Η θεραπεία του καρκίνου σε νέες γυναίκες δεν χρειάζεται να σημαίνει το τέλος της γονιμότητάς τους - iefimerida.gr

Η θεραπεία του καρκίνου σε νέες γυναίκες δεν χρειάζεται να σημαίνει το τέλος της γονιμότητάς τους

Διατήρηση της γονιμότητας σε καρκινοπαθείς γυναίκες
Διατήρηση της γονιμότητας σε καρκινοπαθείς γυναίκες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία πολύ σημαντική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 36ης Ετήσιας Συνάντησης του ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας), στις 5-8 Ιουλίου.

Ειδικοί ερευνητές από το Guy's and St. Thomas's Hospital, στο Λονδίνο, παρουσίασαν λεπτομερή δεδομένα μετά από μια 20ετή ανάλυση για το πόσο επιτυχής μπορεί να είναι η διατήρηση της γονιμότητας σε καρκινοπαθείς γυναίκες, και ειδικά σε αυτές με καρκίνο του μαστού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν δεδομένα για 879 νεαρές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μια σειρά καρκίνων μεταξύ 2000 και 2019. Μάλιστα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχαν δοθεί συμβουλές για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους πριν από τη θεραπεία. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 33 ετών και ο καρκίνος του μαστού ήταν η πιο συχνή διάγνωση (63% των περιπτώσεων). Μετά την παροχή συμβουλών, 373 ασθενείς (42%) επέλεξαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους με μία από τις τρεις διαθέσιμες μεθόδους: κατάψυξη ωαρίων (53%), κατάψυξη εμβρύων (41%) και οι δύο μέθοδοι μαζί (5%) και κρυοσυντήρηση ιστών ωοθηκών (1%).

Μέχρι σήμερα το ποσοστό εκείνων των γυναικών που επέστρεψαν να κάνουν χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων και εμβρύων τους είναι 16% (61/373) και 44 από αυτές πέτυχαν ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό γεννήσεων 71%, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει κατά πολύ, όταν τα γονιμοποιημένα ωάρια και έμβρυα μεταφέρθηκαν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών επέστρεψαν εντός δύο ετών από τη διάγνωσή τους. Γυναίκες με καρκίνο του μαστού ήταν πιο πιθανό να επιστρέψουν για θεραπεία γονιμότητας, και μάλιστα ήταν αυτές που πέτυχαν τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων, σημαντικά υψηλότερα, για παράδειγμα, από εκείνες με λέμφωμα (70% έναντι 30%).

Το σχόλιο του ειδικού στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Γυναικολόγο - Μαιευτήρα, Ειδικό Γονιμότητας, Ενδοσκοπικό Χειρουργό, Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, να μας σχολιάσει αυτή την πολύ σημαντική παρουσίαση:

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι μια τρανταχτή απόδειξη του πώς μπορεί να είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και σημαντικά αποτελεσματική η διατήρηση της γονιμότητας σε αυτές τις περιπτώσεις. Θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι γνωστό ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των ωοθηκών, προκαλώντας συχνά υπογονιμότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, ο τομέας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει πολύ αποτελεσματικά όπλα στη φαρέτρα του. Συγκεκριμένα, η κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων (διαβάστε περισσότερα) πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο διατήρησης γονιμότητας, εφόσον υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος των περίπου δύο εβδομάδων πριν την έναρξη της θεραπείας. Η εξέλιξη των μεθόδων κρυοσυντήρησης (υαλοποίηση) των αγονιμοποίητων ωαρίων, υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης. Επιπλέον, η κατάψυξη των εμβρύων που αναπτύσσονται μετά τη γονιμοποίηση έχει το πλεονέκτημα της σχετικά υψηλής πιθανότητας κύησης. Η συνολική πιθανότητα κύησης μετά από εμβρυομεταφορά όλων των εμβρύων, ύστερα από μία ωοληψία, υπερβαίνει το 50%, εφόσον η ηλικία της γυναίκας είναι κάτω των 35 τη στιγμή της ωοληψίας.

Εκείνο που αξίζει να θυμάται κανείς είναι ότι η καταλληλότερη μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας αποφασίζεται σε ατομική βάση. Αποτελεί σημαντική ελπίδα για το μέλλον αν σήμερα σε όλες τις νεαρές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο προσφέρονται συμβουλές από ειδικούς γονιμότητας. Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τη διατήρηση της γονιμότητας πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας σύγχρονης φροντίδας των νεαρών γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Επομένως, υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διατήρησης της γονιμότητας σε γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται άμεσα από τους ειδικούς σχετικά με τις διαθέσιμες δυνατότητες και κυρίως να έρχονται σε επαφή με ιατρικό προσωπικό εξειδικευμένου κέντρου, προκειμένου να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του ονείρου τους, να κρατήσουν το δικό τους μωρό στην αγκαλιά τους».

Διαβάστε περισσότερα για την γυναικεία υπογονιμότητα εδώ:

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ