Αντιμέτωπα με ένα νέο κύμα νοσηλειών, αυτή τη φορά παιδιών, βρίσκονται τα νοσοκομεία σε πολλές πόλεις του Καναδά και της Αμερικής, όπου ο χειμώνας έχει έρθει νωρίτερα. Το φετινό κοκτέιλ ιών (Covid-19, γρίπη, RSV κ.ά.) δείχνει να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, είναι αποδυναμωμένο.
Ο Γιάννης Πρασσάς, δρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του iefimerida.gr καλώντας τους γονείς να κάνουν φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σε όσα παιδιά δεν νόσησαν τους τελευταίους 4 με 5 μήνες, καθώς δεν αποκλείεται η πίεση στις παιδιατρικές ΜΕΘ να εμφανιστεί σύντομα και στη χώρα μας.
Γέμισαν οι παιδιατρικές ΜΕΘ, ανοίγουν τις ΜΕΘ Ενηλίκων για τα παιδιά στο Οντάριο
«Εδώ και περίπου έναν μήνα οι παιδιατρικές ΜΕΘ στο Οντάριο είναι πράγματι στο κόκκινο. Συνολικά, έχουμε 112 παιδιατρικές ΜΕΘ και πλέον πάνω από 125 παιδιά νοσηλεύονται, πολύ περισσότερα απ' ό,τι είχαμε δει οποιαδήποτε στιγμή της πανδημίας έως τώρα», εξηγεί ο δρ Πρασσάς. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να εισάγονται σε ΜΕΘ Ενηλίκων, ενώ για τον λόγο αυτόν, λόγω της αφόρητης πίεσης, ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών.
Έλλειψη στα βασικά αντιπυρετικά -Έως και 15 ώρες αναμονή στα Επείγοντα
Σύμφωνα με τον Γιάννη Πρασσά, υπάρχει μεγάλη αναταραχή στο σύστημα υγείας και λογική ανησυχία από τους γονείς. «Αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία στον κόσμο. Πάνω από τα μισά παιδιά στις ΜΕΘ είναι σε υποβοηθούμενο αναπνευστήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος αναμονής στα παιδιατρικά επείγοντα είναι πλέον 15 ώρες (αντί για 2 ώρες που είναι συνήθως), ενώ είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς απλά αντιπυρετικά / αντιφλεγμονώδη, τα οποία έχουν εξαντληθεί σε όλα τα φαρμακεία και πλέον δίνονται με συνταγή. Μιλάμε για πρωτόγνωρες συνθήκες για το Οντάριο» περιγράφει.
Σημειώνεται ότι λίγες μόνο εισαγωγές παιδιών στις ΜΕΘ είναι δηλωμένες ως «από Covid-19». Οι περισσότερες είναι με χαρακτηριστικά έντονων αναπνευστικών λοιμώξεων από διάφορους ιούς, όπως της γρίπης, του συγκυτιακού ιού RSV, του μεταπνευμονοϊού κ.λπ.
Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Αμερικής, κυρίως σε Καλιφόρνια και ανατολική ζώνη. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα για την έντονη, πρόωρη επιδημιολογική έξαρση ιών (όπως της γρίπης και του RSV, αλλά και άλλων ιών) που έρχονται για πρώτη ουσιαστικά φορά να σαρώσουν με τέτοια ορμή την κοινότητα, μαζί με τον SARS-CoV-2 στη μετά Covid-19 εποχή.
Πόσο πιθανό είναι να δούμε πίεση στην Ελλάδα;
O Έλληνας ερευνητής αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Όταν κρυώσει και άλλο ο καιρός, είναι πιθανόν το κύμα αυτό να πλήξει και την Ελλάδα. Γι’ αυτό, καλό είναι οι φορείς και οι γονείς να είναι ενήμεροι και όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι. Ο εμβολιασμός όλων, ειδικά των παιδιών, με το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και για τον κορωνοϊό για όσους δεν νόσησαν τους τελευταίους 4 με 5 μήνες, προκύπτει ως η ασφαλέστερη επιλογή. Δυστυχώς, για τον RSV δεν έχουμε εμβόλιο, ίσως του χρόνου».
Γιατί σαρώνουν οι ιοί με τέτοια ορμή στην κοινότητα;
Η επιστροφή στις πόλεις, το άνοιγμα των σχολείων, η πτώση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδημιολογικών μέτρων προφύλαξης, δημιούργησαν συνθήκες έντονης επιδημιολογικής έξαρσης. Από μόνα τους όμως όλα τα παραπάνω δεν εξηγούν την τόσο μεγάλη πίεση στις παιδιατρικές κλινικές ειδικά φέτος. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο και εστιάζουν τις αναλύσεις τους σε δύο ερμηνείες:
Πρώτον, στη συνολικά μειωμένη κυκλοφορία των ενδημικών ιών (κυρίως γρίπης και RSV) τα δύο με τρία τελευταία χρόνια στην κοινότητα. Η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία έναντι των άλλων ενδημικών ιών, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολύ περισσότερους χωρίς «ενημερωμένες» άμυνες. Σύμφωνα μ’ αυτή τη θεωρία, δημιουργείται τώρα μια παροδική δυναμική για σχηματισμό μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης στην κοινότητα από περισσότερο ανοσιακά ευάλωτους οργανισμούς, μέχρι να επέλθει ξανά μεσοπρόθεσμα η προηγούμενη ενδημική ισορροπία. Μια ισορροπία που θα είναι χειρότερη από πριν, γιατί πλέον έχουμε και τον κορωνοϊό στην εξίσωση του ενδημικού κόστους.
Δεύτερον, είναι και η πιο επικίνδυνη θεωρία αν επαληθευτεί: Η προηγούμενη μόλυνση με SARS-CoV-2 ενδέχεται να δημιουργεί «ζημιά» στο αμυντικό σύστημα των νοσούντων, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικείμενες επιμολύνσεις από τους άλλους ενδημικούς ιούς. Η υπόθεση αυτή στηρίζεται σε έναν αριθμό δημοσιευμένων μελετών (κατά βάση σε ενηλίκους), που δείχνουν ότι όντως η μόλυνση με κορωνοϊό μπορεί να οδηγήσει σε ανοσοδιαταραχές.