Στη μάχη αναχαίτισης της διάδοσης του κορωνοϊού ρίχνονται από το πρωί της Τετάρτης τα self test που βρίσκονται ήδη σε φαρμακεία της χώρας.
Ηδη από το Σάββατο βρίσκεται στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των τεστ, περίπου ένα εκατομμύριο, τα οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα συμβάλουν σημαντικά στον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού.
Το «όπλο» του self test έρχεται την ώρα που η διάδοση του κορωνοϊού παραμένει υψηλή, με 4.309 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αλλά και 79 νέους θανάτους. Οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid ανέρχονται σε 751. Αναφερόμενος στο θέμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε ότι τα self test ακόμα κι αν μόνο σε ποσοστό 25% γίνουν σωστά, θα έχουν σημαντικό όφελος στον έλεγχο της πανδημίας.
Πότε θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες τα self test
Τα self test ξεκίνησαν να διανέμονται στα φαρμακεία, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα.
Η αρχή θα γίνει πάντως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με τα φαρμακεία να δίνουν προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα κάνουν πρώτοι τα self test από την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και η διάθεσή τους στις άλλες περιφέρειες της χώρας.
Self Test: Η σειρά προτεραιότητας
Όπως έχει τονιστεί από την κυβέρνηση, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα λάβουν κατά προτεραιότητα τα self tests, καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική.
Οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν, αρχής γενομένης με τα λύκεια, στις 12 Απριλίου.
Ακολούθως και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και στον τουρισμό θα πρέπει επίσης να κάνουν self test, ενώ η δωρεάν παροχή τους θα επεκταθεί στη συνέχεια σε όλους τους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.
Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα
Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα, τα self test θα τα προμηθεύονται οι γονείς τους.
Όπως έχει διευκρινιστεί, τα self test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Από εκεί θα αγοράζεται το κιτ με το τεστ και η χρήση τους θα γίνεται από το σπίτι. Οσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Οσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ, αλλά σε δημόσια δομή.
Βίντεο: Πώς γίνονται τα self test
Σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης παρουσιάστηκε ο τρόπος που μπορεί κάθε πολίτης να κάνει ένα self test μόνος του στο σπίτι.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις οδηγίες χρήσης των self test:
- Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
- Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
- Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
- Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
- Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
- Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
- Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
- Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
- Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
- Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα
Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.
Ποια είναι η διαδικασία αν το self test βγει θετικό
Όπως έχει γίνει γνωστό σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το περιστατικό στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη) και ακολούθως θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή.
Για όσους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, η δήλωση ότι διενεργήθηκε θα πρέπει να γίνεται και εφόσον βγει αρνητικό. Από τη μία, οι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν υπεύθυνοι δήλωση τέλεσης του τεστ και από την άλλοι, οι γονείς και κηδεμόνες θα κάνουν το ίδιο για λογαριασμό των μαθητών.