Έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το Εργαστήριο Μοριακής Αναπαραγωγής και Διατήρησης της Γονιμότητας της Ιατρικής Σχολής του Yale στο American Journal of Obstetrics & Gynecology, φαίνεται ότι δίνει κάποιες απαντήσεις σε ένα καίριο ερώτημα: μπορεί η εμμηνόπαυση να καθυστερήσει σε υγιείς γυναίκες, επιτρέποντάς τες να παρατείνουν τα αναπαραγωγικά τους χρόνια και αποτρέποντας μερικούς από τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατακόρυφη πτώση των επιπέδων οιστρογόνων;
Η εν λόγω μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και το Πανεπιστήμιο του Yale, εξέτασε διάφορα πιθανά αποτελέσματα, όταν η εμμηνόπαυση καθυστερεί σε υγιείς γυναίκες μέσω κατάψυξης ωοθηκικού ιστού.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από εκατοντάδες προηγούμενες διαδικασίες κρυοσυντήρησης και μεταμόσχευσης ωοθηκών διαπιστώθηκε ότι η κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού ενδεχομένως να μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση σε υγιείς γυναίκες, σχολιάζει ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, τονίζοντας ότι: «Για πρώτη φορά στην ιατρική ιστορία, φαίνεται πώς έχουμε την δυνατότητα να καθυστερήσουμε την εμμηνόπαυση».
Ο Δρ. Θ. Παράσχος εξηγεί πως από τότε που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση με κρυοσυντηρημένο ιστό, η κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε γυναίκες με καρκίνο για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους πριν την έναρξη των θεραπειών για τον καρκίνο, καθώς είναι γνωστό ότι αυτές οι θεραπείες μπορεί συχνά να βλάψουν την γονιμότητά τους και πιο συγκεκριμένα το απόθεμα ωαρίων.
Ποια είναι η διαδικασία;
Ο χειρουργός αφαιρεί λαπαροσκοπικά ολόκληρη την ωοθήκη ή τα στρώματα του εξωτερικού τμήματός της, τα οποία περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανώριμα ωάρια (γνωστά ως αρχέγονα ωοθυλάκια). Αυτοί οι ιστοί στη συνέχεια αποθηκεύονται αφού καταψυχθούν με εξειδικευμένη διαδικασία με σκοπό να διατηρηθούν για μελλοντική χρήση. Στον χρόνο που αποφασίζεται η απόψυξη ο χειρουργός επανεμφυτεύει λαπαροσκοπικά τον αποψυγμένο ιστό. Μέσα σε 3 έως 10 ημέρες, αυτός ο μεταμοσχευμένος ιστός ανακτά τις συνδέσεις με τα γύρω αιμοφόρα αγγεία και αποκαθιστά τη λειτουργία των ωοθηκών σε περίπου τρεις μήνες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας επούλωσης, μερικά από τα αρχέγονα ωοθυλάκια χάνονται. Με τις νεότερες τεχνολογίες ωστόσο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται όλο και μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης των ωοθυλακίων, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει έως και 80%.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, μέχρι τώρα η εναλλακτική αυτή απευθυνόταν σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 21 και 40 ετών που ήθελαν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους. Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι, αν εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία πέρα από την ηλικία των 40 ετών, μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση (διαβάστε περισσότερα).
Κάτι άλλο ενδιαφέρον που έδειξε η έρευνα είναι ότι η επιστροφή του ενός τρίτου του εξωτερικού τμήματος της ωοθήκης καθυστέρησε την εμμηνόπαυση περισσότερο από ό,τι η επιστροφή όλου του ιστού.
Η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης με κρυοσυντήρηση ωοθηκών μπορεί να αποφέρει οφέλη για την υγεία;
Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης με κρυοσυντήρηση ωοθηκών μπορεί να αποφέρει κάποια οφέλη για την υγεία των γυναικών παρόμοια με των γυναικών που έχουν μεταγενέστερη ηλικία εμμηνόπαυσης.
«Περίπου το 11% των γυναικών βιώνουν εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 ετών. Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που βιώνουν εμμηνόπαυση αργότερα μπορεί να ζήσουν περισσότερο και να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας, της κατάθλιψης και της οστικής απώλειας. Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν επίσης να μετριαστούν σε υγιείς γυναίκες που καθυστερούν την εμμηνόπαυση μέσω κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού», εξηγεί ο γιατρός.
Αν πάντως ο κίνδυνος για τέτοιες χρόνιες ασθένειες πράγματι μειωθεί σε υγιείς γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία, τότε σίγουρα ανοίγει ένας νέος δρόμος για εναλλακτικές παράτασης της εμμηνόπαυσης, επισημαίνει ο Δρ. Παράσχος, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων οφελών καθώς και των κινδύνων.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες που μελετούν τα αποτελέσματα υγιών γυναικών που έχουν επιλέξει να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση μέσω κατάψυξης ωοθηκικού ιστού. Η δημοσίευση αυτών των μελετών είναι χρονικά αρκετά μακριά, όμως το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για την εξέταση της σκοπιμότητας και των πιθανών οφελών της πρόληψης της εμμηνόπαυσης σε υγιείς γυναίκες», τονίζει ο Δρ. Παράσχος.
Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την αναζωογόνηση των ωοθηκών εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104