Ανησυχία για το πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού στα σχολεία εκφράζει ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, προβλέποντας αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες.
«Εάν πέρσι τον Μάιο που λειτούργησαν τα σχολεία για ένα μήνα είχαμε το 1% των τμημάτων να κλείνουν κάθε εβδομάδα, φέτος θα έχουμε τουλάχιστον το 3% των τμημάτων κάθε εβδομάδα που θα εμφανίζουν ένα ή και περισσότερα κρούσματα», λέει στο iefimerida.gr.
Όπως εξηγεί, αν τα κρούσματα εντοπιστούν έγκαιρα και απομονωθούν ίσως να εμποδιστεί η διασπορά στα υπόλοιπα παιδιά του τμήματος και να παραμείνει ανοιχτό. «Σε άλλη περίπτωση μέσα σε 7-10 μέρες η διασπορά στο τμήμα θα έχει ξεπεράσει το 50% και το τμήμα θα κλείνει», σχολιάζει ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης χαρακτηρίζοντας το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ως «ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα».
Γι’ αυτό το λόγο, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν συντάξει εξαρχής ένα αυστηρό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει τη διενέργεια πληθώρας self-test και λοιπών εργαστηριακών ελέγχων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού μέσα από την έγκαιρη διάγνωση πιθανόν κρουσμάτων και δη ασυμπτωματικών.
Πρόβλεψη για αύξηση της διασποράς του ιού στα σχολεία και αύξηση των νοσηλειών
«Οι συνθήκες προστασίας στις τάξεις παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή μεγάλος αριθμός μαθητών σε κλειστό χώρο με πτωχό αερισμό. Ξεκινάμε με μεγάλη εγκατεστημένη βάση κρουσμάτων και ένα στέλεχος με διπλάσια μεταδοτικότητα από το προηγούμενο. Από την άλλη, στα θετικά, έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων στο διδακτικό προσωπικό και στις οικογένειες των μαθητών και ένα μικρό ποσοστό των μαθητών. Ως εκ τούτου αναμένω μεγάλη αύξηση της διασποράς μεταξύ των μαθητών», δηλώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Ο ιός, όπως αναφέρει, δεν στοχεύει επιλεκτικά τα παιδιά. Ωστόσο, «τις επόμενες εβδομάδες μεγάλο ποσοστό του παιδικού πληθυσμού θα μολυνθεί γιατί τα παιδιά θα συνωστίζονται στα σχολεία και γιατί τα επίπεδα εμβολιασμού τους είναι εξαιρετικά χαμηλά. Βεβαίως, τα μεγάλα ποσοστά μολύνσεων παιδιών θα φέρουν και αντίστοιχα μεγάλους αριθμούς, σε απόλυτες τιμές, νοσηλειών και εισαγωγών στις εντατικές μεταξύ αυτών».
Η Δέλτα μακράν η πιο επικίνδυνη μετάλλαξη που κυκλοφορεί
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου χαρακτηρίζει τη Δέλτα μακράν -μέχρι στιγμής- την πιο επικίνδυνη μετάλλαξη που κυκλοφορεί. «Παρατηρούμε ότι και αυτή έχει αρχίσει να εξελίσσεται και να παράγει νέα υποστελέχη, τα οποία όμως ακόμα δε δείχνουν κάτι ανησυχητικό. Στις διεθνείς βάσεις δεδομένων έχει καταχωρηθεί μεγάλος αριθμός νέων παραλλαγών του ιού οι οποίες μέχρι στιγμής δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία. Το στέλεχος Mu είναι ένα από αυτά και φέρει μια σειρά μεταλλάξεων που δυνητικά σχετίζονται με διαφυγή από εξουδετερωτικά αντισώματα. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί ακόμα στο πεδίο», τονίζει ο ειδικός επιστήμονας, προσθέτοντας ότι η διασπορά του Mu είναι σχετικά μικρή. Αν και εμφάνιζε αύξηση μέχρι τον Ιούλιο, έκτοτε καταγράφει πτωτικές τάσεις.
Ο ιός προσπαθεί να παρακάμψει το εμβολιαστικό τείχος για να επιβιώσει
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή μεταξύ αυτών των μεταλλάξεων σε ένα πληθυσμό είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής σε απάντηση κάποιας εξελικτικής πίεσης. Όπως λέει, «στην αρχή της πανδημίας η εξελικτική πίεση πάνω στον ιό ήταν για το πόσο καλά θα προσαρμοστεί ο ιός στα ανθρώπινα κύτταρα ώστε να αναπαραχθεί αποτελεσματικά. Έτσι επιλέχθηκαν μεταλλαγές όπως: η d614g που βοηθούσαν σ΄αυτή την κατεύθυνση. Στη φάση που είμαστε τώρα, στον πόλεμο με τον κορωνοιό εμείς ασκούμε πίεση με το μοναδικό μας όπλο το εμβόλιο και άρα περιμένω ότι σε κοινωνίες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού θα επιλεχθούν υπάρχουσες μεταλλάξεις που βοηθούν τον ιό να αντιπαρέλθει σ΄ αυτό, π.χ. το στέλεχος Mu που συζητάμε τελευταία φέρει μερικές τέτοιες μεταλλάξεις, όπως και τα στελέχη Β και Γ που φέρουν την Ε484Κ μετάλλαξη. Σε άλλες κοινωνίες του Tρίτου κόσμου που ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει θα συνεχίσουν να επιλέγονται μεταλλαγές που αυξάνουν την μεταδοτικότητα».
Ελπίδα όλων, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, είναι ότι με την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων σ’ όλο τον πλανήτη, απ’ όλους, θα προλάβουμε να νικήσουμε τον κορωνοιό πριν προλάβει να δημιουργήσει νέες, ανθεκτικές μεταλλάξεις. «Όπως πολύ επιτυχημένα κάναμε με μια σειρά άλλους ιούς που εξαφανίσαμε με τη βοήθεια των εμβολίων», καταλήγει.