Άκρως ενθαρρυντικά για τη θεραπευτική συμβολή των εμβολίων mRNA στην αντιμετώπιση του μελανώματος είναι τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που ανακοινώθηκαν μόλις χθες και φέρνουν την επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με τον διδάκτωρ μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννη Πρασσά, πιο κοντά στην εξατομικευμένη ογκολογία.
«Η ωρίμανση της τεχνολογίας των mRNA εμβολίων που επιταχύνθηκε λόγω του κορωνοιού θα έχει οφέλη που ξεπερνάνε τις άμεσες ανάγκες της πανδημίας», ξεκαθαρίζει στο iefimerida.gr ο κ. Πρασσάς και αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη.
«Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκαν από τις εταιρείες Moderna και Merck τα αποτελέσματα μιας σημαντικής μελέτης, τυχαιοποιημένης, ανοιχτής δοκιμής φάσης 2β σχετικά με τη θεραπευτική προοπτική των mRNA εμβολίων στο μελάνωμα. Η πρώτη επίσημη έρευνα στην κατηγορία αυτή. Στη μελέτη συμμετείχαν 157 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα (σταδίου III/ IV). Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας και εμβολίου οδηγεί σε μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος», εξηγεί ο μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital.
Μειώθηκε κατά 44% ο κίνδυνος υποτροπής ή θανάτου
Οι ασθενείς λάμβαναν μόνο ανοσοθεραπεία (pembrolizumab). Μετά από την αρχική πλήρη χειρουργική εκτομή, χωρίστηκαν τυχαία σε δυο κατηγορίες: α) αυτή που λάμβαναν μόνο την ανοσοθεραπεία για περίπου έναν χρόνο και β) αυτοί που μαζί με την ανοσοθεραπεία έλαβαν για το ίδιο διάστημα και εννέα συνολικά δόσεις ενός νέου mRNA εμβολίου (mRNA 4157). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επικουρική θεραπεία με mRNA εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής η θανάτου κατά 44% σε σύγκριση μόνο με την ανοσοθεραπεία. Σε σχέση με την τοξικότητα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία εμφανίστηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν συνδυαστική θεραπεία έναντι 10% που έλαβαν μόνο ανοσοθεραπεία.
«Σύντομα θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία. Η μελέτη αυτή σημειώνεται ως η αρχή για ένα μέλλον στον χώρο της εξατομικευμένης θεραπευτικής ογκολογίας που προμηνύεται πολύ ελπιδοφόρο. Οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέπουν σύντομα ένα πολύ πιο εξατομικευμένο σχεδιασμό θεραπειών στην ογκολογία. Η σύγχρονη επιστήμη θα καταφέρει να ξεκλειδώσει τους υπερ-πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς και να τους χρησιμοποιήσει θεραπευτικά προς όφελος του ασθενή κατά το δοκούν. Βαδίζουμε γρηγορότερα απ’ όσο νομίζαμε στην εξατομικευμένη ιατρική γενικότερα», επισημαίνει ο Δρ. Πρασσάς.
Μέσω του εμβολίου η άμυνα του οργανισμού εντοπίζει πιο γρήγορα τα «ύποπτα» κύτταρα
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο της μελέτης έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει μια εξατομικευμένη ανοσολογική απόκριση έναντι των μεταλλάξεων που φέρει ο συγκεκριμένος όγκος των ασθενών. Ο σχεδιασμός βασίζεται στην αρχή, όπως εξηγεί ο Έλληνας ερευνητής, «ότι όλα μας τα σωματικά κύτταρα έχουν υπογράψει μια σύμβαση με τον οργανισμό ότι ανά πάσα στιγμή θα κρεμάνε διαρκώς έξω από την μεμβράνη τους δείγματα από τις πρωτεΐνες που φτιάχνουν ώστε τα κύτταρα εξολοθρευτές της άμυνας μας να ξέρουν τι γίνεται και να δράσουν αν παρουσιαστεί κάτι ύποπτο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το αμυντικό μας σύστημα εξολοθρεύει πολλούς εν δυνάμει καρκίνους στη διάρκεια της ζωής μας».
Το νέο εμβόλιο αποτελείται από ένα μόνο συνθετικό mRNA που κωδικοποιεί έως και 34 διαφορετικά πεπτίδια (νεοαντιγόνα) τα οποία παρουσίαζαν ως «ύποπτα» τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα των ασθενών. Μέσω του εμβολίου η άμυνα του ασθενή βλέπει πολύ καλύτερα τα ύποπτα στοιχεία και σχεδιάζει μια πολύ πιο στοχευμένη επίθεση.