Οι τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες και να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις που διαρκούν πολύ περισσότερο από την αρχική αδιαθεσία.
Είναι γνωστές και ως τροφική δηλητηρίαση και προκαλούνται συχνά από την κατανάλωση φαγητών ή ποτών που είναι μολυσμένα με χημικές ουσίες ή μικρόβια.
Σύμφωνα με ερευνητές, η έκθεση σε τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία, ως γνωστόν, συμβαίνουν εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα ή όργανα, αντί να υπερασπιστεί τον οργανισμό από ασθένειες και λοιμώξεις.
Πώς μπορεί να συνδέεται η τροφική δηλητηρίαση με τα αυτοάνοσα νοσήματα
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά από τροφική δηλητηρίαση.
Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως «μακροχρόνιες συνέπειες» (long-term sequelae) και, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εκτιμάται ότι περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις καταγράφονται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι άνθρωποι ίσως επηρεαστούν από μακροπρόθεσμες συνέπειες -οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκδηλωθούν στο σώμα-, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η αντιδραστική αρθρίτιδα και το σύνδρομο Guillain-Barré.
Ποια παθογόνα εμπλέκονται;
Τα βακτήρια και οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Περισσότερες από 200 ασθένειες προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι τροφιμογενείς ασθένειες από οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες, γνωστές και ως παθογόνα, μπορεί να είναι ήπιες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για μακροχρόνιες επιπλοκές. Πολλά παθογόνα σχετίζονται με αυτοάνοσες ασθένειες.
Τα τροφιμογενή παθογόνα E. coli, Yersinia, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο, Shigella, norovirus, Giardia και Trichinella συνδέονται με περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα.
Σύμφωνα με έρευνα, το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κοιλιοκάκης σε άτομα που είναι ευάλωτα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Το καμπυλοβακτηρίδιο, το E. coli, η σαλμονέλα, η Shigella και η Yersinia σχετίζονται επίσης με την αντιδραστική αρθρίτιδα.
Το καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο μεταδίδεται συνήθως μέσω ωμών ή κακομαγειρεμένων πουλερικών, είναι γνωστό ότι προκαλεί το σύνδρομο Guillain-Barré.
Μερικοί επιστήμονες έχουν συνδέσει ακόμη και μια πρωτεΐνη σαλμονέλας με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αναπτύξει την πάθηση που οδηγεί σε αυτοάνοση ασθένεια.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων, των εγκύων, των γυναικών μετά τον τοκετό και των ατόμων που είναι ανοσοκατεσταλμένα.
Πώς να προστατευτείτε
Οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τροφιμογενείς ασθένειες με το να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, καθώς και να ενημερώνονται για τις ανακλήσεις τροφίμων. Θα πρέπει να αποφεύγουν φαγητά και ποτά που δεν είναι μαγειρεμένα ή σωστά παστεριωμένα.
Επίσης, θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες με σαπούνι και νερό, να κρατούν τα ωμά τρόφιμα μακριά από τα έτοιμα προς κατανάλωση που δεν θα μαγειρευτούν, να ζεσταίνουν το φαγητό στις σωστές θερμοκρασίες και να το καταψύχουν στον σωστό χρόνο, για να αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροβίων.
Πληροφορίες: Independent