Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθούν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.
Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της ασθένειας επί μίας χώρας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
ΠΟΥ: «Δεν κρύψαμε τίποτα από τις ΗΠΑ»
«Δεν κρύψαμε τίποτα από τις ΗΠΑ, από την πρώτη μέρα», ξεκαθάρισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, αναφερόμενος για δεύτερη φορά στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την χρηματοδότηση από τον Οργανισμό. Απαντώντας στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ΠΟΥ σημείωσε δια του γενικού διευθυντή του, πως ο Οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωσε από την πρώτη μέρα. Όπως είπε, «δεν υπάρχουν μυστικά» στο εσωτερικό του ΠΟΥ.
Κατά την τηλεδιάσκεψη των G7 την Παρασκευή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε στην τηλεδιάσκεψη αυτή ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον ΠΟΥ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, έχει δηλώσει και αυτός ότι ο ΠΟΥ παραμένει «η ραχοκοκαλιά στον αγώνα κατά της πανδημίας», τονίζοντας ότι «δεν έχει νόημα τώρα να αμφισβητούμε την ικανότητα του ΠΟΥ να λειτουργήσει ή τη σημασία του».
Στον αντίποδα, η Γαλλία φαίνεται πως παρότι δήλωσε την λύπη της για την απόφαση Τραμπ, εξέφρασε ενστάσεις αναφορικά με τη λειτουργία του ΠΟΥ. «Υπάρχουν αναμφίβολα πράγματα που πρέπει να ειπωθούν για τη λειτουργία του ΠΟΥ, ίσως για αδυναμία ανταπόκρισης, αυτονομία από τα κράτη, ίσως για έλλειψη μέσων ανίχνευσης, επιφυλακής και πληροφοριών, κανονιστικού πλαισίου», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λεντριάν, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
600 νοσοκομεία σε ετοιμότητα υπό την αιγίδα του ΠΟΥ
Ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε επίσης ότι περί τα 600 νοσοκομεία στον κόσμο θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και ότι ο οργανισμός θα αποστείλει 180 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες αυτόν και τον επόμενο μήνα σε χώρες.
Για οποιοδήποτε βήμα για την άρση μέτρων του lockdown πρέπει να έχουν διασφαλισθεί πολλά κρίσιμα ζητήματα, προειδοποιούσε ο ΠΟΥ και την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάδοση της Covid-19 τελεί υπό έλεγχο, ότι οι κίνδυνοι ξεσπάσματος έχουν ελαχιστοποιηθεί και ότι τα συστήματα υγείας έχουν την ικανότητα του εντοπισμού, διαγνωστικού ελέγχου, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων Covid-19.