Ο σακχαρώδης διαβήτης στην Ευρώπη και την Ελλάδα- Αίτια, διάγνωση και 5 συμβουλές - iefimerida.gr

Ο σακχαρώδης διαβήτης στην Ευρώπη και την Ελλάδα- Αίτια, διάγνωση και 5 συμβουλές

εξέταση διαβήτη
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Χθες Κυριακή, 14 Νοεμβρίου ήταν η παγκόσμια μέρα διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ασθένεια που αποτελεί κομμάτι της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη έχει τεθεί στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας τα τελευταία χρόνια, με σημαντικά αποτελέσματα. Ο δρόμος παραμένει όμως μακρύς και δύσκολος, καθώς αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ινσουλίνη, γλυκόζη και διαβήτης

Καταρχάς ο διαβήτης, ο σακχαρώδης διαβήτης για την ακρίβεια, είναι μια χρόνια πάθηση, αποτέλεσμα της έλλειψης στην παραγωγή επαρκούς ποσότητας ινσουλίνης από το σώμα μας ή έλλειψη αποτελεσματικής αξιοποίησής της.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας. Με τη ινσουλίνη δίνεται η δυνατότητα στο σώμα μας να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα μας. Η γλυκόζη αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν η ινσουλίνη εκκρίνεται για να διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά, δίνοντας τη δυνατότητα να απορροφάται αυτή από τον οργανισμό μας.

Όταν αυτή η διαδικασία δεν γίνεται σωστά, τότε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν πάνω από το φυσιολογικό. Αν φτάσουν σε υπερβολικά επίπεδα, τότε προκαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τύποι διαβήτη : 2+1

Οι συνηθέστεροι τύποι διαβήτη είναι 2 και χωρίζονται ανάλογα με την αιτία που οδηγούν τον οργανισμό να μην ρυθμίζει σωστά τα επίπεδα γλυκόζης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τύπου 1 διαβήτης είναι αυτός που προκύπτει από την έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης και ο τύπος 2 από την αναποτελεσματική χρήση της. Ο διαβήτης τύπου 1 συναντάται κυρίως στις νεότερες ηλικίες αλλά και σε ενήλικες. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος διαβήτης ενηλίκων και αντιστοιχεί περίπου στο 90% των περιπτώσεων.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαβήτη αλλά οι παραπάνω δύο είναι οι συνηθέστεροι. Υπάρχει όμως κι ένας τρίτος τύπος διαβήτη που «χτυπάει» σε συγκερκιμένες ομάδες και είναι κι αυτός συχνός. Πρόκειται για τον διαβήτη κύησης. Αφορά στις γυναίκες που μπορεί να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αλλά με το πέρας του τοκετού συνήθως υποχωρεί.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισηςσακχαρώδους διαβήτη

Για τον διαβήτη τύπου 2 που είναι και ο συχνότερος υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή του.

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι ο συχνότερος παράγοντας που μπορεί να πορκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η έλλειψη σωματικής άσκησης, η καθιστική ζωή είναι παράγοντες κινδύνου. Επίσης, όωπς σημειώνει και το υπουργείο Υγείας ο ιδιατροφικές συνήθειες, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας. Τέλος, το οικογενειακό ιστορικό, η προδιάθεση που λέμε και υπψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη συμπληρώνουν τη σχετική λίστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προειδοποιητικά σημάδια

Τα σημάδια, ενδείκτες για σακχαρώδους διαβήτη είναι η συχνή ούρηση, η υπερβολική δίψα, το αυξημένο αίσθημα πείνας, η απότομη απώλεια βάρους, η συνεχής κόπωση, η έλλειψη ενέργειας, συγκέντρωσης και όρεξης, τα μουδιάσματα στα άκρα, οι εμετοί και οι στομαχικοί πόνοι, καθώς και οι συχνές λοιμώξεις και η αργή επόυλωση πληγών. όλα τα παραπάνω μπορούν να είναι προειδοποιητικά σημαδια για τον συνηθέστερο διαβήτη, τύπου 2.

Επιπλοκές σακχαρώδη διαβήτη

Χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο και προσοχή ο διαβήτης μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, μέχρι και θάνατο. Τέτοιες επιπλοκές είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις που μπροούν να επιφέρουν καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.Ο σακχαρώδης διαβήτης είνιαι υπεύθυνος για πολλές περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας. Ακόμα, σχεττίζεται με τη νευροπάθεια και βλάβεςστον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού που οδηγεί σε προβλήματα όρασης μέχρι και τύφλωση.

Τα στοιχεία στον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στις υγιονομικές μάστιγες της εποχής μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 422 εκατομμύρια άνθρωποι-σχεδόν μισό δισεκατομμύριο, πάσχουν από διαβήτη. Από αυτούς, κάθε χρόνο, περίπου 1.5 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της πάθησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 33 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση νοσούν από διαβήτη. Τα στοιχεία της περασμένης δεκαετίας ανέφεραν μάλιστα ότι με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το 2030, η ασθένεια θα έχει χτυπήσει την πόρτα 65 εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα οι υπολογισμοί αναφέρουν για ποσοστό διαβητικών της τάξης του 12% του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα σημειώνεται ότι πολλές χιλιάδες είναι διαβητικοί χωρίς να το γνωρίζουν.

Η δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Ο τομέας της υγείας αποτελεί πρωτίστως υπόθεση των κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΕ συμπληρώνει τις πολιτικές αυτές και επικεντρώνεται στην πρόληψη και την έρευνα, ιδίως στο πλαίσιο των εργασιών της για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, αναφέρει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από το 2007 έως το 2013, τα έργα υπό το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ έδωσαν μεγάλη ώθηση στην έρευνα για το διαβήτη. Το πρόγραμμα χρηματοδότησε πάνω από 150 έργα για το διαβήτη, που αντιστοιχούν σε 376 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» καθώς και άλλα προγράμματα όπως το Feel4Diabetes, το PAMperR, το POWER2DM και το
ePREDICE διαμορφώνεται ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της πάθησης καθώςκ αι διαχείρισης των ασθενών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του, ήδη από το 2017, έχει καλέσει την Κομισιόν να στηρίξει με κάθε τρόπο την έρευνα για την έγκαιρη διάγνωση και του διαβήτη τύπου 1 που συναντάται στις μικρότερες ηλικίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5 συμβουλές

O διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί όπως επιβεβαιώνει πλήθος επιστημονικών μελετών. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Μάλιστα, η σωστή μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θωράκιση του οργανισμού από πλήθος ασθενειών, μεταξύ αυτών και ο διαβήτης.

Η σταθερής και συνεπής σωματική άσκηση ο έλεγχος του βάρους και προφανώς η διακοπή του καπνίσματος δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα στον οργανισμό απέναντι στον διαβήτη.

Πρόληψη και πάλι πρόληψη

Η πρόληψη, ο προληπτικός έλεγχος συγκεκριμένα, είναι το Α και το Ω συνολικά στην ανθρώπινη υγεία και στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Είναι μάλιστα ζήτημα και ευθύνη της πολιτείας τόσο να εξασφαλίζει με ενημέρωση και την προώθηση μιας κουλτούρας που θα ωθεί τον πληθυσμό στις συχνές προληπτικές εξετάσεις, όσο και στην διασφάλιση της πρόσβασης του πληθυσμού σε σύγχρονες δομές υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σακχαρώδης διαβήτης ακόμα κι αν δεν αποτραπεί είναι μια διαχειρίσιμη πάθηση και οι διαβητικοί με την κατάλληλη στήριξη και ενημέρωση μπορούν να έχουν μια πολύ καλή ζωή.

Με πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ