιος στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται, βέβαια, για μία τυπική διαδικασία που μπορεί να γίνει μέχρι και 24 ώρες πριν από τον γάμο.

«Δεν νομίζω ότι είναι αγχωμένος ο Νικόλαος. Είμαι πανευτυχής με αυτό, νομίζω είναι πολύ χαρούμενος και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα ρωτήσετε στον ίδιο» είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο αδελφός του γαμπρού, Παύλος Ντε Γκρες.

Όπως αποκάλυψε ο Άρης Καβατζίκης στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», το νυφικό της Χρυσής θα ράψει ο Έλληνας σχεδιαστής μόδας Christos Costarellos, με σπουδαία καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, τον οποίο επιλέγουν celebrities και royals.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κουμπάρος πιθανόν να είναι ο Παύλος, ενώ τον γάμο θα τελέσει επίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης, θα υπάρχει βυζαντινή μουσική από χορωδία.

Οι γαλαζοαίματοι που θα παραστούν στον γάμο

Σύμφωνα με το ισπανικό περιοδικό Hola!, καθώς η 7η Φεβρουαρίου είναι εργάσιμη, η ισπανική εκπροσώπηση θα είναι ελάχιστη. Αναμφίβολα, η βασίλισσα Σοφία θα είναι παρούσα γι’ αυτή τη σημαντική μέρα για τον ανιψιό της, συνοδευόμενη από την αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, καθώς θα ταξιδέψουν από την Ισπανία για την Αθήνα.

Η κόρη της, Ινφάντα Κριστίνα, η οποία θα ταξιδέψει από την Ελβετία, θα είναι επίσης μεταξύ των προσκεκλημένων, ενώ η Ινφάντα Έλενα δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω υποχρεώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, όπως σημειώνει το ισπανικό δημοσίευμα, οι καλεσμένοι θα έρθουν την παραμονή για να παρακολουθήσουν το pre-wedding party και το γαμήλιο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί σε ένα άκρως ρομαντικό σκηνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Άρη Καβατζίκη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», η γαμήλια δεξίωση θα γίνει στον Πειραιά.

Οι καλεσμένοι θα είναι περίπου 100, ανάμεσά τους η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, αδελφή της βασίλισσας της Δανίας.

Μία ημέρα πριν από τον γάμο, η μητέρα του γαμπρού, Άννα Μαρία, θα παραθέσει δεξίωση στους καλεσμένους της οικογένειάς της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ