Ταλαιπωρήστε με «ομίχλη του εγκεφάλου»; 5 τρόποι για να καθαρίσετε το κεφάλι σας - iefimerida.gr

Ταλαιπωρήστε με «ομίχλη του εγκεφάλου»; 5 τρόποι για να καθαρίσετε το κεφάλι σας

κοπέλα παλεύει με ομίχλη εγκεφάλου
Παλεύετε με την ομίχλη του εγκεφάλου; Δείτε πώς να καθαρίσετε το κεφάλι σας / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ομίχλη του εγκεφάλου είναι μια συχνή κατάσταση που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Όταν ήσασταν νεότεροι - ή απλά χωρίς παιδιά, χωρίς άγχος και χωρίς πανδημία - μπορεί να μην είχατε παρατηρήσει καν την ευκολία με την οποία λέγατε μια φράση ή μπορούσατε αμέσως να ονομάσετε εκείνη την ηθοποιό, εκείνο το εστιατόριο ή τη δασκάλα της τετάρτης τάξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς μεγαλώνετε, όμως, ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην είναι τόσο ευέλικτος. Προσθέστε σε αυτό την κακή διατροφή, την υπερφόρτωση νοητικών εισροών, το στρες και το άγχος, και μπορεί μερικές φορές να βρεθείτε να παλεύετε να βρείτε τις σωστές λέξεις ή να θυμηθείτε το όνομα εκείνου του τύπου που έπαιζε σε εκείνη την εκπομπή για εκείνο το πράγμα. Αυτό ονομάζεται «εγκεφαλική ομίχλη».

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η ομίχλη του εγκεφάλου; «Ο καλύτερος τρόπος για να την περιγράψω είναι όταν πραγματικά δεν αισθάνεσαι ο εαυτός σου. Είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος του εγκεφάλου σας να σας πει ότι κάτι δεν είναι βέλτιστο», εξηγεί ο Mike Dow, PhD, PsyD, ειδικός στην υγεία του εγκεφάλου και συγγραφέας του The Brain Fog Fix. «Μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να είναι δυσκολία να φέρεις λέξεις στο μυαλό σου, γκρίζα διάθεση, χαμηλή ενέργεια ή να ξεχνάς πράγματα».

Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως είναι μόνο προσωρινή και με τις σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να επαναφέρετε τον εγκέφαλό σας σε λειτουργία. Παρακάτω ακολουθεί τι μπορείτε να κάνετε για να απομακρύνετε την εγκεφαλική ομίχλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Παραδόξως, η κακή υγεία του εντέρου είναι μία από τις κύριες αιτίες ομίχλης του εγκεφάλου. «Υπάρχει ένας τόνος αναδυόμενων ερευνών που δείχνουν ότι η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία τροφοδοτούν τα κακά βακτήρια στο έντερό μας, οδηγούν σε φλεγμονή όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στον εγκέφαλο», εξηγεί η Sarah Bridges, PhD, ψυχολόγος με έδρα τη Μινεσότα. Γι' αυτό μπορεί συχνά να νιώθετε υπνηλία μετά από μια ζαχαρούχα λιχουδιά ή ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες. Αυτή η "κατάρρευση" δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική. Στην πραγματικότητα, περίπου το 95% της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης (οι νευροδιαβιβαστές της ευεξίας) παράγονται στον εντερικό σας σωλήνα.

Ενώ μπορεί να μην θέλετε να παραλείψετε εντελώς τα αγαπημένα σας καλούδια, οι ειδικοί συνιστούν να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές. «Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών και η λήψη πρεβιοτικών και προβιοτικών μπορεί να εισαγάγει υγιή βακτήρια στο έντερο, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να παράγει καλύτερα αυτούς τους νευροδιαβιβαστές που ενισχύουν τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Dow. «Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3, είτε από καθαρά θαλασσινά είτε από συμπληρώματα, τα οποία μπορούν επίσης να θεραπεύσουν την εγκεφαλική ομίχλη».

Η διαλείπουσα νηστεία -ο περιορισμός του διατροφικού σας παραθύρου σε 10 ώρες την ημέρα- μπορεί επίσης να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία. "Η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, που ονομάζεται νευρογένεση. Δίνοντας στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη, στην πραγματικότητα δίνετε και στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα", λέει ο Bridges.

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία. «Η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, που ονομάζεται νευρογένεση. Δίνοντας στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη, στην πραγματικότητα δίνετε και στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα», λέει η Bridges.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετριάστε το άγχος σας

Στις μέρες μας, ο εγκέφαλός μας κατακλύζεται από πληροφορίες από τις ειδήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συνεχή εισροή κειμένων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πλημμυρίζουν τα smartphones μας. Το αποτέλεσμα: Ο εγκέφαλός μας είναι κουρασμένος. «Όταν έχετε υπερβολικό γνωστικό φορτίο -δηλαδή κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή έχετε πάρα πολλά στο μυαλό σας- αυτό επιβαρύνει τα νοητικά μας αποθέματα», λέει η Bridges. «Είναι πάρα πολλά για τον εγκέφαλό μας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε κάτι που ονομάζεται υπερδιαφανείς ρυθμοί, οι οποίοι είναι κύκλοι που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια των ωρών εγρήγορσής μας. Σύμφωνα με την Bridges, οι έρευνες δείχνουν ότι η εργασία σε διαστήματα 90 λεπτών και στη συνέχεια ένα διάλειμμα για να πιείτε νερό, να κάνετε έναν σύντομο περίπατο ή να κάνετε ένα τηλεφώνημα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής σας ισχύος. «Ελαχιστοποιώντας αυτά τα χρονικά διαστήματα εργασίας, ανακουφίζετε το στρες στον εγκέφαλό σας».

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας. Ο Dow συνιστά διαλογισμό για 12 λεπτά κάθε μέρα (αν και ακόμη και λίγα λεπτά θα βοηθήσουν). Και οπωσδήποτε, προσπαθήστε να αφήνετε το τηλέφωνο κάτω για λίγες ώρες την ημέρα για να αποφύγετε την υπερφόρτωση με πληροφορίες.

Βελτιώστε τις συνήθειες του ύπνου σας

Σίγουρα, ένας κακός ύπνος εδώ και εκεί θα σας αφήσει νωθρούς την
επόμενη μέρα, αλλά αν οι συνολικές συνήθειες ύπνου σας δεν είναι βέλτιστες, ο εγκέφαλός σας δεν θα είναι στα καλύτερά του. «Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να μας πλήξουν με δύο τρόπους, αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους και διαταράσσοντας την ευκαιρία του εγκεφάλου να ξεκουραστεί και να ανακάμψει», λέει η Bridges. «Αυτό μπορεί να προέλθει από ένα ασυνεχές πρόγραμμα ύπνου, να μην κοιμάστε βαθιά ή να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας - όλα αυτά μπορούν να σας δώσουν παροδική εγκεφαλική ομίχλη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μελέτη του 2020 που έγινε στο Στάνφορντ διαπίστωσε ότι το να βγείτε έξω για λίγα λεπτά νωρίς το πρωί καθώς ανατέλλει ο ήλιος και ξανά πριν δύσει, θα επαναφέρει τους κιρκάδιους ρυθμούς σας. «Αυτό το φως βοηθά στην ευθυγράμμιση του φυσικού σας κύκλου ύπνου-αφύπνισης, γεγονός που επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να μπει σε λειτουργία "αυτοκαθαρισμού" τη νύχτα, καθαρίζοντας τις πλάκες που προκαλούν την εγκεφαλική ομίχλη», λέει ο Dow.

Περπατήστε

Γνωρίζουμε ότι μια καλή προπόνηση κάνει το αίμα και το οξυγόνο να ρέουν στο σώμα, οπότε είναι λογικό η άσκηση να δίνει ώθηση και στον εγκέφαλο. «Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, βοηθώντας τον να αποδίδει στο μέγιστο», εξηγεί ο Dow. Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος -μια ώρα είναι το καλύτερο- μπορεί να επαναφέρει τον εγκέφαλό σας.

Παίξτε μερικά παιχνίδια για τον εγκέφαλο

Κλείστε την τηλεόραση που κουράζει το μυαλό για μια ώρα και αντ' αυτού, παίξτε πασιέντζα, λύστε ένα σταυρόλεξο ή παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι (κατά προτίμηση ένα με στοιχείο μνήμης). Ακόμα και το να μάθετε κάτι καινούργιο -εφόσον είναι συναρπαστικό και όχι αγχωτικό- μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό σας μια απαραίτητη επανεκκίνηση.

Φυσικά, αν αυτές οι βελτιώσεις στον τρόπο ζωής δεν διορθώνουν το πρόβλημα και η ομίχλη του εγκεφάλου σας φαίνεται να επιμένει, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εγκέφαλος ομίχλη άγχος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ