Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτό που αποκαλούμε «overthinking», δηλαδή τις πολλές, γρήγορες και κουραστικές σκέψεις, που δεν φεύγουν από το μυαλό τους.
Ο δρ Daniel Amen, πιστοποιημένος ψυχίατρος και ερευνητής απεικόνισης εγκεφάλου στην Καλιφόρνια, προτείνει ένα απλό και εύκολο κόλπο για να επιβραδύνεις τη γρήγορη, αδυσώπητη σκέψη, που κάνει το μυαλό σου να «τρέχει».
Αυτό το τρικ των 15 δευτερολέπτων δεν είναι τίποτα άλλο από βαθιές αναπνοές, που θα ηρεμήσουν τον εγκέφαλο.
«Τέσσερα δευτερόλεπτα μέσα, κρατήστε το για ενάμισι δευτερόλεπτο. Οκτώ δευτερόλεπτα έξω, κρατήστε το για ενάμισι δευτερόλεπτο», εξήγησε ο Amen σε βίντεο που μοιράστηκε στο TikTok τη Δευτέρα.
«Άρα είναι μια αναπνοή 15 δευτερολέπτων. Αν το κάνετε αυτό για τρία ή τέσσερα λεπτά, τείνει να ηρεμήσει τα πράγματα», πρόσθεσε.
Εναλλακτική διαχείριση των σκέψεων που «τρέχουν»
Ο Amen είπε ότι, εάν η διαφραγματική αναπνοή δεν λειτουργεί, δοκιμάστε την έντονη άσκηση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.
Η Fairlee Fabrett, ψυχολόγος στο Νοσοκομείο McLean που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ, λέει ότι το άγχος συχνά ευθύνεται για τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό.
«Οι άνθρωποι που αγωνίζονται με τέτοιες σκέψεις ανησυχούν συνεχώς για το τι πρέπει να γίνει, τι δεν έχει γίνει και τι θα ακολουθήσει - ή έχουν εμμονή με καταστάσεις του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος», είπε ο Fabrett πέρυσι.
«Όταν οι αγωνιστικές σκέψεις κυριεύουν το μυαλό σου, δεν μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένος και νιώθεις παγιδευμένος, κάτι που σε κάνει ακόμη πιο ανήσυχο και στρεσαρισμένο, και ο φαύλος αυτός κύκλος συνεχίζεται», πρόσθεσε.
Όπως ο Amen, ο Fabrett συνιστά την άσκηση -ίσως κάνοντας ένα σετ push-ups ή 10 jumping jacks- για να εκτονώσετε το άγχος.
Προτείνει, επίσης, να αναγνωρίσετε τις σκέψεις αυτές για να αποκτήσετε μια αίσθηση ελέγχου πάνω τους, να μετρήσετε τις αναπνοές σας, να αποσπάσετε την προσοχή σας διαβάζοντας ή να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο και να προγραμματίσετε χρόνο για να επεξεργαστείτε τις σκέψεις ταυτόχρονα.
Η κλινική του Κλίβελαντ σημειώνει ότι το overthinking μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.
Η ειδικευόμενη στη συμπεριφορά της ιατρικής ύπνου Michelle Drerup συμβούλεψε, πέρυσι, να διαλογιστείτε πριν τον ύπνο, να κάνετε προοδευτική μυϊκή χαλάρωση τεντώνοντας και χαλαρώνοντας κάθε μυϊκή ομάδα του σώματός σας, σταματώντας τον χρόνο στην οθόνη πολύ πριν τον ύπνο και σημειώνοντας τις αρνητικές σκέψεις σε ένα ημερολόγιο «ανησυχίας» και θετικές σκέψεις στο ένα ημερολόγιο «ευγνωμοσύνης».
«Η ενασχόληση με την ευγνωμοσύνη ακριβώς πριν τον ύπνο έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο ήρεμο σώμα και πιο θετικές σκέψεις πριν τον ύπνο», είπε η Drerup.