Ένας γαστρεντερολόγος από την Καλιφόρνια, ο Saurabh Sethi, ανέφερε σε βίντεο στο TikTok ποια είναι τα πέντε σημάδια ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, τα εύθραυστα νύχια, οι συσπάσεις των βλεφάρων, τα προβλήματα στις αρθρώσεις, το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών και οι μελανιές που γίνονται εύκολα είναι σημάδια ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Τα εύθραυστα νύχια
«Αυτό υποδηλώνει ανεπάρκεια πρωτεΐνης και σιδήρου στη διατροφή», είπε ο Sethi για τα εύθραυστα νύχια σε βίντεο στο TikTok νωρίτερα αυτό το μήνα. Τα νύχια αποτελούνται κυρίως από την πρωτεΐνη κερατίνη, επομένως είναι ζωτικής σημασίας η κατανάλωση άφθονης πρωτεΐνης για να διατηρούνται υγιή και δυνατά. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το σπανάκι, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αυγά.
Οι συσπάσεις στα βλέφαρα
«Οι συσπάσεις στα βλέφαρα ή στα άκρα υποδηλώνουν ανεπάρκεια μαγνησίου, το οποίο είναι κρίσιμο για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων», εξήγησε ο Sethi. Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη μυϊκή λειτουργία και ενώ τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι δημοφιλή, οι ειδικοί ενθαρρύνουν να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εκ των προτέρων για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τον τύπο μαγνησίου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Για τα γόνατα
Το κρακ στα γόνατα είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά καθώς το σώμα γερνάει. Ωστόσο, ο Sethi προειδοποίησε «θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D3 ή ασβεστίου». Το ασβέστιο χτίζει και διατηρεί γερά οστά, ενώ η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο από τροφές όπως το γάλα, οι σαρδέλες και τα φυλλώδη λαχανικά.
Το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών
Αναφερόμενος στο πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών ο γαστρεντερολόγος είπε ότι «αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή [ερυθροκυττάρων] και τη μεταφορά οξυγόνου στους θύλακες των τριχών». «Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας χαλκού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μελανίνης, δίνοντας χρώμα στα μαλλιά σας», τόνισε.
Οι μελανιές που γίνονται εύκολα
Τέλος, όσον αφορά στις περιπτώσεις που μελανιές εμφανίζονται εύκολα στο σώμα ο Sethi είπε: «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι σας λείπει η βιταμίνη C, η οποία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό κολλαγόνου. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ανεπάρκεια βιταμίνης Κ1, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος».