Πώς ο πόνος μπορεί να γίνει σύμμαχος στην αναζήτηση της ευτυχίας - iefimerida.gr

Πώς ο πόνος μπορεί να γίνει σύμμαχος στην αναζήτηση της ευτυχίας

Μορφασμός γυναίκας που αισθάνεται πόνο
Μορφασμός γυναίκας που αισθάνεται πόνο / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχει μια ρήση για το άλγος που περιγράφει μάλλον απόλυτα την πραγματικότητα γύρω από τον «συναγερμό» του ανθρώπινου σώματος.

«Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, αλλά το να υποφέρεις από αυτόν είναι προαιρετικό».

Σίγουρα η αίσθηση ενός πονοκεφάλου ή πόνου στους μύες και τον σκελετό δεν είναι ευχάριστη. Ωστόσο εκείνο που οφείλουμε να γνωρίζουμε, είναι πως ο πόνος είναι ένα από τα σημάδια που υποδηλώνουν πώς κάτι πάει στραβά στο σώμα μας. Από εκεί και πέρα, επαφίεται στον καθένα μας να τον αντιμετωπίσει, επιλύοντας παράλληλα και την πηγή του προβλήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρόπος με τον οποίο βιώνει κανείς τον σωματικό πόνο, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για να στρέψουμε την προσοχή στον εαυτό μας, να ενεργοποιήσουμε τα ανακλαστικά που χρειάζονται για να φροντίσουμε την υγεία και τη διάθεσή μας.

Η αυτοφροντίδα ως πρόληψη του πόνου

Στα πλαίσια της αυτοφροντίδας, μπορεί κανείς να αφουγκραστεί καλύτερα το σώμα του. Γνωρίζει για παράδειγμα πως εκείνος ο παλιός τραυματισμός στο γόνατο ίσως να προκαλέσει πόνο κατά την σωματική άσκηση ή πως η απότομη αλλαγή του καιρού και η υγρασία είναι παράγοντες που προκαλούν ήπιους πονοκεφάλους. Ακόμη και μια πιεστική ημέρα στη δουλειά ή έντονο στρες μπορούν να αποτελέσουν αιτία πόνου.

Αν μείνουμε στα παραπάνω παραδείγματα, η σωστή προθέρμανση ή μια επιγονατίδα μπορούν να προλάβουν τον πόνο ενός παλιού τραυματισμού. Αντίστοιχα, ένα ζεστό ρόφημα με τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων θα αντικρούσει τις συνέπειες του καιρού. Ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο, μια κουβέντα με αγαπημένα πρόσωπα μπορούν από την άλλη να μετριάσουν τις επιπτώσεις του συσσωρευμένου άγχους.

Η αυτοφροντίδα είναι η συνεπής φροντίδα του εαυτού μας, μια ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες που βοηθούν και η καλλιέργεια συνηθειών που συνεισφέρουν στην διατήρηση της υγείας, την πρόληψη ή ακόμη και τη διαχείριση μιας ασθένειας που μας ταλαιπωρεί, πριν ακόμη χρειαστεί η βοήθεια ενός ειδικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμβολή της σύγχρονης επιστήμης

Στην περίπτωση λοιπόν που ο πόνος επιμένει, η σύγχρονη επιστήμη έρχεται κι εκείνη να «βάλει το λιθαράκι» της στο πρόγραμμα αυτοφροντίδας που σχεδιάζει κανείς για τον εαυτό του. Ένα αναλγητικό άμεσης ανακούφισης από τον πονοκέφαλο ή ένα τζελ τοπικής χρήσης για τον πόνο που σας ταλαιπωρεί στο γόνατο, σίγουρα θα φέρουν την πολυπόθητη ανακούφιση.

Καλό είναι να σημειώσετε πως, όπως και με κάθε φαρμακευτικό προϊόν, χρειάζεται η συμβουλή του θεράποντα ιατρού ή του φαρμακοποιού, σε περίπτωση κάποιου χρόνιου νοσήματος και η τήρηση της σωστής δοσολογίας κάθε σκευάσματος.

Μην ξεχνάτε πως, όπως μετά τη βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο, έτσι και μετά από τον πόνο, ακολουθεί η ανακούφιση. Το συναίσθημα αυτό που βαθιά μέσα μας αναγνωρίζουμε ως καθαρή αγαλλίαση και μας ωθεί να εκτιμήσουμε τις μικρές, καθημερινές απολαύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Επιστήμη πόνος αναλγητικό φάρμακα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ