500.000 πολίτες απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, ενώ μέχρι σήμερα περισσότερες από 51.000 εξετάσεις έχουν διενεργηθεί, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εδώ και 14 χρόνια φέρνει το «μακριά κοντά» στον τομέα της υγείας, αξιοποιώντας το δίκτυο της Vodafone, προκειμένου να εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε κατοίκους 100 απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας: Από το Σουφλί και το Νευροκόπι έως τους Λειψούς και τη Γαύδο.
Προληπτικές εξετάσεις από απόσταση και χωρίς συνωστισμό
Mε το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η ανάγκη για περιορισμό των μετακινήσεων ευπαθών ομάδων και τον συνωστισμό τους σε χώρους ιατρείων και νοσοκομείων έγινε επιτακτικότερη. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Vodafone ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και έθεσε τον φορητό εξοπλισμό του προγράμματος Τηλεϊατρικής στη διάθεση των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.
Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone εδώ και 14 χρόνια φέρνει το «μακριά κοντά» για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών
Είναι ενδεικτική η περίπτωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία αξιοποίησε τον φορητό εξοπλισμό και ενίσχυσε τις κινητές μονάδες στον νομό Λακωνίας. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Κορωνιό, Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας & Διοικητή του Νοσοκομείου Μολάων: «Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών η ανάγκη μιας κινητής μονάδας εξετάσεων ήταν επιτακτική για τη δυσπρόσιτη περιοχή της Λακωνίας. Μέσω της Τηλεϊατρικής και της αξιοποίησής της στην κινητή μονάδα καταφέραμε να διενεργήσουμε περισσότερες από 800 εξετάσεις».
«Θέλουμε να φέρουμε τον γιατρό και την υγεία δίπλα στο σπίτι μας»
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του προγράμματος είναι ότι αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της Vodafone, καταργεί τους γεωγραφικούς περιορισμούς στον τομέα της παροχής ειδικευμένων υπηρεσιών υγείας. Μέσα από την Τηλεϊατρική, ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα περιφερειακά ιατρεία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ειδικευμένες υπηρεσίες στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία ειδικευμένων ιατρών, όπως για παράδειγμα πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι και ενδοκρινολόγοι.
«Η κινητή μονάδα καλύπτει την ανάγκη του να μπορέσουμε να φέρουμε τον κάθε γιατρό ή γιατρούς πολύ σημαντικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους, δίπλα σε κάθε σπίτι ανεξάρτητα του πόσο απομακρυσμένο είναι. Θέλουμε να φέρουμε το γιατρό – την υγεία δίπλα στο σπίτι μας. Κι όλα αυτά εντελώς δωρεάν» ανέφερε ο κ. Κορωνιός, απαντώντας σε χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.
- «Λείπουν γιατροί ειδικοτήτων, ακόμα και ιδιώτες».
- «Θα ήθελα να ερχόταν πιο συχνά η μονάδα στο χωριό μας».
- «Είναι πολύ σημαντικό γιατί τον καιρό της πανδημίας κάποιοι άνθρωποι ακόμα και από φόβο δεν μπορούν να μετακινηθούν».
- «Είναι πολύ σημαντική η κινητή μονάδα για τον κόσμο που δεν μπορεί να πλησιάσει τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία».
Οι παραπάνω δηλώσεις είναι ενδεικτικές της ανησυχίας που βιώνουν οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών σε ό,τι αφορά την υγεία τους. Όπως μας δήλωσε η κ. Παναγιώτα Δρίβα, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μολάων «Αυτές οι δράσεις δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «η τεχνολογία και η τηλεϊατρική είναι εργαλεία που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους πολίτες να έχουν μια ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία».
Σημαντικά αποτελέσματα
Σύμφωνα με την κ. Δρίβα, η οποία εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στο Νοσοκομείο Μολάων, «η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας και στη βάση αυτή ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και πραγματικά μόνο θετικά αποτελέσματα έχουμε να αναφέρουμε και μόνο θετικές εντυπώσεις έχουμε αποκομίσει».
Είναι ενδεικτικό ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αξιοποιώντας τον φορητό εξοπλισμό το προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, πραγματοποίησε από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο του 2020, πέντε δράσεις σε χωριά της Λακωνίας, όπου 259 κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν 827 δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής. Σύμφωνα με την κ. Γρηγορία Φιλούρη, μία από τις αγροτικούς γιατρούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή» ενώ η κ. Χάνια Βιλέζον, επίσης αγροτική ιατρός, ανέδειξε την προληπτική αξία της δράσης αναφερόμενη στην περίπτωση πολίτη που μετέβη στο νοσοκομείο Μολάων για περαιτέρω διερεύνηση ενός θέματος υγείας που ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων από την κινητή μονάδα.
Στην προληπτική διάσταση του προγράμματος Τηλεϊατρικής αναφέρθηκε και ο κ. Ιωάννης Μιχαλέτος, Συντονιστής Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Λακωνίας: «Αυτές οι δράσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο όπλο στην πρόληψη του -καρδιαγγειακού κυρίως- κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σε απομακρυσμένες περιοχές. Με χαρά συμμετείχαμε ως Κέντρο Υγείας και με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να επαναλάβουμε και σε άλλα χωριά της περιοχής μας παρόμοιες δράσεις».
Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενώ την τεχνική υλοποίησή του έχει αναλάβει η εταιρεία Vidavo.