ΠΟΥ: 140.000 θάνατοι το 2018 από ιλαρά -Κυρίως ανεμβολίαστα παιδιά τα θύματα - iefimerida.gr

ΠΟΥ: 140.000 θάνατοι το 2018 από ιλαρά -Κυρίως ανεμβολίαστα παιδιά τα θύματα

Ιλαρά
Ιλαρά -Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιλαρά προσέβαλε σχεδόν 10 εκατ. ανθρώπους το 2018 και προκάλεσε 140.000 θανάτους καθώς θανατηφόρες επιδημίες της ασθένειας ξέσπασαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί τα περισσότερα θύματα

Στα στοιχεία, τα οποία ο γενικός διευθυντής του οργανισμού χαρακτήρισε «εξοργιστικά», ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά που καταγράφηκαν πέρυσι αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί. «Το γεγονός ότι ένα παιδί πεθαίνει από μια ασθένεια που προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά κάτι εξοργιστικό και αποτελεί συλλογική αποτυχία να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου», επεσήμανε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία για τα κρούσματα ιλαράς το 2019

Η εικόνα για το 2019 είναι ακόμη χειρότερη, τόνισε ο ΠΟΥ, με τα προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τον Νοέμβριο να δείχνουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναφέρει το 2019 τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης -η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τσεχία και η Βρετανία- έπαψαν να θεωρούνται από τον ΠΟΥ «ελεύθερες της ιλαράς» το 2018 μετά την επανεμφάνιση μεγάλων επιδημιών.

Επιδημία στο αρχιπέλαγος της Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει προσβάλει περισσότερους από 4.200 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 60, κυρίως παιδιά κάτω των 4 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2018 η ιλαρά έπληξε κυρίως τη Λιβερία, την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και τη Σομαλία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, με τις πέντε αυτές χώρες να καταγράφουν σχεδόν τα μισά κρούσματα παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Ο ΠΟΥ και η Unicef ανακοίνωσαν ότι το 2018 περίπου το 86% των παιδιών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη δόση που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως.

Η Χάιντι Λάρσον, διευθύντρια του Προγράμματος Εμπιστοσύνης στα Εμβόλια στο London School of Hygiene &Tropical Medicine, επεσήμανε ότι οι αριθμοί είναι «τρομακτικοί». «Κάποιες χώρες δυσκολεύονται να εμβολιάσουν τον πληθυσμό εξαιτίας σοβαρών επιδημιών, για πολλούς είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Η ιλαρά είναι μία από τις πλέον μεταδοτικές ασθένειες, περισσότερο και από τον Εμπολα, τη φυματίωση και τη γρίπη. Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στον αέρα ή σε επιφάνειες για πολλές ώρες αφού ένας άνθρωπος που έχει προσβληθεί έχει απομακρυνθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γονείς αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους

Στα πλούσια κράτη το ποσοστό εμβολιασμού έχει μειωθεί καθώς κάποιοι γονείς αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς στα παιδιά τους για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους. Ο μύθος ότι το εμβόλιο αυτό συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ωστόσο κάποιοι γονείς εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο έδειξε ότι η ιλαρά όχι μόνο απειλεί τη ζωή όσων προσβληθούν από την ασθένεια ή κινδυνεύει να τους προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση ή κώφωση, αλλά επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε τέτοιο βαθμό που τους αφήνει ευάλωτους σε επικίνδυνες ασθένειες για μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ