Πρασσάς: Η μετάλλαξη Όμικρον συνδυάζει την υπερμετάδοση με την ικανότητα να διαφεύγει από τα εμβόλια - iefimerida.gr

Πρασσάς: Η μετάλλαξη Όμικρον συνδυάζει την υπερμετάδοση με την ικανότητα να διαφεύγει από τα εμβόλια

Ο Διδάκτωρ μοριακής βιολογίας Ιωάννης Πρασσάς
Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Ιωάννης Πρασσάς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρόκληση της αντιμετώπισης της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και την αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη χώρα μας με τη μετάλλαξη Δέλτα, ανέλυσε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς.

Ο κ. Πρασσάς μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, τονίζοντας πως στον Καναδά ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, ο καθηγητής σημείωσε τρεις παραμέτρους που κάνουν έναν ιό πιο απελητικό:

  1. πόσος μεταδοτικός είναι
  2. πόσο ανοσοϋπεκφυγικός είναι, πόσο μπορεί δηλαδή να κρυφτεί από τα αντισώματα που έχουμε αναπτύξει μέσω του εμβολιαστού και
  3. πόσο βαριά μπορεί να είναι η νόσηση από αυτόν.

Πάντως, ο κ. Πρασσάς έσπευσε να τονίσει πως για την ώρα «δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο χειρότερη είναι η Όμικρον από τις άλλες».

Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά τη δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων.

Όπως είπε, η μετάλλαξη Όμικρον είναι το στέλεχος που μπορεί να το κάνει αυτό καλύτερα από κάθε άλλο που έχουμε δει ως τώρα. Επιπλέον, σημείωσε πως πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή την υπερμεταδοτική Δέλτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο σχολές μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Ο Ιωάννης Πρασσάς σημείωσε πως ως τώρα έχουμε παρατηρήσει «δύο σχολές μεταλλάξεων». Από τη μία τις Άλφα και Δέλτα, που ήταν υπερμεταδοτικές, και από την άλλη τις Βήτα και Γάμμα, που ήταν πολύ καλές στο να διαφεύγουν την προσοχή των αντισωμάτων του εμβολίου, αλλά δεν ήταν τόσο μεταδοτικές ώστε να επικρατήσουν. «Η Όμικρον έχει τη δυναμική να συνδυάζει τα δύο αυτά “κακά”», σημείωσε.

Ο καθηγητής πάντως τόνισε πως στην Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσουμε στην επιδημιολογική εικόνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, με τη μετάλλαξη Δέλτα. «Έχουμε να φροντίσουμε το σπίτι μας, που έχει πλημμυρίσει», είπε.

Να επιστρατεύσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε

Ο κ. Πρασσάς σημείωσε πως ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο, αλλά έχουμε επίσης τις μάσκες, την αποφυγή συνωστισμού, το αυξημένο τέστινγκ, ακόμη και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Όπως τόνισε, αν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, «οφείλουμε, είναι εθνικής σημασίας, να τον ρίξουμε αρκετά κάτω από το 1, ώστε να έχουμε ένα παραθυράκι όταν έρθει η Όμικρον, ώστε να μην πλημμυρίσουμε ακόμη περισσότερο το σπίτι μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής σημείωσε πως τα εμβόλια θα παρέχουν πάντα έναν βαθμό προστασίας. «Η ανοσία, γενικότερα, δεν είναι άσπρο-μαύρο και καμιά μετάλλαξη δεν μπορεί να σβήσει τελείως τις ανοσίες που έχουμε», είπε.

Εκείνο που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν η μετάλλαξη Όμικρον «μπορεί να ακυρώσει κάποιες από τις γραμμές αντισωμάτων που έχουμε φτιάξει» είπε, και πρόσθεσε στην εξίσωση και το ερώτημα «Πώς αυτό θα ερμηνευτεί στην προστασία από νόσηση ανά ηλικιακή ομάδα».

Ο εμβολιασμός είναι το «κλειδί»: Το παράδειγμα του Οντάριο

Φέροντας ως παράδειγμα την πόλη όπου ζει, το Οντάριο, μια πόλη 15.000.000 κατοίκων, ο Ιωάννης Πρασσάς σημείωσε πως με 91% εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των θανάτων τον τελευταίο χρόνο είναι σημαντικά περιορισμένος.

«Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης», είπε.

Σύμφωνα με εκτίμησή του, με ποσοστό εμβολιασμού άνω του 90%, ο ιός δεν βρίσκει πάτημα να διαδοθεί μαζικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να πάμε πάνω από το 90%. Πώς θα το πετύχουμε αυτό αφού ο πληθυσμός έχει μπλέξει στα δίχτυα της παραπληροφόρησης; Ο τρόπος είναι η πίεση. Δεν υπάρχει η παραμικρή πλέον αμφιβολία ότι τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα», λέει.

Ο ανεμβολίαστος παίζει το κεφάλι του

Ο Ιωάννης Πρασσάς εμφανίστηκε βέβαιος πως ο ιός θα μείνει ενδημικά μαζί μας, θα τον έχουμε για πολλά χρόνια. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι βαριές νοσηλείες», πρόσθεσε. Όπως είπε, «αυτός που δεν έχει κάνει πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό παίζει αυτοκαταστροφικά το κεφάλι του και υπονομεύει την εθνική προσπάθεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ