Ερευνα του UCL για το σύνδρομο long Covid: Ασθενείς αναφέρουν πάνω από 200 συμπτώματα σε 10 όργανα -Κόπωση, ίλιγγος, τρέμουλο - iefimerida.gr

Ερευνα του UCL για το σύνδρομο long Covid: Ασθενείς αναφέρουν πάνω από 200 συμπτώματα σε 10 όργανα -Κόπωση, ίλιγγος, τρέμουλο

Ανδρας σκίτσο Covid
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα συμπτώματα και τη χρονική τους πορεία σε ασθενείς με σύνδρομο long Covid, επιβεβαιωμένο ή ύποπτο, καταγράφει μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο EClinical Medicine του Lancet.

Η μεγαλύτερη σχετική διεθνή μελέτη με επικεφαλής τους επιστήμονες της UCL υποστηρίζει ότι ασθενείς που εμφανίζουν σύνδρομο long Covid έχουν αναφέρει περισσότερα από 200 συμπτώματα σε 10 διαφορετικά όργανα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι με τον όρο σύνδρομο «Long covid» εννοούμε τα παρατεταμένα συμπτώματα που εμφανίζει ένας στους επτά που νόσησαν με κορωνοϊό. Κάποιος, δηλαδή, ο οποίος, ακόμα και αφού αναρρώσει από την οξεία φάση της λοίμωξης, εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, η δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, που επιμένουν συχνά για 3 και 6 μήνες. Το σύνδρομο αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και παιδιά.

Τα συμπτώματα των ασθενών με σύνδρομο long Covid

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν κόπωση, επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματική ή πνευματική άσκηση, και πνευματική σύγχυση. Από το φάσμα των συμπτωμάτων άλλα περιλάμβαναν οπτικές ψευδαισθήσεις, τρέμουλο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, σεξουαλική δυσλειτουργία, προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, έρπητα ζωστήρα, απώλεια μνήμης, θολή όραση, διάρροια και εμβοές.

«Ενώ έχει γίνει πολύ δημόσια συζήτηση σχετικά με το long Covid, υπάρχουν λίγες συστηματικές μελέτες που διερευνούν αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Ως εκ τούτου, σχετικά λίγα είναι γνωστά αναφορικά με το εύρος των συμπτωμάτων και την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου, τη σοβαρότητα και την αναμενόμενη κλινική πορεία, τον αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία και την αναμενόμενη επιστροφή στην αρχική τους υγεία», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Athena Akrami, νευροεπιστήμονας στο Κέντρο Επιστημών Sainsbury στο UCL.

Τα στατιστικά για τους ασθενείς με σύνδρομο long Covid

Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα συμπτωμάτων που διαρκούν μετά από 35 εβδομάδες (οκτώ μήνες) ήταν 91,8%. Από τους 3.762 ερωτηθέντες, 3.608 (96%) ανέφεραν συμπτώματα πέραν των 90 ημερών, 2.454 εμφάνισαν συμπτώματα για τουλάχιστον 180 ημέρες (έξι μήνες) και μόνο 233 είχαν αναρρώσει (δεν είχαν όλοι οι ασθενείς δεδομένα έως έξι μήνες).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εκείνους που ανέκαμψαν σε λιγότερο από 90 ημέρες, ο μέσος αριθμός συμπτωμάτων (11,4 από τα 66 συμπτώματα που μετρήθηκαν με την πάροδο του χρόνου) κορυφώθηκε τη δεύτερη εβδομάδα και για εκείνους που δεν ανέκαμψαν σε 90 ημέρες, ο μέσος αριθμός συμπτωμάτων (17,2 ) κορυφώθηκε στον δεύτερο μήνα.

Οι ερωτηθέντες με συμπτώματα άνω των έξι μηνών παρουσίασαν κατά μέσο όρο 13,8 συμπτώματα τον έβδομο μήνα. Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν κατά μέσο όρο 55,9 συμπτώματα (από τη μεγαλύτερη λίστα των 203 που μετρήθηκαν στη μελέτη), σε μέσο όρο 9,1 οργάνων.

Το 89,1% των συμμετεχόντων παρουσίασαν υποτροπές, με την άσκηση, τη σωματική ή διανοητική δραστηριότητα και το άγχος ως βασικά αίτια. Το 45,2% ανέφερε ότι χρειαζόταν μειωμένο πρόγραμμα σε σύγκριση με το διάστημα προ Covid, και το 22,3% δεν εργαζόταν καθόλου κατά τη στιγμή της έρευνας.

«Η μνήμη και η γνωστική δυσλειτουργία, που βιώνουν πάνω από το 85% των ερωτηθέντων, ήταν τα πιο διαδεδομένα και επίμονα νευρολογικά συμπτώματα, εξίσου κοινά σε όλες τις ηλικίες και με σημαντικό αντίκτυπο στην εργασία. Οι πονοκέφαλοι, η αϋπνία, ο ίλιγγος, η νευραλγία, οι νευροψυχιατρικές μεταβολές, το τρέμουλο, η ευαισθησία στον θόρυβο και το φως, οι ψευδαισθήσεις (οσφρητική και άλλες), η εμβοή ήταν επίσης κοινά και μπορεί να υποδηλώνουν μεγαλύτερα νευρολογικά προβλήματα που αφορούν τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα», ανέφερε η Δρ Akrami.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ