Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ψωμί θεωρούνταν από τις κύριες πηγές πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών.
Αυτό, λόγω της υψηλούς περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες αλλά και της καθημερινής παρουσίας του στο τραπέζι πολυάριθμων πολιτισμών.
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, εμφανίστηκαν και συνεχίζουν να εμφανίζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, ικανές να προσφέρουν μεγαλύτερη διατροφική αξία και να ανταποκριθούν σε ποικιλία διατροφικών αναγκών.
Μια θέση μεταξύ αυτών των επιλογών έχει και ο αμάρανθος, ένας σπόρος με χαρακτηριστικά παρόμοια αυτών της κινόας, που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση για τις ιδιότητές του αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία.
Αυτός ο σπόρος χρησιμοποιείται σε διάφορες παρασκευές στην κουζίνα, συμπεριλαμβανομένων χορτοφαγικών πιάτων αλλά και φαγητών χωρίς γλουτένη, ενώ συχνά προστίθεται ως μπαχαρικό σε διάφορες συνταγές.
Ιδιότητες και οφέλη του αμάρανθου
Ο αμάρανθος είναι ένας σπόρος με υψηλή διατροφική αξία, που διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα των πρωτεϊνών, των φυτικών ινών και των ανόργανων συστατικών του, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.
Η κατανάλωσή του συνιστάται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να είναι ευεργετικές για άτομα με χρόνιες παθήσεις ή φλεγμονώδεις ασθένειες. Η σύστασή του επιτρέπει να συμπεριληφθεί σε μαγειρευτά, σαλάτες, επιδόρπια και αρτοσκευάσματα.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο International Journal of Food Sciences and Nutrition επισήμανε ότι ο αμάρανθος αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Επιπλέον, το πρωτεϊνικό του προφίλ τον καθιστά μια ποιοτική εναλλακτική λύση μεταξύ των φυτικών πρωτεϊνών, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ισορροπημένες αναλογίες.
Ένα άλλο από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που τον καθιστά κατάλληλη επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Τα πρόσθετα οφέλη του μαγικού σπόρου
Τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία η κατανάλωση του συγκεκριμένου σπόρου:
Προάγει τη μυϊκή μάζα: η παροχή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και καλίου συμβάλλει στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών, ειδικά όταν καταναλώνεται πριν ή μετά την άσκηση.
Πρόληψη ασθενειών: περιέχει σκουαλένιο, μια ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου σχηματισμού όγκων.
Ενισχύει τα οστά: η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης και οστεοπενίας.
Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους: καθώς είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και βοηθά στη διατήρηση σταθερού βάρους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C και Ε και μέταλλα όπως το σελήνιο συμβάλλει στη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.
Τρόποι ενσωμάτωσης του αμάρανθου στην καθημερινή μας διατροφή
Οι ειδικοί λένε ότι η ένταξη του αμάρανθου στη διατροφή είναι εύκολη λόγω του ότι μπορεί να προσφέρει πολλές επιλογές. Μπορεί να προστεθεί σε smoothies, γιαούρτια, φρουτοσαλάτες ή να συνδυαστεί με δημητριακά στο πρωινό μας.
Αποτελεί επίσης εναλλακτική λύση για το αλεύρι σίτου για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων και κέικ, κάτι που είναι χρήσιμο για όσους αναζητούν επιλογές χωρίς γλουτένη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του ρυζιού, των ζυμαρικών ή της κινόα σε διάφορα πιάτα.
Πριν από την εισαγωγή οποιουδήποτε νέου τροφίμου στη διατροφή σας συνιστάται να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής ή υγείας.