Για τον θάνατο του 48χρονου στην Ηλεία από στρεπτόκοκκο αλλά και για την αναμενόμενη πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε ο Νίκος Τζανάκης.
Αναφερόμενος στον 48χρονο στην Ηλεία που όπως έγινε γνωστό πέθανε από σηπτικό σοκ και όχι από το τσίμπημα αράχνης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας είπε ότι «κανείς γιατρός δεν πίστεψε ότι ο άνθρωπος αυτός πέθανε απο τσίμπημα αράχνης, όλοι γνωρίζαμε ότι κατά πάσα πιθανότητα πέθανε από κάποιο σηπτικό σοκ».
Εξήγησε ότι «η σήψη είναι μια λοίμωξη από μικρόβιο συνήθως, που οδηγεί τον άνθρωπο σε πλήρη κατάρρευση πολυοργανική και όταν φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, στην ουσία υποστηρικτικά μόνο περιμενεις στις ΜΕΘ μήπως επανέλθουν τα όργανά του και σωθεί, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».
Αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, πότε έρχεται αποκλιμάκωση
Για την εξέλιξη του κορωνοϊού, είπε ότι «υπάρχει αυξητική τάση ανεξαρτήτως αν την περασμένη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ έδωσε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, σε σχέση με την προπροηγούμενη εβδομάδα. Νομίζω ότι αυτό είναι τεχνικό, ο κόσμος δεν πάει στα νοσοκομεία εύκολα τώρα στις γιορτές».
«Θα δούμε την μεθεπόμενη εβδομάδα πολύ περισσότερες νοσηλείες, θα κορυφωθούν και θα αποκλιμακωθούν μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη», τόνισε στη συνέχεια ο κ Τζανάκης.
Ερωτηθείς αν τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εμβολιαστούμε είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένες οδηγίες και ότι πιθανότατα το εμβόλιο θα επικαιροποηθεί και θα δοθούν οδηγίες από την επιτροπή εμβολιασμών.
«Όλοι αυτενεργούμε αυτή τη στιγμή και υπάρχουν διχογνωμίες για το αν θα πρέπει να εμβολιάζονται κάποιοι παραπάνω από μια φορά τον χρόνο. Είμαστε σε μια ελαφριά σύγχυση γύρω από το θέμα του εμβολιασμού περαν του ετήσιου εμβολιασμού που μπορούμε να κάνουμε», είπε.
Τι είπε για τα συμπρώματα του κορωνοϊού
Ερωτηθείς για τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι νοσούν από κορωνοϊό είπε ότι «τα πιο συνήθη συμπτώματα εξακολουθούν να είναι η καταβολή και η κακουχία που μπορεί να είναι τα μόνα συμπτώματα, με λίγο πονόλαιμο και εν συνεχεία μπορεί να έχουμε μια κλιμάκωση των συμπτωμάτων με πολύ έντονο πονοκέφαλο μυαλγίες και οστικά άλγη και εμπυρετο, ενώ καποιοι ελάχιστοι υπερήλικες με πολλά συνοδά νοσήματα ή με πεσμένο ανοσοποιητικό, μπορεί να εκδηλώσουν και την πνευμονία του κορωνοιου σπανιότερα ή να να παροξυνουν τα συνοδά τους νοσήματα με αποτέλεσμα να οδηγηθούν πολλές φορές για νοσηλεία στο νοσοκομείο».