Τις περίεργες παρενέργειες που της άφησε ο κορωνοϊός περιέγραψε μία ασθενής, λέγοντας πως οι αισθήσεις της παραμορφώθηκαν και πως ο καφές της μυρίζει πλέον σαν αναθυμιάσεις αυτοκινήτου.
Η 44χρονη Σάρα Γκοβιέρ από το Κεντ της Αγγλίας κόλλησε κορωνοϊό τον Μάιο και έχασε την αίσθηση της όσφρησης- ένα σύμπτωμα γνωστό ιατρικά ως παροσμία. Η εργοθεραπεύτρια περιέγραψε το πώς σχεδόν «όλα τα τρόφιμα μύριζαν σαν να ήταν σάπια» και πως έχει χάσει σχεδόν δύο κιλά επειδή δεν μπορεί να απολαύσει τα αγαπημένα της φαγητά.
Η οδοντόκρεμα έχει μυρωδιά βενζίνης και το κρεμμύδι σαν στάσιμο νερό
Η Γκοβιέρ μάλιστα, είπε πως η μυρωδιά του κρέατος πλέον της θυμίζει άρωμα ή σαπούνι, η οδοντόκρεμα έχει γεύση περισσότερο σαν βενζίνη παρά σαν μέντα και ο καφές έχει μια μυρωδιά καυσαερίου ή καπνού τσιγάρων. Αποκάλυψε επίσης, πως το σκόρδο και τα κρεμμύδια της θυμίζουν περισσότερο ένα μίγμα βρεγμένου σκύλου ή στάσιμου νερού ενώ η σοκολάτα έχει τόσο άσχημη γεύση που δεν μπορεί να την φάει καν.
Η 44χρονη, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Γουίλιαμ Χάρβεϊ στο Άσφορντ του Κεντ δημιούργησε μια ομάδα υποσρτήριξης στο Facebook, όπου τα μέλη μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις θεωρίες και τις συμβουλές τους για τις περίεργες αυτές μυρωδιές. Όπως είπε: «Ο καφές είχε απαίσια γεύση και το βούρτσισμα των δοντιών μου ήταν σαν να τα πλένω με βενζίνη – ήταν απαίσιο. Στην αρχή, όλα μύριζαν ουσιαστικά το ίδιο, οπότε ο καφές μου μύριζε σαν να κάπνιζε κάποιος ή σαν καυσαέρια αυτοκινήτου. Το σκόρδο και το κρεμμύδι επίσης – δεν μπορώ καν να περιγράψω την μυρωδιά τους και επειδή είναι βασικά συστατικά σε κάθε συνταγή, δεν μπορούσα να μαγειρέψω».
Και συνεχίζει: «Εάν πήγαινα στο σπίτι κάποιου και μαγείρευε, εμένα μου μύριζε σαν ένα μείγμα βρεγμένου σκύλου και στάσιμου νερού – όλα απλά μύριζαν σαν μούχλα. Η επίγευση ήταν εξίσου άσχημη. Έπρεπε να φτύσω ακόμη και την σοκολάτα».
Τι είναι η παροσμία;
Οι γιατροί ανακάλυψαν πως τα άτομα με κορωνοϊό χάνουν την αίσθηση της όσφρησης επειδή ο ιός βλάπτει τις απολήξεις των νεύρων του υποδοχέα ή τα κύτταρα στήριξης στο εσωτερικό της μύτης τους. Αυτά τα νευρικά άκρα που ανιχνεύουν το άρωμα λένε στον εγκέφαλό σας πώς να ερμηνεύσει τις χημικές πληροφορίες που συνθέτουν μια μυρωδιά και η καταστροφή τους ή η εσφαλμένη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε παροσμία.
Η Γκοβιέρ είπε ότι οι συνάδερφοί της βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον Απρίλριο αλλά η ίδια δεν είχε τα κλασικά συμπτώματα του υψηλού πυρετού ή του βήχα. Ωστόσο, μια μέρα επέστρεψε στο σπίτι της εντελώς εξαντλημένη και εμφάνισε πονόλαιμο, οπότε πήρε άδεια και υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό στις 2 Μαϊου.
Οι ασθενείς με παροσμία έχουν πρώτα χάσει την αίσθηση της όσφρησης
Παρότι ο σύζυγός της, ο 47χρονος Τζιμ και τα παιδιά τους, Τζέικ και Ντάνιελ δεν είχαν συμπτώματα, το απόγευμα μετά την εξέτασή της, η Σάρα έχασε τις αισθήσεις της γεύσης και της μυρωδιάς. «Μαγείρευα κάρι και ενώ την μία στιγμή μπορούσα να το μυρίσω, μόλις πήγα να το δοκιμάσω δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν» είπε. «Ανέβηκα γρήγορα επάνω και ψέκασα λίγο άρωμα στον καρπό μου, αλλά δεν μπορούσα να μυρίσω τίποτα και τότε κατάλαβα ότι είχα κορωνοϊό και άρχισα να κλαίω».
Πήρε το θετικό τεστ μετά από λίγες ημέρες και έχασε τις αισθήσεις της γεύσης και της μυρωδιάς για 5 ή 6 εβδομάδες. Μετά, οι αισθήσεις αυτές επέστρεψαν για περίπου 6 εβδομάδες ξανά, προτού παρατηρήσει ένα πρόβλημα. Βγήκε για φαγητό με μία φίλη τον Αύγουστο και διαπίστωσε πως όλα ήταν πολύ αλμυρά και πως το κρέας «ήταν σχεδόν σαν να έτρωγα σαπούνι ή άρωμα». Και πρόσθεσε: «Σταδιακά μέσα σε λίγες ημέρες, τα πράγματα άρχισαν να μυρίζουν απαίσια, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψω γιατί δεν μύριζαν σαν κάτι που είχα μυρίσει ποτέ ξανά. Η αγορά τροφίμων έγινε εφιάλτης καθώς δεν είχα πλέον κανένα κίνητρο για μαγείρεμα». Μάλιστα, όπως είπε, έχασε κιλά μέσα σε μερικές εβδομάδες από την ανάπτυξη της παροσμίας, επειδή δεν μπορούσε να φάει κάτι που να μην μυρίζει απαίσια.
Έφτιαξε λογαριασμό για άτομα με παροσμία - Πάνω από 4.000 περιέγραψαν την εμπειρία τους
Η αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης σημαίνει επίσης ότι είναι υπερευαίσθητη στην μυρωδιά του ιδρώτα και των ούρων- οι οποίες είναι πιο έντονες από ποτέ. «Μπορώ να μυρίσω τον ιδρώτα πολύ έντονα σε καταστάσεις που λογικά δεν θα το αντιλαμβανόμουν, όπως όταν περπατάω για να πάω τα παιδιά στο σχολείο» είπε. «Ακόμη και λίγο να ιδρώσω, μου μυρίζει σαν χαλασμένο λάχανο».
Η 44χρονη εργοθεραπεύτρια δημοσίευσε τα συμπτώματά της σε μια ομάδα υποστήριξης για τον κορωνοϊό και ανακάλυψε ότι δεν ήταν η μόνη. Στην συνέχεια, δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία « Covid Anosmia / Parosmia Support Group» η οποία έχει περισσότερα από 4.000 μέλη σε όλο τον κόσμο. Όπως είπε: «Ο κόσμος με ευχαριστεί γιατί δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν είναι οι μόνοι. Υπήρχαν μερικοί γονείς που νόμιζαν ότι ήταν απαίσιοι γιατί δεν άντεχαν να μυρίσουν το νεογέννητο μωρό τους».
Η μυρωδιά του ψαριού και του καμένου τοστ είναι οι πιο συνήθεις
Μερικοί πάσχοντες από παροσμία προσπάθησαν να εκπαιδεύσουν εκ νέου τον εγκέφαλό τους με «ασκήσεις μυρωδιάς» βάζοντας αιθέρια έλαια σε κομμάτια χαρτιού και μυρίζοντάς τα 2 φορές την ημέρα.
Μάλιστα, η μυρωδιά του ψαριού και του καμμένου τοστ είναι από τις πιο «αφόρητες» οσμές αντί των φυσιολογικών που στοιχειώνουν τους ασθενείς με κορωνοϊό. Ο 55χρονος καθηγητής ΩΡΛ Νίρμαλ Κουμάρ, δήλωσε ότι το «πολύ παράξενο και πολύ μοναδικό» αυτό μακροπρόθεσμο σύμπτωμα είναι γνωστό ως παροσμία.
Το σύμπτωμα είναι η αδυναμία του εγκεφάλου να εντοπίσει σωστά την «φυσική» μυρωδιά ενός προϊόντος και φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τους νέους και τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη ειδικότερα. Ο ΩΡΛ ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που αναγνώρισαν την ανοσμία – την απώλεια, δηλαδή, μυρωδιάς- ως δείκτη κορωνοϊού τον Μάρτιο και προέτρεψε το NHS να την προσθέσει στην λίστα των συμπτωμάτων μήνες προτού τελικά ενταχθεί στις επίσημες παρενέργειες.
Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε νέους και εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα
Ο δρ Κουμάρ παρατήρησε ότι ορισμένοι ασθενείς που παρακολουθούσε ανάρρωσαν από μακροχρόνια ανοσμία, για να βιώσουν τελικά παροσμία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του σωματείου ΩΡΛ της Αγγλίας είπε ότι είδε πρόσφατα ο ίδιος δύο ασθενείς που πάσχουν από παροσμία. Όπως είπε: «Και οι δύο είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και πιστεύουμε ότι υπάρχει αυξημένη συχνότητα στους νέους και επίσης στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας λόγω της έκθεσης στον ιό στα νοσοκομεία. Για μερικούς ανθρώπους είναι πραγματικά ενοχλητικό. Το ονομάζουμε νευροτροπικό ιό. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός επηρεάζει τα νεύρα στην κορυφή της μύτης – είναι ένα σοκ για το νευρικό σας σύστημα».
Ο 24χρονος Ντάνιελ Σαβέσκι, τραπεζίτης στο Λονδίνο, είπε ότι έχασε την αίσθηση της γεύσης και της μυρωδιάς του για δύο εβδομάδες αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό τον Μάρτιο και από τότε υπέφερε από παροσμία. Όπως είπε πράγματα όπως οι κάδοι σκουπιδιών έχουν μια μυρωδιά καμένου, σαν τοστ που έχει καεί.
Οταν ο καφές μυρίζει σαν βενζίνη
Η Λιν Κορμπέτ, εργαζόμενη στα κτηματομεσιτικά είπε ότι σοκαρίστηκε όταν ξύπνησε στα 52α γενέθλιά της τον Μάρτιο «χωρίς να μπορεί να μυρίσει ή να γευτεί οτιδήποτε». Η Κορμπέτ από το Σάσεξ είπε: «Από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Μαϊού, δεν μπορούσα να γευτώ τίποτα» Όπως είπε η αίσθηση της όσφρησης άρχισε να επιστρέφει τον Ιούνιο, αλλά τίποτα «δεν μύριζε όπως έπρεπε».
«Τα περισσότερα πράγματα μύριζαν αηδιαστικά, αυτή η άσχημη μυρωδιά που είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος» ανέφερε και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι ήταν «εθισμένη» στον καφέ μέχρι τον Μάρτιο, πλέον την ενοχλούσε η μυρωδιά του καθώς θύμιζε μπίρα και βενζίνη. «Δεν είμαι σίγουρη εάν τα πράγματα θα γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν» τόνισε.
Το Charity AbScent, το οποίο υποστηρίζει άτομα με διαταραχές της οσμής, συλλέγει πληροφορίες από χιλιάδες ασθενείς με ανοσμία και παροσμία σε συνεργασία με το ENT UK και την Βρετανική Ρινολογική Εταιρεία για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών. Μάλιστα, το AbScent προτείνει τις «ασκήσεις μυρωδιάς», οι οποίες περιλαμβάνουν μυρωδιές τριαντάφυλλου, λεμονιού, γαρίφαλου και ευκάλυπτο κάθε μέρα για περίπου 20 δευτερόλεπτα για όσους προσπαθούν να ξαναβρούν την αίσθηση της όσφρησης.