Ο ΠΟΥ έχει καθιερώσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθιερώσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις θανατηφόρες συνέπειες της καπνιστικής έξης, ενώ, παράλληλα, με τη διάδοση των αντικαπνιστικών μηνυμάτων ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση των καπνιστών ως προς τις μεθόδους διακοπής και την αποδέσμευση τους από την νικοτίνη.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ως μέσο ευαισθητοποίησης του κοινού
«Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις παγκοσμίως αποτελεί ο έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης του καπνού, συμπεριλαμβανομένων της διαφήμισης, της προώθησης, της επιχορήγησης, της φορολόγησης, καθώς και του αντίκτυπου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καπνικά προϊόντα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πνευμονολόγος Νοσοκομείου «Σωτηρία», Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας .
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ σχετικά με την χρήση προϊόντων καπνού, τόσο στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας ανεξαρτήτου οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου. Στόχος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την καταπολέμηση των νεοπλασματικών ασθενειών είναι έως το 2040 λιγότερο από το 5% του πληθυσμού να κάνει χρήση καπνού, σημειώνει η κ. Τσικρικά .
Τονίζει ότι «ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πίσσα που περιέχουν τα τσιγάρα, αποτελεί μίγμα χημικών ουσιών που προάγουν την έναρξη της καρκινογένεσης κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα, είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα».
Η κ. Τσικρικά δίνει έμφαση στην κατανόηση από τους νεότερους ότι ο εθισμός στην νικοτίνη σε μικρή ηλικία και πριν την εγκατάσταση της πλήρους συνειδητοποίησης και απόκτησης γνώσης για την καταστροφική της επίδραση, την καθιστά εκτός από επικίνδυνη, μία δύσκολη και επίπονη ως προς την διαδικασία απεξάρτησης και διακοπής στην μετέπειτα ζωή.
Ο Καπνός είναι μία απειλή για το περιβάλλον μας
Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος 2022 «Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας», για πρώτη φορά αφυπνίζει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας, μια και οι επιπτώσεις στη φύση από τα προϊόντα καπνού καταγράφονται ιδιαίτερα δυσμενείς, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά. «Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 600.000.000 δέντρα έχουν κοπεί, 22.000.000.000 λίτρα νερού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή και την κατασκευή των τσιγάρων, ενώ παράλληλα περισσότεροι από 84.000.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα, η μη ορθή παγκόσμια διαχείριση των αποβλήτων 4.5 τρισεκατομμύριων αποτσίγαρων ετησίως, παράγει 1.69 δισεκατομμυρίων λίβρες (pounds) τοξικών αποβλήτων, απελευθερώνοντας χιλιάδες χημικές ουσίες στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος».
Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος
Η κ. Τσικρικά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των καπνιστών για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, ώστε να αντιληφθούν τα οφέλη από την απεξάρτηση. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, όπου μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα συμπεριλαμβανομένων και των πνευμονολόγων, θα τους βοηθήσει με τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις «να κερδίσουν πίσω την καθαρή ανάσα τους και να ελέγξουν την αναπνευστική τους λειτουργία».
Εκεί, οι καπνιστές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα τους παρέχουν πλήρη υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας διακοπής, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν τις δυσκολίες και τις προσωπικές «παγίδες» των υποτροπών, οργανώνοντας από κοινού ένα εξατομικευμένο πλάνο απεξάρτησης από τη νικοτίνη, «χαρτογραφώντας το άκαπνο μονοπάτι της επόμενης μέρας σε ένα περιβάλλον πιο υγιές και φιλικό για όλους».