Σε ποιες γυναίκες ταιριάζει ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης - iefimerida.gr

Σε ποιες γυναίκες ταιριάζει ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σε ποιες γυναίκες ταιριάζει ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης
Σε ποιες γυναίκες ταιριάζει ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μία μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία ο γιατρός παρακολουθεί υπερηχογραφικά τον φυσικό εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, προκειμένου να γίνει συλλογή του ωαρίου που φυσιολογικά κάθε μήνα παράγει το σώμα της, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί φάρμακα διέγερσης ωοθηκών.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγής εξηγεί όλα τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο, τονίζοντας ότι είναι μια καλή επιλογή για:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γυναίκες με ιστορικό Συνδρόμου Υπερδιέγερσης Ωοθηκών

Γυναίκες που έχουν εμφανίσει κατά τη διάρκεια κύκλου κλασικής εξωσωματικής το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών (διαβάστε περισσότερα), μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στις ωοθήκες, μπορούν να συζητήσουν με τον γιατρό τους την εναλλακτική της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο.

Ο κίνδυνος υπερδιέγερσης των ωοθηκών είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός στην περίπτωση της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν το σώμα της γυναίκας αντιδρά υπερβολικά στα φάρμακα. Οι ήπιες περιπτώσεις επιλύονται από μόνες τους, αλλά οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ιατρική διαδικασία.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (διαβάστε περισσότερα) ή κάποιες κληρονομικές παθήσεις μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στην επιπλοκή. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις του συνδρόμου που εμφανίζονται είναι ήσσονος σημασίας και μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς σοβαρές ιατρικές επιπλοκές.

Γυναίκες που είχαν φτωχή ανταπόκριση στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση ή χαμηλό απόθεμα ωαρίων

Οι φυσικοί κύκλοι είναι προτιμότεροι για γυναίκες με φτωχή ανταπόκριση, που έχουν περιορισμένο αριθμό ωαρίων και ωοθυλακίων. Οι γυναίκες με φτωχό απόθεμα ωοθηκών μπορεί να είναι ένας καλός υποψήφιος για εξωσωματική γονιμοποίηση φυσικού κύκλου. Επιπλέον, οι ασθενείς με χαμηλό απόθεμα ωοθηκών συχνά μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά σε υψηλότερες δόσεις φαρμάκων κατά τη διαδικασία της κλασικής εξωσωματικής. Επειδή οι φυσικοί κύκλοι μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε μήνα, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών μεγιστοποιείται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γυναίκες που έχουν κάνει πολλούς κύκλους κλασικής εξωσωματικής χωρίς επιτυχία

Αυτές οι γυναίκες μπορούν αν θέλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες χωρίς να πάρουν άλλα φάρμακα, μεταβαίνοντας σε αυτή την επιλογή που είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς η διαδικασία βασίζεται στη φυσική στρατολόγηση ωαρίων.

Γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Επειδή η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιεί φάρμακα διέγερσης, είναι ασφαλής για τις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων. Η διαδικασία μπορεί επίσης να είναι επωφελής για τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση ή προβλήματα πήξης του αίματος.

Όταν υπάρχει οικονομική στενότητα

Ένα άλλο πλεονέκτημα του φυσικού κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το χαμηλό κόστος της. Η διαδικασία περιλαμβάνει λιγότερες ενέσεις και λιγότερες εργαστηριακές εξετάσεις. Πολλά υπογόνιμα ζευγάρια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που αναστέλλουν την απόφαση να προχωρήσουν σε εξωσωματική, παρόλο που θα ήθελαν να τεκνοποιήσουν. Αυτή η εναλλακτική τούς επιτρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες.

Ποια η διαφορά στη διαδικασία;

Σε έναν συμβατικό κύκλο υψηλής διέγερσης, η γυναίκα λαμβάνει καθημερινές ενέσεις ορμονών, προκειμένου να κατασταλεί ο φυσικός εμμηνορροϊκός κύκλος της και να προκληθεί προσωρινή εμμηνόπαυση. Εκτός από αυτό, λαμβάνει επίσης πρόσθετες ενέσεις που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών για να γίνει διέγερση των ωοθηκών, ώστε να παράγουν περισσότερα ωάρια, τα οποία συλλέγονται με την διαδικασία της ωοληψίας. Με την εξωσωματική γονιμοποίηση φυσικού κύκλου συλλέγεται κάθε φορά το ένα ώριμο ωάριο που απελευθερώνει κατά τη διάρκεια του φυσικού κύκλου η ωοθήκη της γυναίκας. Μόλις γονιμοποιηθεί, το ωάριο εμφυτεύεται στην μήτρα ή καταψύχεται για μελλοντική χρήση. Ο γιατρός ωστόσο επισημαίνει ότι με τη διαδικασία του φυσικού κύκλου, παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται τα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φάρμακα, αφού κατά τη διάρκεια της εμβρυομεταφοράς χρησιμοποιούνται φάρμακα για να προετοιμάσουν το περιβάλλον της μήτρας που θα δεχτεί το έμβρυο. Είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με τη κλασική εξωσωματική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι χρειάζεται να ξέρετε για τα ποσοστά επιτυχίας

Ο γιατρός τέλος εξηγεί ότι είναι σημαντικό να επικοινωνηθούν όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου, δεδομένου ότι το ποσοστό επιτυχίας αυτής της διαδικασίας είναι χαμηλό: περίπου το 50% των γυναικών δεν θα συλλάβουν με αυτή τη μέθοδο. Επίσης, εξηγεί ότι τα έμβρυα που παράγονται κατά τη διάρκεια του φυσικού κύκλου μπορεί να μην είναι τόσο υγιή όσο αυτά που παράγονται κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής εξωσωματικής γονιμοποίησης και ως εκ τούτου οι πιθανότητες μιας ζωντανής γέννησης είναι επίσης χαμηλότερες.

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση φυσικού κύκλου εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ