Απάντηση σχετικά με τις μελέτες που έγιναν στη Γαλλία οι οποίες αναφέρουν ότι το κάπνισμα και συγκεκριμένα η νικοτίνη προσφέρει προστασία από τον κορωνοϊό, έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως «σε κάτι τέτοια δημοσιεύματα αναφέρομαι καμιά φορά όταν μιλάω για fake news».
Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «κάποια αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης έδειξαν ότι όντως οι καπνιστές είχαν κάποια μικρότερα ποσοστά λοίμωξης. Μάλιστα χτίστηκε και μια θεωρία πίσω από αυτή τη μελέτη που είχε να κάνει με την επίδραση της νικοτίνης σε κάποιους ειδικούς υποδοχείς στον πνεύμονα. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι μία βλαβερή ουσία για τον οργανισμό, τον πνεύμονα για τα στεφανιαία αγγεία των ανθρώπων, ενώ οι καπνιστές πάσχουν σε μεγάλο βαθμό από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια η οποία είναι η νούμερο 1 ασθένεια που συνδέεται με θάνατο από κορωνοϊό».
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ακόμη ότι σε μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ φάνηκε ότι το να καπνίζεις είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο. «Έτσι λοιπόν έχουμε δύο αντικρουόμενες μελέτες. Μία από τη Γαλλία και μία από τις ΗΠΑ. Οι Γάλλοι θα κάνουν μία μελέτη για τη νικοτίνη με διαδερμικό αυτοκόλλητο για να δουν εάν έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για νοσήσει κανείς σοβαρά, για να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει».