Μια νέα έρευνα του CDC έρχεται να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα εμβόλια που δεν είναι mRNA -δηλαδή όλα, εκτός από τα Pfizer και Moderna- δεν προσφέρουν επαρκή προστασία μετάδοσης από τη μετάλλαξη αυτή.
Ωστόσο, εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία από σοβαρή νόσηση, όχι όμως και από την πιθανότητα εύκολης μετάδοσής της στον οργανισμό.
Οπως είναι γνωστό, η παραλλαγή Ομικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από τα υπόλοιπα στελέχη.
Τα εμβόλια που δεν είναι mRNA και άρα προσφέρουν μικρότερη προστασία είναι:
- AstraZeneca
- Johnson & Johnson
- Sinopharm
- Sinovac
- Sputnik
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται πως με την 3η δόση αυξάνει 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον.
Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, η έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν και 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα παραπάνω είναι πρώιμα -αν και ενδεικτικά- συμπεράσματα που βασίζονται σε εργαστηριακά πειράματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν την πιθανή πλήρη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.
Κι ενώ μέχρι στιγμής τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) «πιάνουν» όλες τις μεταλλάξεις, τα υπόλοιπα «παραδοσιακά» εμβόλια -με τα οποία έχει εμβολιαστεί ο περισσότερος κόσμος παγκοσμίως- δείχνουν να τους «ξεφεύγει» η Όμικρον.
Τα στοιχεία γι' αυτό το συμπέρασμα έρχονται από την Κίνα (Sinopharm και Sinovac) και τη Βραζιλία, όπου οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca.
Οι ειδικοί εκτιμούν, χωρίς να το έχουν εξακριβώσει με στοιχεία, ότι το ίδιο θα ισχύει και με το ρωσικό Sputnik V.
Το ίδιο ισχύει και για το Johnson & Johnson, με το οποίο εμβολιάστηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι στην Αφρική.