Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε σήμερα τον νέο κορωνοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας».
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα, στα τέλη Δεκεμβρίου.
«Ο κορωνοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω Διαδικτύου.
Θα νικήσουμε τον κορωνοϊό με πνεύμα αλληλεγγύης
«Το πνεύμα της αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας για να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Γνωρίζουμε πως πολλές χώρες αντιμετωπίζουν κλιμάκωση της επιδημίας και αισθάνονται απόγνωση. Σας ακούμε. Γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζεται και το θεόρατο βάρος που καλείστε να σηκώσετε» είπε ο Δρ. Τέντρος.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μελέτης του κορωνοϊού σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες. «Πολλές μικρές δοκιμές θεραπευτικών μεθόδων δεν θα μας δώσουν ξεκάθαρες, ισχυρές ενδείξεις που χρειαζόμαστε για να αποφασίσουμε ποια θεραπεία βοηθά να σωθούν ζωές» είπε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
Η «μελέτη αλληλεγγύης» ενάντια στον κορωνοϊό
Αυτή η μεγάλης κλίμακας διεθνής μελέτη είναι σχεδιασμένη ώστε να δώσει επαρκεί στοιχεία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξεύρεση της πιο αποτελεσματικής θεραπείας για τον κορωνοϊό. Μια μελέτη που στον ΠΟΥ ονόμασαν «Μελέτη Αλληλεγγύης».
Αργεντινή, Μπαχρείν, Καναδάς, Γαλλία, Ιράν, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ελβετία και Ταϊλάνδη, είναι οι χώρες που θα συμμετέχουν στην μελέτη του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό. «Ο κορωνοϊός παρουσιάζει μια χωρίς προηγούμενο απειλή. Αλλά αποτελεί ταυτόχρονα μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούμε σε μια γροθιά απέναντι στον κοινό εχθρό» είπε ο Δρ. Τέντρος.