Η μετάλλαξη Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη, με τις υγειονομικές Αρχές κάθε χώρας να έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή.
Οι ειδικοί σε αυτή τη φάση προσπαθούν να αποκρυσταλλώσουν τις πρώτες, ασφαλείς πληροφορίες για τη συμπεριφορά της νέας παραλλαγής του ιού, ο οποίος -επιβεβαιωμένα πλέον- φέρει πολύ μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, στην πρωτεΐνη ακίδα, που αποτελεί το κλειδί για την είσοδο του ιού στον οργανισμό.
Αυτά τα γενετικά χαρακτηριστικά δημιουργούν φόβους, σε θεωρητικό επίπεδο, ότι η παραλλαγή αυτή θα είναι περισσότερο μεταδοτική και περισσότερο ανθεκτική στα εμβόλια σε σχέση με τις προηγούμενες.
Μπορούν τα υπάρχοντα τεστ να ανιχνεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον;
Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Ακόμα όμως κι αν υπήρχαν, θα μπορούσαν τα υπάρχοντα τεστ να την ανιχνεύσουν;
Σύμφωνα με το περιοδικό «Time», οι ειδικοί απαντούν «και ναι και όχι. Η πλειοψηφία των τεστ που χρησιμοποιούνται από εργαστήρια μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν το για ποια “έκδοση” (σ.σ. παραλλαγή / μετάλλαξη) πρόκειται».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς τα τεστ στοχεύουν σκόπιμα τμήματα του ιού που δεν αλλάζουν σημαντικά. «Οι παραλλαγές βασίζονται σε διαφορετικές μεταλλάξεις. Στην περίπτωση της Όμικρον, οι μεταλλάξεις εστιάζονται στην πρωτεΐνη ακίδα, ένα σημείο του ιού που αλλάζει συχνά, ώστε να “διαφεύγει” από τα φάρμακα και τα αντισώματα. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να γίνει τεστ γι’ αυτά (τα σημεία). Επομένως, η πλειοψηφία των τεστ που είναι σήμερα διαθέσιμα θα δείξουν αν ένα άτομο είναι θετικό στον κορωνοϊό, όχι όμως και αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Όμικρον.
Λειτουργούν και στην Όμικρον τα self tests
Πάντως η εταιρεία Qiagen που ειδικεύεται στα διαγνωστικά τεστ και την έρευνα δήλωσε ότι «δεν έχουμε δει πτώση στην αποδοτικότητα των προϊόντων μας». Η εταιρεία δηλώνει πως είμαστε αισιόδοξοι ότι τα rapid test και τα PCR (σ.σ. μοριακό) τεστ της εταιρείας μας θα ανιχνεύσουν το νέο κορωνοϊό.
«Αν προτιμάτε πάντως τα σπιτικά τεστ (self test) που δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες και μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά, και αυτά είναι χρήσιμα, ειδικά για να γνωστοποιούν στον καθένα αν είναι θετικός στον κορωνοϊό. Όπως και τα PCR (μοριακά), έτσι και τα self test δεν μπορούν να διακριβώσουν αν κάποιος είναι θετικός συγκεκριμένα στη μετάλλαξη Όμικρον. Θα δείξουν όπως θετικό όλους όσοι έχουν προσβληθεί από οποιαδήποτε παραλλαγή του κορωνοϊού» σημειώνει καταλήγοντας το «Time».
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση self tests, δωρεάν, σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.