ΟΗΕ: Ασθένειες που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εξαπλώνονται ξανά λόγω της μείωσης των εμβολιασμών - iefimerida.gr

ΟΗΕ: Ασθένειες που μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εξαπλώνονται ξανά λόγω της μείωσης των εμβολιασμών

εμβολιασμός
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός… Ασθένειες η μόλυνση από τις οποίες θα μπορούσε να αποφευχθεί χάρη στον εμβολιασμό εξαπλώνονται.

Την προειδοποίηση απηύθυναν χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) παρουσιάζοντας ως αιτίες την παραπληροφόρηση και τις περικοπές της διεθνούς βοήθειας.

«Τα εμβόλια έχουν σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, με την ευκαιρία της παγκόσμιας εβδομάδας εμβολιασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι περικοπές της χρηματοδότησης στην παγκόσμια υγεία θέτουν αυτές τις προόδους που επιτεύχθηκαν με σκληρή προσπάθεια σε κίνδυνο. Επιδημίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στα εμβόλια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο και εκθέτοντας χώρες σε ολοένα μεγαλύτερα κόστη για τη θεραπεία ασθενειών και την αντίδραση σε ξεσπάσματα επιδημιών», πρόσθεσε.

Η επικίνδυνη επιστροφή της ιλαράς, της μηνιγγίτιδας και του κίτρινου πυρετού

Η ιλαρά κάνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη επιστροφή», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, η UNICEF και η GAVI.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2021 και εκτιμάται πως έφθασε τα 10,3 εκατομμύρια το 2023 (+20% σε σύγκριση με το 2022).

Και η τάση αυτή «πιθανόν» συνεχίζεται. Τους τελευταίους 12 μήνες, 138 χώρες ανέφεραν κρούσματα ιλαράς, 61 από τις οποίες έζησαν μεγάλης κλίμακας επιδημίες. Πρόκειται για «τον υψηλότερο αριθμό από το 2019», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού επίσης αυξήθηκαν απότομα στην Αφρική το 2024.

Αυτές οι νέες ανοδικές τάσεις καταγράφονται με φόντο την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, τον πολλαπλασιασμό των ανθρωπιστικών κρίσεων, τη δημογραφική ανάπτυξη και τις περικοπές της χρηματοδότησης, επιμένει το κείμενο, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στις ΗΠΑ, που ανέστειλαν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που παρείχαν στο εξωτερικό.

«Η παγκόσμια κρίση χρηματοδότησης περιορίζει σοβαρά τη δυνατότητά μας να εμβολιάσουμε κατά της ιλαράς πάνω από 15 εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά σε εύθραυστες και σπαρασσόμενες από ένοπλες συρράξεις χώρες», προειδοποίησε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι υπηρεσίες εμβολιασμού, επιδημιολογικής επιτήρησης και αντίδρασης ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχεδόν 50 χώρες», προβλήματα συγκρίσιμα με αυτά που είχαν καταγραφεί όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορωνοϊού, πρόσθεσε.

Προειδοποίηση για τους εμβολιασμούς των παιδιών

Αν και οι χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί όπως πρέπει ούτε όσο συστηματικά πρέπει συνέχισε να αυξάνεται. Το 2023, 14,5 εκατ. παιδιά δεν είχαν πάρει τις δόσεις τους, κατά εκτιμήσεις, από 13,9 εκατ. το 2022 και 12,9 εκατ. το 2019.

Με αυτό το φόντο και καθώς πλησιάζει διεθνής σύνοδος δωρητών, την 25η Ιουνίου, η GAVI απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 9 δισεκ. δολάρια προκειμένου «να προστατευτούν 500 εκατομμύρια παιδιά και να σωθούν τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ζωές από το 2026 ως το 2030».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ