Ο Σακχαρώδης Διαβήτης θεωρείται μία από τις μάστιγες του 21ου αιώνα. Υπολογίζεται στο 10-12% του πληθυσμού στις περισσότερες ηπείρους του πλανήτη, ενώ στην χώρα μας πάνω από 1.000.000 συμπατριώτες μας πάσχουν με το 10-15% εξ αυτών να μην το γνωρίζει.
Αν προσθέσουμε και τα άτομα με προδιαβήτη και τις γυναίκες με διαβήτη στην κύηση, τότε ο αριθμός υπερβαίνει το 12% του πληθυσμού της χώρας μας.
Ρύθμιση Διαβήτη δεν σημαίνει απλά χαμηλές τιμές σακχάρου
Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας στο σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), είναι η πρόληψη, ή τουλάχιστον η μείωση του κίνδυνου των επιπλοκών που είναι στενά συνδεδεμένες μαζί του. Αυτό σημαίνει κυρίως τη μείωση της αυξημένης θνησιμότητας από καρδιαγγειακά, μια που είναι γνωστό από πολλές μελέτες ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, ενώ ο κίνδυνος αυτός ξεκινά πριν ακόμη ο διαβήτης διαγνωσθεί και είναι παρών κατά τη διάρκεια της ζωής τους ακόμα και αν έχουν σχετικά καλή ρύθμιση.
Υπολογίζεται 4/πλάσιος για τους άντρες και 6/πλάσιος για τις γυναίκες, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά σε σχέση με συνομηλίκους τους με τα ίδια ανθρωπομετρικά και εργαστηριακά χαρακτηριστικά, αλλά χωρίς Διαβήτη. Με διαφορετική ανάλυση 7 στους 10 με ΣΔ θα υποστούν 1 καρδιαγγειακό επεισόδιο (Έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό, εμβολή η επεισόδιο καρδιακής ανεπάρκειας), συχνά θανατηφόρο. Ο κίνδυνος μάλιστα ξεκινά από το στάδιο του προδιαβήτη, όταν οι τιμές σακχάρου στο αίμα μας είναι λίγο «τσιμπημένες», χωρίς να χρειάζεται ακόμη φαρμακευτική αγωγή (Προδιαβήτης σημαίνει, Σάκχαρα πρωί νηστικοί από 100-125mg/dl, η περισσότερο από 140mg/dl, 2 ώρες μετά από τεστ καμπύλης σακχάρου).
Αυτές οι τραγικές στατιστικές μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι στο διαβήτη η πρόωρη γήρανση των αγγείων μας (αρτηριοσκλήρυνση), ξεκινά νωρίτερα, πολύ πριν την εμφάνιση και διάγνωσή του, πιθανά δηλαδή από τα παιδικά η εφηβικά μας χρόνια και σίγουρα από το στάδιο του προ-διαβήτη. Αυτονόητα η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση με αλλαγή του τρόπου ζωής (lifestyle), η και φαρμακευτική αγωγή όλων των παραγόντων κινδύνου (πχ υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, κλπ), κυριολεκτικά σώζει ζωές!
Ο ΣΔ επιπλέον είναι η 1η αιτία ακρωτηριασμών κάτω άκρων, τυφλώσεως, τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας και αιμοκάθαρσης. Ο ΣΔ διπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων καρκίνων και όλων των μορφών άνοιας, είναι κύριο αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας και προβλημάτων στην κύηση.
Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν ότι μια σφαιρική (ολιστική) θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΔ, απαιτεί θεραπευτική ομάδα καλά εκπαιδευμένη. Εδώ και 5 χρόνια έχει οργανωθεί ένα πλήρες τμήμα που ασχολείται με τον ΣΔ. Εφαρμόζεται μοντέρνα μεθοδολογία, οι πλέον εξελιγμένες θεραπείες, ενώ παρέχεται συνεχής και έγκυρη παρακολούθηση και εκπαίδευση για την πάθηση.
Στο METROPOLITAN GENERAL, λειτουργούν με ραντεβού αλλά και σε 24/ωρη βάση από το 2014:
Παθολογική Διαβητολογική Κλινική σε 24/ωρη λειτουργία
Τα άτομα με Διαβήτη εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο πάσης φύσεως επιπλοκών (βαρύτερες και πιο συχνές λοιμώξεις με διαφορετικά και πιο ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, καρδιαγγειακά αλλά και νεφρολογικά προβλήματα, μειωμένη επούλωση μακρύτερη και δυσκολότερη μετεγχειρητική αποκατάσταση, κλπ). Η συνεργασία παθολογίας με την Διαβητολογία και με πεπειραμένη ομάδα καρδιολόγων, νεφρολόγων, επεμβατικών ακτινολόγων, χειρουργών κλπ αλλά και η 5/ετής στενή επαφή και ανταλλαγή απόψεων στην κλινική, οδηγεί σε επιτυχημένη αντιμετώπιση πάσης φύσεως προβλημάτων, και σχεδόν πλήρη μέχρι τώρα αποφυγή ακρωτηριασμών που αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για άτομα με μακροχρόνιο ιστορικό κακά ρυθμισμένου ΣΔ.
Εξωτερικό Ιατρείο Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο κ. Αντώνιος Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου και της Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής του METROPOLITAN General με τους συνεργάτες του φροντίζει ώστε η αντιμετώπιση της πάθησης να γίνεται σφαιρικά. Αυτό σημαίνει πως δε στοχεύει απλά στην μείωση των τιμών της γλυκόζης αλλά και στη σωστή ρύθμιση και παρακολούθηση όλων των παραγόντων κινδύνου, στην πρόβλεψη του κινδύνου και στο έλεγχο όλων των πιθανών συνοσηροτήτων, εξατομικεύοντας την θεραπευτική αγωγή ανά ηλικία, μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, τρόπο ζωής και εργασίας.
Ακρογωνιαίος λίθος είναι η εκπαίδευση του ατόμου με διαβήτη, ώστε να γίνει ιατρός του εαυτού του.
Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού
Με την ευθύνη Διαβητολόγου και τη συνεργασία ειδικού ποδολόγου (Κα Ευγενία Γιάννου) μαζί με εξειδικευμένη νοσηλεύτρια και αν χρειάζεται επεμβατικό ακτινολόγο η αγγειοχειρουργό γίνεται περιποίηση πάσης φύσεως προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα κάτω άκρα (έλκη, κάλοι, σκληρίες άκρου ποδός, εισχωρήσεις ονύχων, μυκητιάσεις κ.λπ.). Με την κατάλληλη εκπαίδευση-περιποίηση, αλλά και την πιθανή χρήση ορθωτικών-θεραπευτικών υποδημάτων, μπορούν να προληφθούν ή και να θεραπευτούν όλα τα σοβαρά προβλήματα στα πόδια
Ιατρείο Διαβητικής Νευροπάθειας (Πόνου)
Εκπαιδευμένος συνεργάτης ιατρός διενεργεί έλεγχο για διαβητική νευροπάθεια και με την βοήθεια αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το διαβήτη και το νευρικό σύστημα.