Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και ενάντια στις μεταλλάξεις - iefimerida.gr

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και ενάντια στις μεταλλάξεις

Άνδρας κρατά φιαλίδιο με το εμβόλιο της Pfizer
Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολίτες που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer φάνηκε πως έχουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, υποδηλώνοντας πως το εμβόλιο θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία έναντι σοβαρών επιπλοκών της ασθένειας στους επόμενους μήνες.

Σε μια από τις πρώτες μελέτες της ανοσολογικής απόκρισης ενάντια στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στον γενικό πληθυσμό, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρότι τα αντισώματα έναντι των παραλλαγών εξασθενούσαν, ωστόσο παρέμεναν σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου να προστατεύσουν περισσότερους ανθρώπους από τη μόλυνση, έπειτα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του «Guardian», παρότι προηγούμενες μελέτες σημείωναν πως τα αντισώματα των εμβολιασμένων με τα εμβόλια της Pfizer αναγνώριζαν και εξουδετέρωναν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, έστω και σε μικρότερο βαθμό, αυτές βασίζονταν σε ιούς απομονωμένους στο εργαστήριο και όχι σε δείγματα που απομονώθηκαν από πραγματικούς ασθενείς.

Η έρευνα στην απόκριση των t-κυττάρων

Εκείνες οι μελέτες δεν εξέτασαν καθόλου τα ανοσοποιητικά t-κύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τα μολυσμένα κύτταρα και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Γουίλιαμ Τζέιμς, και οι συνεργάτες του έλαβαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό και εργαζόμενους στην υγεία που έκαναν είτε μία, είτε και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξέτασαν επίσης απομονωμένες παραλλαγές του κορωνοϊού, τις B117 και B1.351, γνωστές ως βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αντίστοιχα, και την απόκριση των Τ-κυττάρων των ασθενών αυτών απέναντί τους.

Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο διατείνεται πως τα αντισώματα των ασθενών ήταν μετρίως αποτελεσματικά έναντι του αρχικού ιού μετά την πρώτη δόση, λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής μετάλλαξης και δεν κατόρθωναν να εξουδετερώσουν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Ο λόγος που η δεύτερη δόση του εμβολίου θα είναι αποτελεσματική

«Μπορεί να μην προστατεύει (το εμβόλιο) ενάντια στη μόλυνση, αλλά είναι πολύ πιθανό η πρώτη δόση να καθιστά ευκολότερο για το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει ικανοποιητικά την επόμενη φορά», αναφέρει ο καθηγητής. «Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε πως η δεύτερη δόση παράγει τόσο καλή ανοσολογική απόκριση, γιατί τα T-κύτταρα είναι ήδη παρόντα, έτοιμα να αντιδράσουν», πρόσθεσε.

Η ανακάλυψη αυτή είναι ενθαρρυντική και υποδηλώνει πως ενδεχομένως τα εμβόλια να προσφέρουν τα «όπλα» στον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. «Δεν υπάρχει η υπόσχεση πως δεν θα αρρωστήσει κανείς από νέες μεταλλάξεις, αλλά φαίνεται πως το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει σε αυτές» σημειώνει ο Βρετανός καθηγητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πως θα προστατεύονται (όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις) από μολύνσεις της νοτιοαφρικανικής και της βρετανικής μετάλλαξης τόσο καλά όσο και έναντι του αρχικού ιού», δήλωσε ο Τζέιμς για όσους ολοκληρώσουν και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ