Για το σύνδρομο Long Covid, που προσβάλλει 1 στους 7 αναρρώσαντες από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κλείνοντας την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, η λοιμωξιολόγος δήλωσε: «Έχουμε μάθει πολλά για τον ιό. Χθες συζητήθηκαν σε σεμινάριο από τον ΠΟΥ όλα τα δεδομένα. Για τον "Long covid" με συμπτώματα όπως μυική αδυναμία, κόπωση που διαρκούν παραπάνω από το κανονικό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το σύνδρομο αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και παιδιά. Πρέπει να διευκρινιστούν ακόμα ορισμένοι παράγοντες».
Ένας στους επτά ασθενείς παρουσιάζουν σύνδρομο Long Covid
Συγκεκριμένα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 φαίνεται πως είναι σημαντικές. «Δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ένας στους επτά, ακόμα και αφού αναρρώσει από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζει συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, η δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, που επιμένουν συχνά για 3 και 6 μήνες.
Η Β. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμα και παιδιά, κυρίως όμως την ομάδα 35 έως 49 ετών. «Πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο», είπε, και ο ΠΟΥ προτείνει περισσότερη έρευνα σε αυτό το πεδίο. Υπογράμμισε με έμφαση ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η προστασία και η αποφυγή νόσησης, εμβολιαζόμενοι και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.