Εμβόλια δεν κάνουν μόνο τα παιδιά -Εκστρατεία ενημέρωσης για εμβολιασμό στους ενήλικες - iefimerida.gr

Εμβόλια δεν κάνουν μόνο τα παιδιά -Εκστρατεία ενημέρωσης για εμβολιασμό στους ενήλικες

Γιατρός κάνει εμβόλιο
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία, αλλά υπάρχουν εμβόλια και για τους ενήλικες που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς, όπως η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα εμβολιασμό στους ενήλικες

Τα οφέλη του εμβολιασμού στον ενήλικα πληθυσμό βρίσκονται στο επίκεντρο εκστρατείας ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - ΕΔΔΥΠΠΥ, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και αφορά 20 Δήμους σε όλη την Ελλάδα., με 11 από αυτούς να βρίσκονται στην Αττική, δύο στην Θεσσαλονίκη, δύο στην Θεσσαλία, ενώ θα γίνουν ενημερώσεις και στους Δήμους Δράμας, Σερρών, Χαλκίδας, Κορίνθου και Ναυπλίου.

Ειδικότερα η εκστρατεία που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων θα αφορά την ενημέρωση για τα οφέλη εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και του έρπητα ζωστήρα, για τον ενήλικα πληθυσμό.

Την έναρξη της εκστρατείας. κήρυξε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. «Με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ενήλικα πληθυσμού για τα οφέλη του εμβολιασμού συμβάλουμε στην ανοσία της κοινότητας. Στη χώρα μας διαθέτουμε σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα και για τον ενήλικα και για τον παιδικό πληθυσμό. Καταδεικνύουμε την ανάγκη για εμβολιασμό ως πράξη ατομικής ευθύνης. Η ιατρική κοινότητα και οι εμπλεκόμενοι φορείς τάσσονται υπέρ της εμβολιαστικής κάλυψης ως βασικής αρχής υγείας», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οφέλη του εμβολιασμού έναντι της γρίπης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, 'Αγγελος Πεφάνης, εκτιμάται ότι το 30% των περιστατικών μεταδοτικών (λοιμωδών) νοσημάτων στην Ευρώπη οφείλεται στη γρίπη. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι, στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, (Ευρωπαϊκός Οικονομικό Χώρος) έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από συμπτωματική γρίπη. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι 15.000 - 70.000 άτομα στην ΕΕ θα πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 290.000 - 646.000 θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα σχετίζονται με τη γρίπη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2018 - 2019, αναφέρθηκαν 374 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία ΜΕΘ και 154 θάνατοι. Από τα 374 αυτά κρούσματα, μόνο τα 56 (15%) ήταν εμβολιασμένα, ενώ τα 287 αφορούσαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με έρευνες, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης μειώνει κατά 56% τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τη νόσο, κατά 79% τις νοσηλείες και κατά 58% τους θανάτους σε διαβητικούς ασθενείς. Παράλληλα, μειώνει κατά 67% τους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά 54% του εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 75% τους θανάτους από καρδιολογικό αίτιο και κατά 56% των οξέων καρδιολογικών περιστατικών σε καρδιολογικούς ασθενείς. Τέλος, μειώνει κατά 22-41% τις παιδιατρικές κρίσεις άσθματος, κατά 52% τις νοσηλείες λόγω γρίπης των ηλικιωμένων και κατά 70% τους θανάτους ηλικιωμένων, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.Η σοβαρή γρίπη μπορεί να επιπλακεί με πνευμονιοκοκκική πνευμονία, αυξάνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από γρίπη διευκολύνει τη μόλυνση και νόσηση από πνευμονιόκοκκο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όπως ανέφερε ο κ. Πεφάνης, είναι σημαντικό οι ασθενείς που έχουν ένδειξη (π.χ. ενήλικες 65+ ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα) να εμβολιαστούν τόσο για τον πνευμονιόκοκκο όσο και την εποχική γρίπη.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με προτεραιότητα

Στις ειδικές ομάδες που πρέπει να εμβολιασθούν με προτεραιότητα, ανήκουν και οι έγκυες γυναίκες οι οποίες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές, ενώ η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης δύναται να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της ίδιας της κύησης και το έμβρυο. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης θα προστατεύσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογέννητο βρέφος στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, διάστημα στο οποίο δεν μπορούμε να το εμβολιάσουμε με κανένα εμβόλιο κατά της γρίπης, ανέφερε ο κ. Πεφάνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά στον έρπη ζωστήρα, αναφέρεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες μπορεί να εμφανίσει έρπη ζωστήρα, ενώ η συχνότητα αυξάνει σε άτομα άνω των 50, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος µε την αύξηση της ηλικίας. Ο έρπης ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή τουδέρματος που καταλήγουν, και προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Τα συμπτώματα της ασθένειας μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εμβολιασμός εμβόλια εμβόλιο γρίπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ