Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα -Τι δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ [πίνακες] - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα -Τι δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ [πίνακες]

Βόλτα στην παραλία Καραμπουρνάκι στη Θεσσαλονίκη
Βόλτα στην παραλία Καραμπουρνάκι στη Θεσσαλονίκη -Φωτογραφία: Intimenews/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης διαφαίνεται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανιχνεύεται σε επίπεδο αντίστοιχο με την τιμή της 29ης Μαρτίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει μια ανοδική της πορεία, που κορυφώθηκε στις 5 Απριλίου, όταν καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή της τρέχουσας πανδημικής περιόδου στην πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 07/04 και της Πέμπτης 08/04 είναι:

  • - Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 05/04 και της Τρίτης 06/04.
  • -Μειωμένη κατά 27% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 31/3 και Πέμπτης 01/4.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ενθαρρυντικό ότι για πρώτη φορά την τελευταία περίοδο σε τρεις συνεχόμενες ημέρες παρατηρούμε μια τάση μείωσης των τιμών του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Το αν η τιμή της 5ης Απριλίου ήταν η υψηλότερη της περιόδου και περνάμε σε φάση επιπέδωσης ή και αποκλιμάκωσης της επιδημιολογικής καμπύλης είναι κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να περιμένουμε κάποιες μέρες, για να το εκτιμήσουμε με ασφάλεια μέσα από τις καθημερινές μας μετρήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως διευκρίνισε, «μια μείωση της τάξης του 30% μπορεί να μας απομακρύνει -έστω οριακά- κάτω από το επίπεδο του συναγερμού», ωστόσο «το χαμηλότερο ιικό φορτίο δε συνεπάγεται ταυτόχρονη αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, η εικόνα στα νοσοκομεία αντιστοιχείται πάντοτε μέρες αργότερα με την εκάστοτε επιδημιολογική έξαρση ή αποκλιμάκωση» , γι' αυτό «απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων από όλους μας, πολύ δε περισσότερο καθώς σταδιακά ανοίγουν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

*Τα διαγράμματα παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ