Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κρήτη θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στο νησί τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως η Κρήτη έχει δαπανήσει το 60% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος που μπορεί να αναπτύξει.
«Σε περίπτωση που αποφασιστεί να αναπτυχθεί πλήρης ισχύς στις ΜΕΘ, η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες κορωνοϊού επομένως μπορεί να νοσηλεύσει ακόμη 30 ή και 40 πέραν από τους 27 ασθενείς που έχει αυτή τη στιγμή διασωληνωμένους» είπε.
Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει δυσκολία να βρεθεί ΜΕΘ στην Κρήτη για άλλα νοσήματα. Το νησί καταγράφει μονίμως αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, ενώ σήμερα και το Ρέθυμνο σημείωσε 85 περιστατικά. «Το ΕΣΥ στην Κρήτη έχει έτσι ακριβώς οργανωθεί που μπορεί να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο τον οποιονδήποτε» είπε κλείνοντας το θέμα.
Εκκληση Τζανάκη σε εμβολιασμένους
«Κάνω έκκληση ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, ότι πρέπει να προσέξουν τον εαυτό τους, αλλά να προσέξουν και τους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους» είπε στη συνέχεια ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, απαντώντας στο ερώτημα, πώς θα αναχαιτιστεί η διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
«Καταλαβαίνω τον θυμό τους, την πικρία τους, που κάποιοι συμπολίτες μας δεν εμβολιάζονται, όμως εμείς οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να δουλέψουμε και για αυτούς και να προστατέψουμε και αυτούς. Δεν μπορούμε να τους πετάξουμε στον Καιάδα» είπε.
«Είναι άνθρωποι που είτε από φοβία είτε από δισταγμό δεν έχουν εμβολιαστεί, ξέρουμε ότι κινδυνεύουν, ξέρουμε ότι αν μπουν σε ΜΕΘ είναι 50-50 αν θα βγουν από αυτή, επομένως πρέπει να φροντίσουμε και για αυτούς» συνέχισε ο κ. Τζανάκης.
«Πρέπει να προσέξουμε και τους ανεμβολίαστους, έχουν τη γνώμη τους, έχουν πάρει την απόφασή τους, είναι λάθος η απόφασή τους, παρά ταύτα πρέπει εμείς οι πιο συνειδητοποιημένοι εμβολιασμένοι πολίτες να τους προστατεύσουμε», συμπλήρωσε.
Τρίτη δόση σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και υγειονομικούς
Αναφερόμενος στη φαινομενικά ειλημμένη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να χορηγηθεί ενισχυτική δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ο κ. Τζανάκης είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά και βλέποντας μέρα με τη μέρα τους εμβολιασμένους που εισάγονται στο νοσοκομείο, βλέπουμε ότι αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό υπερήλικες που έχουν κάνει εδώ και μήνες το εμβόλιο».
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον καθηγητή θα ήταν καλό να συμπεριληφθούν σε αυτή την αναμνηστική δόση ηλικίες άνω των 80 ετών, ιδιαίτερα αν έχουν συμπληρώσει 8 και 9 μήνες.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως πρέπει να προτεραιοποιηθούν και οι υγειονομικοί που βρίσκονται οι περισσότεροι σε απόσταση 8 και 9 μήνες από τον εμβολιασμό τους.