Η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και την ικανότητά του να διατηρεί πληροφορίες. Κάποιες τροφές ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία, κάποιες τη βλάπτουν.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο υγείας WebMD, μεταξύ των τροφών που μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη είναι όσες είναι πλούσιες σε τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά. Συγκεκριμένα, οι τροφές αυτές είναι οι εξής:
Μαργαρίνη και frosting
Αυτά τα τρόφιμα, μαζί με πολλά συσκευασμένα σνακ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, που βλάπτουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη από το περιοδικό «Neurology» διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικοι που είχαν στο αίμα τους τα υψηλότερα επίπεδα ελαϊκού οξέος (ένας κοινός τύπος τρανς λιπαρών) ήταν περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.
Αλκοόλ
Ενώ ένα μόνο ποτήρι κρασί ή μπύρα είναι απίθανο να μπερδέψει το μυαλό σας, το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τις οδούς επικοινωνίας του εγκεφάλου. Όσο περισσότερο πίνετε τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι το να επεξεργαστείτε νέες πληροφορίες ή να θυμηθείτε πράγματα. Το αλκοόλ μπορεί, επίσης, να σας κάνει να αισθάνεστε σύγχυση ή κατάθλιψη.
Αναψυκτικά και άλλα ζαχαρώδη ποτά
Οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγετε τα πολύ γλυκά ποτά. Έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά, γλυκό τσάι και άλλα ζαχαρώδη ποτά είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης. Αυτά τα ποτά, τα οποία συχνά περιέχουν φρουκτόζη -είδος ζάχαρης-, ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη και συρρίκνωση ορισμένων μερών του εγκεφάλου σας.
Αναψυκτικά και ποτά διαίτης με τεχνητά γλυκαντικά
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προτιμάτε αναψυκτικά που δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά έχουν τεχνητά γλυκαντικά. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον μία γουλιά αναψυκτικό διαίτης την ημέρα έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή να αναπτύξουν άνοια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να ευθύνονται για αυτό.
Τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα
Όσοι τρώνε πολλά τηγανητά, επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να τα πηγαίνουν χειρότερα σε τεστ που μετρούν τις δεξιότητες της σκέψης τους. Ο πιθανός λόγος: τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα και να βλάψει τον ίδιο τον εγκέφαλο.
Ντόνατς
Μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά είναι και τηγανητά και γεμάτα ζάχαρη - ένας κακός συνδυασμός όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με την άνοια. Επίσης, τα περισσότερα ντόνατς περιέχουν τρανς λιπαρά.
Λευκό ψωμί και λευκό ρύζι
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν πολύ γλυκιά γεύση, ενδέχεται να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό συχνά ακολουθείται από μια πτώση, η οποία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πνευματική θολούρα. Έρευνες δείχνουν πως η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, ειδικά σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Έτσι, όταν καταναλώνετε υδατάνθρακες, προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Κόκκινο κρέας
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την καρδιά σας καθώς και για τον εγκέφαλό σας. Αν θέλετε μια πηγή πρωτεΐνης που ωφελεί τον εγκέφαλό σας, προτιμήστε ψάρια, άπαχα πουλερικά και φασόλια.
Βούτυρο και τυριά με πλήρη λιπαρά
Αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα με κορεσμένα λιπαρά. Για την υγεία του εγκεφάλου, προτιμήστε γάλα, γιαούρτι, τυρί cottage και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά.
Ξιφίας και τόνος Ahi
Οι περισσότεροι ειδικοί στην υγεία τάσσονται υπέρ της κατανάλωσης ψαριών, αλλά προτιμούν είδη όπως ο σολομός και άλλα που περιέχουν τα ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο ξιφίας, ο τόνος Ahi και άλλα μεγάλα ψάρια συγκεντρώνουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, που είναι νευροτοξικός και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και μείωσης των γνωστικών ικανοτήτων σε ηλικιωμένους.
Έτοιμα ντρέσινγκ, μαρινάδες και σιρόπια
Πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν μεγάλες ποσότητες σιροπιού καλαμποκιού, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και της μειωμένης απόδοσης του εγκεφάλου.