Περίπου 770.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πέθαναν το 2018 από AIDS και σχεδόν 38 εκατομμύρια ήταν οροθετικοί, δηλαδή ήταν φορείς του ιού που προκαλεί την νόσο, του HIV, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS, της UNAIDS.
Ο HIV δεν είναι ιάσιμος και η μόλυνση μπορεί να ελεγχθεί με την λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων. Περίπου 23,3 εκατομμύρια από τα 37,9 εκατομμύρια φορείς σε όλον τον κόσμο λαμβάνουν σήμερα αντιρετροϊκή αγωγή.
Μειώθηκαν τα κρούσματα AIDS
Σύμφωνα με την έκθεση, περί το 1,7 εκατομμύριο είναι τα νέα κρούσματα, δηλαδή μείωση 16% σε σχέση με το 2010, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην σταθερή πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Αφρικής. Από το 2010, η νότια Αφρική, για παράδειγμα, έχει μειώσει τα κρούσματα μόλυνσης με τον HIV κατά τουλάχιστον 40% και τους θανάτους που σχετίζονται με την νόσο κατά σχεδόν 40%.
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν σε τμήματα της ανατολικής και της νότιας Αφρικής, στις περιοχές δηλαδή όπου υπάρχουν περισσότερα κρούσματα του HIV. Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ωστόσο ότι η παγκόσμια μάχη κατά του AIDS συναντά καθυστερήσεις, ότι οι περιθωριοποιημένες κοινότητες έχουν έλλειψη σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, ενώ τα κρούσματα του HIV αυξάνονται σε κάποιες περιοχές, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μειώθηκε η παγκόσμια χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του ιού
Την ίδια ώρα, η παγκόσμια χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του AIDS μειώθηκε σημαντικά το 2018, κατά σχεδόν ένα δισ. δολάρια, καθώς οι διεθνείς δωρητές έδωσαν λιγότερα χρήματα και οι επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο δεν αυξήθηκαν αρκετά γρήγορα ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα. Περίπου 19 δισ. δολάρια διατέθηκαν για την μάχη κατά του AIDS το 2018, σύμφωνα με την UNAIDS, δηλαδή 7,2 δισ. λιγότερα από το σύνολο των 26,2 δισ. που απαιτούνται ως το 2020.
Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα HIV το 2018 ήταν σε ιερόδουλες, σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, σε ομοφυλόφιλους άνδρες, σε διεμφυλικούς, σε κρατούμενους φυλακών και στους σεξουαλικούς συντρόφους αυτών των κατηγοριών, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Πολλοί από αυτούς τους πληθυσμούς δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης της μόλυνσης με τον ιό, όπως προστίθεται.
Κι ενώ σε κάποιες χώρες η πρόοδος είναι "εντυπωσιακή", σε άλλες καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των θανάτων που συνδέονται με την νόσο. Η έκθεση επισημαίνει "ανησυχητική αύξηση" σε νέα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, όπου τα κρούσματα του HIV αυξήθηκαν κατά 29% καθώς και στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Λατινική Αμερική.