Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αυτή τη δραματική αλλαγή στα πρόσωπα των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα.
Τα φορτωμένα με πρόσθετα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά, έχουν δεχτεί επικρίσεις εδώ και δεκαετίες για τους υποτιθέμενους κινδύνους με δεκάδες μελέτες να τα συνδέουν με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
Η αλλαγή που παρατήρησαν οι ειδικοί από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
Και τώρα, οι ειδικοί ζητούν περαιτέρω διακοπή αυτών των τροφών. Συγκεκριμένα, Ισπανοί επιστήμονες που παρακολούθησαν δεκάδες μικρά παιδιά ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας που αποτελείται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως μαλακά, επηρέασε την ανάπτυξη των γνάθων τους.
Η Δρ. Λάουρα Μάρκες Μαρτίνεζ, ειδικός στην παιδοδοντιατρική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μάσηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων, καθώς διεγείρει την ανάπτυξη των οστών, ενισχύει τους μύες του προσώπου και προάγει τη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών. Η μάσηση στερεών και ινώδους υφής τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά ή φυσικές πρωτεΐνες, γυμνάζει τις γνάθους, βοηθώντας στην πρόληψη θεμάτων όπως η κακή σύγκλειση (κακή ευθυγράμμιση των δοντιών) και οι ελλείψεις στο μέγεθος και το σχήμα των οδοντικών τόξων».
Πώς συνδέονται τα τρόφιμα αυτά με την αλλαγή στην ανάπτυξη των γνάθων
«Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες που βασίζονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες είναι μαλακές και απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια για τη μάσηση, επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των γνάθων. Οι τροφές αυτές δεν διεγείρουν επαρκώς τους γναθοπροσωπικούς μύες και τα οστά, μπορούν να οδηγήσουν σε υποανάπτυκτες οστικές δομές και να αυξήσουν τον κίνδυνο κακής απόφραξης και αναπνευστικών προβλημάτων» εξήγησε η γιατρός.
Στην μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες, τις οδοντικές δομές και το σχήμα του κρανίου 25 παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών. Διαπίστωσαν ότι εκείνα που έτρωγαν πιο μαλακές τροφές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οδοντοστοιχία χωρίς κενά ανάμεσα, τα οποία απαιτούνται μεταξύ των δοντιών στην πρώιμη παιδική ηλικία για να δώσουν αργότερα το χώρο στα μεγαλύτερα δόντια.
Τεράστια αύξηση των ορθοδοντικών προβλημάτων στα παιδιά
Ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, δήλωσε επίσης στην Telegraph: «Διανύουμε αυτή την επιδημία συρρίκνωσης των γνάθων εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια, αλλά έχει πραγματικά επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε μια τεράστια αύξηση των ορθοδοντικών προβλημάτων στα παιδιά - μαζική χρήση σε σιδεράκια και πολύ περισσότερα στραβά δόντια».
Ο ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής διατροφής ZOE πρόσθεσε: «Η ισχυρότερη τρέχουσα θεωρία σχετικά με το γιατί οι γνάθοι έχουν συρρικνωθεί τόσο γρήγορα είναι ότι ταΐζουμε τα παιδιά μας παιδικές τροφές πραγματικά για όλη τους τη ζωή. Έτσι, απλά δεν αναπτύσσουν τους μυς των γνάθων ή το μέγεθος της σιαγόνας».