Σας βγάζει το κινητό ένδειξη «ανθυγιεινή ατμόσφαιρα»; Πνευμονολόγος εξηγεί τον λόγο και τους κινδύνους - iefimerida.gr

Σας βγάζει το κινητό ένδειξη «ανθυγιεινή ατμόσφαιρα»; Πνευμονολόγος εξηγεί τον λόγο και τους κινδύνους

Υγρασία πάνω από την Αθήνα
Υγρασία πάνω από την Αθήνα/Intimenews

Τις τελευταίες ημέρες στα κινητά τους οι Αθηναίοι διαβάζουν πως η ατμόσφαιρα είναι ανθυγιεινή, ειδικά για ευαίσθητες ομάδες.

Η ένδειξη εμφανίζεται στην εφαρμογή του καιρού, συχνά κάτω από τη θερμοκρασία. Οι χρήστες της εφαρμογής είναι πιθανότερο να τη δουν τις βραδινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν η έντονη υγρασία κρατά χαμηλά τα σωματίδια που προκαλούν την ρύπανση και καθυστερεί τη διάλυσή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σωματίδια αυτά, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, προέρχονται από την καύση υλικών που δεν πρέπει να καίγονται. «Είναι ένα φαινόμενο που βλέπαμε κατά κόρον τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν πολύ μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού για να ζεσταθούν τις κρύες νύχτες του χειμώνα έκαιγαν ακατάλληλα υλικά. Φαίνεται πως αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και τώρα, προφανώς από λιγότερους ανθρώπους, κι έτσι βλέπουμε τις επιπτώσεις στον αέρα», σημειώνει ο κ. Λουκίδης.

Η καύση των ακατάλληλων υλικών απελευθερώνει σωματίδια που καθιστούν την ατμόσφαιρα επικίνδυνη, ειδικά για άτομα με υποκείμενες νόσους, όπως επισημαίνει ο καθηγητής: «Τα σωματίδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα, κυρίως σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα».

Ο κ. Λουκίδης ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι ο βαθμός της επίπτωσης βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο έκθεσης του ατόμου στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Επίσης τονίζει ότι στα επίπεδα που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτεθειμένοι περισσότερο όσοι καίνε ακατάλληλα υλικά

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογραμμίζει πως ενώ η προσοχή συνήθως δίνεται στη μόλυνση του εξωτερικού αέρα, οι επιπτώσεις των σωματιδίων αυτών επηρεάζουν πρώτα και κύρια τα άτομα που βρίσκονται κοντά στα σημεία της καύσης των ακατάλληλων υλικών.

«Πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου οι κοινωνικές ανισότητες έχουν αντίκτυπο στην υγεία. Άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα είναι πιθανότερο να κάψουν υλικά ακατάλληλα προς καύση κι έτσι να εκτίθενται πολύ συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα εν λόγω σωματίδια», παρατηρεί ο κ. Λουκίδης.

Η κλίμακα δείκτη ποιότητας αέρα

Η εφαρμογή που βλέπουν οι χρήστες στα κινητά τους χρησιμοποιεί την κλίμακα δείκτη ποιότητας αέρα που ορίζεται από το πρότυπο US-EPA 2016.

Αν η ένδειξη είναι 0-50, τότε ο αέρας θεωρείται καλός. Από 51-100 αξιολογείται ως μέτριος κι άρα αποδεκτός σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Όταν η ένδειξη όμως περάσει το 100, ο αέρας χαρακτηρίζεται ως ανθυγιεινός, πρώτα για τις ευαίσθητες ομάδες (ένδειξη έως 150) κι ύστερα για όλο τον πληθυσμό (151-200).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ