4 φαγητά που οι ειδικοί λένε... «δεν αξίζουν τον κίνδυνο, μην τα καταναλώνετε» - iefimerida.gr

4 φαγητά που οι ειδικοί λένε... «δεν αξίζουν τον κίνδυνο, μην τα καταναλώνετε»

Σούπερ μάρκετ καροτσι
Σούπερ μάρκετ / Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά την τελευταία σας επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, σκεφτήκατε μήπως να αγοράσετε τρόφιμα όπως φύτρες ή έτοιμα κομμένα φρούτα; Μάλλον πρέπει να το σκεφτείτε καλύτερα την επόμενη φορά.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας τροφίμων αποκάλυψαν τα τέσσερα πράγματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και τα οποία δε θα έτρωγαν ποτέ – και μερικά από αυτά μπορεί να σας εκπλήξουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κάλι Νίελ, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ και ο Δρ. Μπράιαν Κουόκ Λε, χημικός τροφίμων και σύμβουλος της βιομηχανίας με έδρα την Ουάσινγκτον, αποκάλυψαν τη συλλογική τους λίστα στη Huffington Post.

Τι λένε λοιπόν οι ειδικοί:

1. Ωμές φύτρες

Αν είστε μεγάλος οπαδός της προσθήκης υλικών όπως φύτρες σαν γαρνιτούρα στα τος και τα σάντουιτς σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι οι κίνδυνοι μπορεί να υπερτερούν των ωφελειών.

Ωμές φύτρες
Ωμές φύτρες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, δεν χρειάζεται να τα αποφεύγετε τελείως, ωστόσο μπορεί να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το E.coli, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν τα τρώτε ωμά – το CDC συνιστά να τα μαγειρεύετε στον ατμό για να σκοτώσετε τα μικρόβια και να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

2. Ωμό, μη παστεριωμένο γάλα

Αν δείτε μη παστεριωμένο γάλα στο σούπερ μάρκετ, μην το σκεφτείτε καν να το αγοράσετε.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται πως το νωπό γάλα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο, διότι υπάρχουν πολλοί παθογόνοι οργανισμοί που είναι ακόμα ζωντανοί σε αυτό το γάλα, ειδικά εάν προέρχεται κατευθείαν από μια εγκατάσταση επεξεργασίας» δήλωσε ο Λε στην Huffington Post.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περισσότερο γάλα που πωλείται σήμερα είναι παστεριωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει θερμανθεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν επιβλαβή βακτήρια θανατώνονται.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων υποστήριξε επίσης την άποψη αυτή, καθώς το νωπό γάλα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως η σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια και το καμπυλοβακτηρίδιο.

Ο FDA σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις εγκύους.

3. Τα προϊόντα που έχουν κοπεί εκ των προτέρων

Ενώ μπορεί να σας αρέσει η απλή ευκολία του να αρπάζετε ένα δοχείο με προ-κομμένα φρούτα ή λαχανικά στο σούπερ μάρκετ, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο καλό για εσάς.

Οι ειδικοί προτείνουν να πλένετε τα εκ των προτέρων κομμένα προϊόντα πριν τα φάτε, μια άποψη που επαναλήφθηκε από το CDC, καθώς μπορεί να περιέχουν βακτήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το CDC συνέστησε επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα προκομμένα φρούτα και λαχανικά παραμένουν κρύα και να τα διαχωρίσετε από το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά που μπορεί να βρίσκονται στο καλάθι του σούπερ μάρκετ σας.

Η Νίελ έκανε επίσης ειδική αναφορά στα κομμένα πεπόνια, λέγοντας στην Huffington Post πως είναι «πιο ευάλωτα» στη μόλυνση για κάποιους διαφορετικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι καλλιεργούνται στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν βρώμικο νερό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καλλιέργειας – και ακόμη και να έρθουν σε επαφή με περιττώματα ζώων. Η φλούδα των φρούτων μπορεί επίσης να περιέχει βακτήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Μπουφές ζεστού φαγητού

Αν και το έτοιμο φαγητό από τον μπουφέ σε ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να μην είναι απαίσιο, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε ορισμένους από τους τρόπους συντήρησής του.

Όλα τα ζεστά τρόφιμα στο συγκεκριμένο section του σούπερ μάρκετ πρέπει να διατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με το FDA. Ενώ τα κρύα τρόφιμα, θα πρέπει να διατηρούνται κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχει όμως μια «επικίνδυνη ζώνη», στην οποία μπορεί να εισέλθουν τα τρόφιμα εάν παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες. Σε αυτή την επικίνδυνη ζώνη, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. «Αν το σύστημα θέρμανσης είναι αμφισβητήσιμο, θα απέφευγα τις γωνιές με τα ζεστά φαγητά» συμβούλευσε ο Λε στην Huffington Post.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλλά αν διατηρείται πάνω από την κατάλληλη θερμοκρασία, τότε είστε εντάξει να το φάτε, επειδή δεν μπορεί να μολυνθεί». Η Νίελ είπε επίσης ότι της αρέσει πάντα να ρίχνει μια ματιά για να βεβαιωθεί ότι τα πάντα στα μπαρ διατηρούνται καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις λαβίδες σερβιρίσματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρόφιμα σούπερ μάρκετ φρούτα γάλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ