Παρβοϊός: Γιατί τον αποκαλούν 5η ασθένεια -Tα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται, ειδικοί εξηγούν στο iefimerida - iefimerida.gr

Παρβοϊός: Γιατί τον αποκαλούν 5η ασθένεια -Tα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται, ειδικοί εξηγούν στο iefimerida

Παρβοϊός
Παρβοϊός / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Σε εγρήγορση παραμένει η ιατρική κοινότητα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά, λόγω της έξαρσης που εμφανίζει αυτή την περίοδο ο παρβοϊός (Parvovirus B19).

Ο παρβοϊός είναι γνωστός και ως ιός του λοιμώδους ερυθήματος ή «πέμπτη νόσος» και προσβάλλει συνήθως τα μικρά παιδιά, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και στους ενήλικες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θάνατος ενός κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη και η εμφάνιση κι άλλων περιστατικών σε παιδικό σταθμό της συμπρωτεύουσας σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες. Όπως σπεύδουν, όμως, να τονίσουν ειδικοί επιστήμονες στο iefimerida.gr, οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς πρόκειται για έναν γνωστό ιό που σπανίως προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

«Ο παρβοϊός προκαλεί ήπια λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με εξειδίκευση στην Κλινική Ιολογία, ξεκαθαρίζει ότι «η λοίμωξη με τον parvo προκαλεί στη συντριπτική πλειονότητα ήπια λοίμωξη, γνωστή και ως "5η ασθένεια". Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως ανοσοκατεσταλμένους ή εγκύους». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «το 20% που θα κολλήσουν τον ιό τον περνάνε χωρίς καθόλου συμπτώματα».

Αναφερόμενος στο περιστατικό της τραγικής κατάληξης του 3,5 ετών παιδιού, ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και επίσης μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σημειώνει ότι αυτό καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο και αμέσως έγινε εκτεταμένη διερεύνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης

Εκτεταμένη διερεύνηση μετά το περιστατικό

«Καταγράφηκαν περιστατικά με μυοκαρδίτιδα και έγινε εκτεταμένη διερεύνηση τόσο στο προσωπικό όσο και στα παιδιά του παιδικού σταθμού για αντισώματα, αλλά και για ιολογικούς δείκτες. Βρέθηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον παρβοϊό, ο οποίος σπανίως προκαλεί μυοκαρδίτιδα, σε συν-λοίμωξη με άλλους ιούς. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι είναι αυτό που το προκάλεσε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό», εξηγεί.

Κι αυτός από την πλευρά του διευκρινίζει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει καμία ανησυχία στον πληθυσμό.

«Γενικά, ο παρβοϊός αυτή την περίοδο και στην Ευρώπη παρουσιάζει αυξημένη κυκλοφορία. Κυρίως εμφανίζεται στα παιδιά και σπάνια μπορεί να κάνει τέτοιου είδους επιπλοκές. Ενημερώθηκαν όλοι οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί, προκειμένου αν εμφανιστούν συμπτώματα να υπάρξει εγρήγορση. Κάτι που δεν συνέβη, καθώς δεν υπήρξαν περαιτέρω προβλήματα. Ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ

Έξαρση στον παρβοϊό 19 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες

Μετά τη χθεσινή, αναλυτική, ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει χτυπήσει «καμπανάκι κίνδυνου» μετά από αρκετά περιστατικά λοίμωξης που καταγράφηκαν.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναφέρει:

«Σύμφωνα και με τα πρόσφατα δεδομένα του ECDC, υπάρχει αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών παρβοϊού σε χώρες όπως η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Γαλλία. Στη χώρα μας, επειδή δεν υπάρχει υποχρεωτική καταγραφή των περιστατικών, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε υπάρχουν επιδημιολογικές εξάρσεις. Αλλά αφορά κυρίως τα παιδιά, ενώ οι ενήλικοι έχουν ήδη ανοσία σε μεγάλο βαθμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυρία Ψαλτοπούλου διευκρινίζει ότι πολύ σπάνια παρουσιάζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία περιστατικά νόσησης από παρβοϊό με μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, στη χώρα μας ή και σε άλλες χώρες, και ακόμη πιο σπάνια θανατηφόρα περιστατικά.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ

Τι είναι ο παρβοϊός - Τα συμπτώματα

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία. Είναι γνωστός ως «πέμπτη νόσος», μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν, και την 7η με 11η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ECDC, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό Β19, λόγω προγενέστερων λοιμώξεων, κυρίως στην παιδική ηλικία.

Μελέτες έχουν δείξει πως το 30% έως 40% των εγκύων μπορεί να είναι ευαίσθητες στη λοίμωξη, η οποία στις 20 πρώτες εβδομάδες της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο και θάνατο στο 10% των περιπτώσεων.

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο

Οι κατηγορίες ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, είναι οι εγκυμονούσες, με κίνδυνο αποβολής ειδικά τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης, τα άτομα με αιματολογικά νοσήματα (λευχαιμία, αιμολυτική αναιμία κ.ά.), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η διάγνωση γίνεται από τον παιδίατρο ή, ανάλογα με την ηλικία, από τον παθολόγο με ορολογικές εξετάσεις, PCR, σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ατόμου. Κατά το FDA -το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων-, επειδή δεν υπάρχει ειδικός εμβολιασμός ή ειδική αντι-ιική αγωγή, οι καθημερινές συστάσεις για πρόληψη είναι γενικές: Αποφυγή συγχρωτισμού με άτομα που νοσούν ή έχουν συμπτωματολογία από το αναπνευστικό, πλύσιμο χεριών και αποφυγή να ακουμπάμε τα μάτια ή γενικά το πρόσωπο, παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού και εξανθήματος και επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό», επισημαίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία. Επίσης, τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων-γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως έγκυοι και μικρά παιδιά.

Ειδικότερα, συνιστάται οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Parvovirus B19.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ