Σπαντιδέας για πανδημία: Σε φάση γριπώδους κατάστασης ο Covid -Πότε χάνεται η ανοσία μετά τη νόσηση - iefimerida.gr

Σπαντιδέας για πανδημία: Σε φάση γριπώδους κατάστασης ο Covid -Πότε χάνεται η ανοσία μετά τη νόσηση

 O Παθολόγος Διδάκτωρ της Ιατρικής, Αναστάσιος Σπαντιδέας μιλά για την πανδημία
O Παθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής, Αναστάσιος Σπαντιδέας μιλά για την πανδημία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μικρή ύφεση στην πανδημία με την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές βλέπει ο παθολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ο Αναστάσιος Σπαντιδέας επεσήμανε: «Μετά από το τουριστικό κύμα και τον συνωστισμό του Ιουλίου και Αυγούστου ιδίως, παρατηρείται μια κάμψη των κρουσμάτων».

Σημείωσε όμως ότι παρ'όλα αυτά «πρέπει να υπάρχει προσοχή στον παράγοντα επαφής με τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πρέπει να προφυλαχθούν για μια εβδομάδα», εφιστώντας την προσοχή στα νεότερης ηλικίας άτομα για τους συγγενείς τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρότεινε δε και μια εθελοντική καραντίνα μιας εβδομάδας που θα μπορούσε αποτελεσματικά να προφυλάξει ευπαθείς ομάδες.

Ο κορωνοϊός έχει περάσει σε μια φάση «γριπώδους κατάστασης»

«Πολλά άτομα που υπάρχουν μεταξύ μας είναι φορείς του ιού, ασυμπτωματικά, είτε άλλα γνωρίζουν μεν ότι νοσούν αλλά δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Θεωρείται σε πολλές χώρες ότι ο κορωνοϊός έχει περάσει σε μια φάση “γριπώδους κατάστασης”, σαν μια κοινή γρίπη, ένα κρυολόγημα» είπε.

Στις περισσότερες χώρες η τάση είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα για τα σχολεία

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος τόνισε ότι σε πολλές χώρες έχει ήδη αποφασιστεί το άνοιγμά τους χωρίς την απαίτηση test κορωνοϊού, κάτι που είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα, τόνισε, είναι το αν θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στα σχολεία. Όπως έκανε γνωστό, στις περισσότερες χώρες η τάση είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

«Τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο»

«Τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο παθολόγος και καθηγητής και σημείωσε ότι δεδομένου ότι τα άτομα κάτω των 60 ετών χωρίς κάποιο λ.χ. υποκείμενο νόσημα, πολύ σπάνια καταφεύγουν στα νοσοκομεία εφόσον νοσήσουν, η προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να προφυλαχθούν και να εστιαστούμε κυρίως στην προστασία των ατόμων άνω των 60 ετών, με προβλήματα υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δύο μήνες μετά από τη νόσηση το άτομο έχει χάσει την ανοσία του»

Αναφορικά με τις επαναμολύνσεις, ο Σπαντιδέας είπε ότι ούτε τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τις μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον, ενώ ούτε η νόσος καθαυτή εγκαταλείπει μακρά ανοσία που να μας προφυλάσσει από νέες επαναμολύνσεις. «Υπολογίζεται ότι δύο μήνες μετά από τη νόσηση το άτομο έχει χάσει την ανοσία του και βρίσκεται στον κίνδυνο επαναμόλυνσης κυρίως από τις παραλλαγής Όμικρον 4 ή 5.

«Βλέπουμε επανάκαμψη της νόσου ακόμα και μετά από 10 – 15 μέρες, μετά από λ.χ. τη λήξη της θεραπείας με τα αντιικά φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το βίντεο της συνέντευξης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ