Στην ασφάλεια των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά και τη σχέση αλλεργιών με τον εμβολιασμό αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο κυρίως στους μαζικούς εμβολιασμούς, είπε, παίρνοντας πρώτη τον λόγο, η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε και πάλι στα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η συνεχής καταγραφή δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν και σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν κατά τη διάρκεια των μελετών, πρόσθεσε.
Όπως είπε, έχουν εντοπιστεί θρομβώσεις και θρομβοπενία, ελαττωμένα αιμοπετάλια, αντιδράσεις που ενδεχομένως να συσχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συνεχίζει την καταγραφή για το θέμα ο EMA
Ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών, «παραδεχόμενος ότι τα οφέλη υπερτερούν σαφώς από την πιθανή ύπαρξη μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας», πρόσθεσε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.
Παράλληλα, η ειδικός τόνισε πως ο EMA συνεχίζει μια έρευνα προσπαθώντας να αιτιολογήσει αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με τις παρενέργειες αυτές. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίου.
«Να πούμε ότι σε συνεργασία ο ΕΟΔΥ και η εταιρεία της AstraZeneca έχουν εκδώσει νέο φύλλο οδηγιών με μια ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν. Παράλληλα, αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να τους ειδοποιήσουν για την περίπτωση μιας κατάστασης που θυμίζει μια τέτοια περίπτωση», είπε.
Πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα θρομβώσεων
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη σπάνια αυτή παρενέργεια που ενδεχομένως να συνδέεται με το εμβόλιο, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από 7 με 14 ημέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό και τα συμπτώματα που μπορούν να είναι ασυνήθη σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων: έντονο άλγος, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος.
Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός, με βάση τον οποίο μπορεί κανείς να σκεφτεί πως μπορεί να διαγνώσει και να αναστείλει την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου. «Να επαναλάβουμε ότι τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται με το εμβόλιο της AsteaZeneca δεν διαφέρουν από αυτά που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό. Δεν αποτελεί αντένδειξη να εμβολιαστεί κάποιος με ιστορικό θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca», πρόσθεσε.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση. Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneva, που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid», συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τις αλλεργίες
Ξέρουμε όλοι ότι οι εμβολιασμοί συνεχώς επιταχύνονται και η εμπειρία μας για τη συμπεριφορά των πολιτών μας στο θέμα των εμβολιασμών έχει αυξηθεί, σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου. «Σημαντικός αριθμός έχουν έναν υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και αυτός ο ενδοιασμός οδηγεί αρκετά άτομα να μην εμβολιάζονται», εκτίμησε η ίδια.
«Η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί είναι αν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μάλιστα μη συνδεόμενη με ένα συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί ενδοφλέβια αγωγή ή αντιμετώπιση σε νοσοκομείο», είπε. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε από την άλλη πως κοινές αλλεργίες, είτε σε φάρμακα, είτε σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βαφές, χρώματα, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.
Δείτε την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών
Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού: