Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς σε μικρές ποσότητες τον βοηθούν να λειτουργήσει σωστά.
Οι ουσίες αυτές εμπλέκονται σε ζωτικές διαδικασίες, όπως ο μεταβολισμός, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο σχηματισμός ιστών. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, οι ανάγκες σε βιταμίνες ποικίλλουν λόγω των αλλαγών στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη γήρανση.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων, το σώμα απαιτεί θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Στην ενήλικη ζωή, οι ανάγκες επικεντρώνονται στη διατήρηση της ενέργειας και την πρόληψη ασθενειών. Στην τρίτη ηλικία, είναι απαραίτητη η διατήρηση της υγείας των οστών και της γνωστικής λειτουργίας.
Μια ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη σε κάθε στάδιο της ζωής, είναι το «κλειδί» για την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται βιταμίνες μέσω μιας ποικίλης διατροφής, που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη.
Με ισορροπημένη διατροφή λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η διατροφή δεν καλύπτει τις ανάγκες, μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα, υπό ιατρική παρακολούθηση. Ωστόσο, η προτεραιότητα θα πρέπει πάντα να είναι η λήψη θρεπτικών συστατικών από φυσικές πηγές.
«Ο οργανισμός πιθανόν να μη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στα 40 όπως στα 20. Αλλά με μια ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να ζήσετε μια πλήρη ζωή» δήλωσε στο Infobae ο Ραμίρο Ερέντια, ειδικός στην εσωτερική ιατρική στη Νοσοκομειακή Κλινική Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.
«Οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ομάδες που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες και απαιτούν διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας», δήλωσε.
Ποιες βιταμίνες χρειάζονται τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η επιταχυνόμενη ανάπτυξη και η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτούν επαρκή πρόσληψη βιταμινών.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα καρότα, το σπανάκι και οι γλυκοπατάτες. Η βιταμίνη D, απαραίτητη για το σχηματισμό των οστών, λαμβάνεται μέσω της έκθεσης στον ήλιο και τροφών, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα - τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και τα ακτινίδια είναι καλές πηγές.
Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και την ανάπτυξη του εγκεφάλου και βρίσκεται στα άπαχα κρέατα, τα όσπρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Το ασβέστιο, απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια, βρίσκεται σε αφθονία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο τόφου και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ποιες βιταμίνες απαιτούνται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40;
Μεταξύ των ηλικιών 20 και 40 ετών, η διατήρηση της ενέργειας και η πρόληψη των ασθενειών αποτελεί προτεραιότητα. Οι βιταμίνες Β, όπως η Β6 και η Β12, είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό της ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου - βρίσκονται στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η βιταμίνη C παραμένει σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη σύνθεση κολλαγόνου - τα εσπεριδοειδή και οι πιπεριές είναι εξαιρετικές πηγές.

Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς προλαμβάνει τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο - λαμβάνεται από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και εμπλουτισμένα δημητριακά.
Ο σίδηρος παραμένει απαραίτητος, ιδίως για τις γυναίκες με έντονη έμμηνο ρύση, και μπορεί να ληφθεί από το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και τις φακές.
Ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες μεταξύ των ηλικιών 40 και 60;
Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών αυξάνεται.
Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, και βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα λιπαρά ψάρια, ενώ συντίθενται μέσω της έκθεσης στον ήλιο.
Το μαγνήσιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών - βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή και γνωστική υγεία. Ψάρια, όπως ο σολομός, αλλά και ο λιναρόσπορος είναι καλές πηγές. Η βιταμίνη Β12, της οποίας η απορρόφηση μπορεί να μειωθεί με την ηλικία, είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νεύρων και λαμβάνεται από ζωικές τροφές.
Τι βιταμίνες χρειαζόμαστε μετά τα 60;
Στην τρίτη ηλικία, η διατήρηση της οστικής, γνωστικής και καρδιαγγειακής υγείας είναι απαραίτητη. Η βιταμίνη D και το ασβέστιο παραμένουν προτεραιότητες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να απαιτεί συμπλήρωμα εάν υπάρχουν δυσκολίες απορρόφησης. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Επιπλέον, η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες - βρίσκεται στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Η διατήρηση μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής, προσαρμοσμένης στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του οργανισμού, είναι το «κλειδί» για την υγιή γήρανση.