Τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά ξεχνούν αυτή τη σημαντική «καθημερινή υποχρέωση» - iefimerida.gr

Τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά ξεχνούν αυτή τη σημαντική «καθημερινή υποχρέωση»

ΔΕΠΥ
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα άτομα με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) συχνά ξεχνούν να πίνουν νερό λόγω της αδυναμίας τους να διατηρήσουν την προσοχή τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 2-6% των παιδιών και εφήβων και το 5% των ενηλίκων στη Γερμανία πάσχουν από ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής).

Τα κύρια συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η παρορμητικότητα, η έλλειψη προσοχής και η υπερκινητικότητα, ενώ στη ΔΕΠ απουσιάζουν οι παρορμητικές και υπερκινητικές τάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ψυχίατρος Thilo Palloks από το Μόναχο εξηγεί στην Berliner Morgenpost γιατί η επαρκής ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με ΔΕΠΥ και προσφέρει συμβουλές.

Αφυδάτωση: Αυτός ο κίνδυνος απειλεί τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Ο Palloks επισημαίνει ότι ειδικά τα παιδιά με ΔΕΠΥ επιδιώκουν δραστηριότητες που προσφέρουν άμεση ικανοποίηση, καθώς έχουν έλλειψη ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μεταδίδει σήματα στα νευρικά κύτταρα και είναι γνωστός ως «αγγελιοφόρος της ευτυχίας». Το νερό για αυτά δεν είναι συνήθως προτεραιότητα, παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις μεταβολικές διεργασίες του σώματος.

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και την απόδοση - συμπτώματα τα οποία τα άτομα με ΔΕΠΥ ήδη αντιμετωπίζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά έχουν μειωμένη αίσθηση του σώματός τους επειδή από τον εγκέφαλό τους λείπει ένα είδος «φίλτρου». Έτσι, κάθε σκέψη και συναίσθημα μπορεί να περάσει ανεμπόδιστα, με συνέπεια το αίσθημα της δίψας να παραμελείται.

Τι να κάνουν όσοι πάσχουν από ΔΕΠΥ για να παραμένουν ενυδατωμένοι

Ο ψυχίατρος συνιστά στα άτομα με ΔΕΠΥ και σε όσα πάσχουν από άλλες διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή οι καταναγκασμοί, να αναπτύξουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προτείνει πρακτικές λύσεις όπως να πίνουν ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα, χρησιμοποιώντας ξυπνητήρι ως υπενθύμιση, ή να γεμίζουν δύο μπουκάλια του ενός λίτρου κάθε πρωί, ώστε να θυμούνται την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να καταναλώσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΠΥ ψυχίατρος νερό αφυδάτωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ