Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Γερμανία έχει αναπτύξει την πρώτη τεχνητή μήτρα στον κόσμο.
Η εταιρεία EctoLife υποστηρίζει ότι έχει ήδη 400 τεχνητές μήτρες και στο μέλλον θα είναι ικανή να αναπτύσσει με αυτές 30.000 μωρά τον χρόνο, με εμπειρία που βασίζεται σε πάνω από 50 χρόνια πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας. Ζητήσαμε από τον Δρ. Παράσχο να μας πει περισσότερα σχετικά με αυτό, καθώς μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι γίνονται προσπάθειες από την επιστήμη για την ανάπτυξη τεχνητής μήτρας.
Πώς λειτουργεί η τεχνητή μήτρα
Κάθε ομάδα από τεχνητές μήτρες συνδέεται με δύο κεντρικούς βιοαντιδραστήρες. Ο πρώτος βιοαντιδραστήρας περιέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, τα οποία παρέχονται στο μωρό μέσω ενός τεχνητού ομφάλιου λώρου. Αυτός ο βιοαντιδραστήρας περιέχει επίσης ένα υγρό διάλυμα που χρησιμεύει ως το αμνιακό υγρό που περιβάλλει τα μωρά στην μήτρα της μητέρας. Είναι πλούσιο σε ζωτικές ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες και αντισώματα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μωρού.
Χάρη σε ένα σύστημα που ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη, κάθε μωρό λαμβάνει θρεπτικά συστατικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες του.
Ο δεύτερος βιοαντιδραστήρας έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει τυχόν απόβλητα που παράγονται από τα μωρά, τα οποία μεταφέρονται με τεχνητό ομφάλιο λώρο. Με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων, ο δεύτερος βιοαντιδραστήρας μπορεί στη συνέχεια να ανακυκλώσει τα απόβλητα και να τα μετατρέψει ξανά σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή μήτρα εξασφαλίζει μια σταθερή και βιώσιμη παροχή φρέσκων θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο.
Οι τεχνητές μήτρες είναι εξοπλισμένες με οθόνη που εμφανίζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την αναπτυξιακή πρόοδο του μωρού.
Η διαδικασία γέννησης θα γίνει πιο απλή
Η διαδικασία τοκετού με τη χρήση τεχνητής μήτρας αναμένεται να είναι πιο απλή, εξηγεί ο Δρ. Θ. Παράσχος, αφού λογικά με την αποβολή του αμνιακού υγρού την κατάλληλη στιγμή από την τεχνητή μήτρα, θα μπορεί εύκολα να αποσπάσουμε το μωρό από την τεχνητή μήτρα (διαβάστε περισσότερα)
Ποιες γυναίκες θα ωφεληθούν
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 300.000 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές εγκυμοσύνης. Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι η τεχνητή μήτρα ίσως προσφέρει στο μέλλον μια λύση για γυναίκες που είχαν χειρουργική αφαίρεση της μήτρας τους λόγω καρκίνου ή άλλων επιπλοκών. Επίσης, θα μπορούσαν να ωφεληθούν όλες οι γυναίκες που είναι επικίνδυνο να κυοφορήσουν οι ίδιες λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και χρειάζονται στην παρούσα φάση να καταφύγουν στη λύση της παρένθετης μητέρας (διαβάστε περισσότερα). Με την τεχνητή μήτρα επίσης αναμένεται να γίνει πρόληψη των πρόωρων τοκετών, ενώ η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες που υποφέρουν από σοβαρή υπογεννητικότητα.
Σε πόσα χρόνια θα είναι διαθέσιμη η τεχνητή μήτρα
Υπολογίζεται ότι χρειάζεται 10 περίπου χρόνια για να είναι η τεχνολογία διαθέσιμη, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ηθικοί περιορισμοί που εμποδίζουν την εφαρμογή αυτής της μεθόδου για ανθρώπινη αναπαραγωγή και τεκνοποίηση. Όπως τονίζει ο Δρ. Παράσχος: «Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο, εξαρτάται όχι μόνο από τις εξελίξεις της επιστήμης αλλά κι από τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές. Αυτήν τη στιγμή, η έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα δεν επιτρέπεται πέραν των 14 ημερών. Μετά από 14 ημέρες, τα έμβρυα πρέπει να καταστραφούν λόγω ηθικών περιορισμών. Εάν χαλαρώσουν αυτοί οι ηθικοί περιορισμοί, πιστεύω ότι σε 10 έως 15 χρόνια η τεχνητή μήτρα θα γίνει ευρέως διαδεδομένη παντού. Προσθέστε ίσως σε αυτά άλλα πέντε χρόνια ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού, για να γίνει πιο αποδεκτή αυτή η τεχνολογία».
Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104