Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σύνδεση της υγείας με τη διατροφή μας. Η διατροφή παίζει ρόλο στο πάντα και οι μελέτες το επιβεβαιώνουν.
Και οι ειδικοί επιμένουν στην κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας υγιεινών τροφών που κυμαίνεται από φρούτα και λαχανικά ως ξηρούς καρπούς, σπόρους και κρέας, με αποφυγή ή έστω περιορισμό επεξεργασμένων τροφίμων και κάποιων άλλων κατηγοριών που κατατάσσονται στην λίστα των ανθυγιεινών.
Ποιες είναι όμως οι πιο «υγιεινές» τροφές που μπορείτε να φάτε; Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 1.000 τρόφιμα, αποδίδοντας στο καθένα μια διατροφική βαθμολογία. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο πιθανό είναι κάθε τρόφιμο να καλύπτει, αλλά να μην υπερβαίνει τις ημερήσιες διατροφικές σας ανάγκες, όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με άλλα.
1. Αμύγδαλα
Βαθμολογία: 97/100
Τα αμύγδαλα περιέχου μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στον διαβήτη.
Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακού επεισοδίου ή άνοιας. Μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα αμύγδαλα στην πραγματικότητα βοηθούν στη μείωση της πείνας – έτσι μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται το βάρος τους ενώ τους παρέχουν τα διαδροφικά στοιχεία που χρειάζονται.
2. Cherimoya
Βαθμολογία: 96/100
Το Cherimoya είναι το «πιο υγιεινό φρούτο του κόσμου» σύμφωνα με αυτή την κατάταξη. Εξωτερικά είναι ένα πράσινο και εσωτερικά έχει κρεμώδη, γλυκιά σάρκα που μπορείτε να φάτε με το κουτάλι.
Το Healthline λέει ότι το cherimoya είναι «γεμάτο με αντιοξειδωτικά» και είναι «πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα» και ότι «αυτό το μοναδικό φρούτο μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό, να μειώσει τη φλεγμονή και να προάγει την υγεία των ματιών και της καρδιάς». Ωστόσο, σημειώνει ότι «ορισμένα μέρη του cherimoya περιέχουν τοξίνες που μπορεί να βλάψουν το νευρικό σας σύστημα εάν καταναλωθούν σε υψηλές ποσότητες». Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή που σχετίζεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Το Cherimoya είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της διάθεσης. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και έχει ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες επειδή περιέχει φλαβονοειδή «τα οποία έχει αποδειχθεί ότι σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων», σύμφωνα με το Healthline.
3. Πέρκα
Βαθμολογία: 89/100
Ο βασιλιάς όλων των ψαριών όσον αφορά τη διατροφική βαθμολογία. Το ψάρι αυτό είναι χαμηλό σε κορεσμένα λίπη.
Και επίσης περιέχει
- Βιταμίνη Β12, ζωτικής σημασίας για την υγεία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
- Βιταμίνη D, που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην υγεία των οστών
- Σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό
- Φώσφορο, που προάγει την υγεία των οστών και τον ενεργειακό μεταβολισμό
4. Πλατύψαρα
Βαθμολογία: 85/100
Τα πλατύψαρα, όπως το καλκάνι και η γλώσσα, είναι γενικά απαλλαγμένα από υδράργυρο και περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και την υγεία του εγκεφάλου. Τα πλατψάρια είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης D και της απαραίτητης θρεπτικής ουσίας βιταμίνης Β1.
5. Σπόροι Chia
Βαθμολογία: 85/100
Οι σπόροι chia περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, α-λινολενικό οξύ, φαινολικό οξύ και βιταμίνες. Περιέχουν επίσης καφεϊκό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή στο σώμα.
6. Σπόροι κολοκύθας
Βαθμολογία: 84/100
Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου και μαγγανίου.
7. Σέσκουλο
Βαθμολογία: 78/100
Το σέσκουλο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν μια καλή πηγή από
- Φυτικές ίνες
- Αντιοξειδωτικά,
- Νιτρικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών Α, C, Κ και Ε, με ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Κ. Το σέσκουλο περιέχει επίσης μια μοναδική ένωση που πιστεύεται ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη των υδατανθράκων.
8. Χοιρινό λίπος
Βαθμολογία: 73/100
Περιέχει περισσότερα ακόρεστα λιπαρά από το αρνί ή το βοδινό κρέας, δηλαδή περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών Β και μετάλλων.
9. Φύλλα παντζαριών
Βαθμολογία: 70/100
Τα πράσινα φύλλα των παντζαριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε:
- Ασβέστιo
- Σίδερο
- Βιταμίνη Κ
- Βιταμίνες της ομάδας Β, ιδιαίτερα ριβοφλαβίνη
10. Λιθρίνι
Βαθμολογία: 69/100
Το λιθρίνι περιέχει:
- Υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
- Σελήνιο
- Μαγνήσιο
- Βιταμίνες D και Ε
- Ευεργετικές ποσότητες καλίου.