Δέκα σημαντικές πληροφορίες για το στέλεχος Δέλτα της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως μοιράζεται μέσω του iefimerida.gr ο δρ Μοριακής Βιολογίας, Ιωάννης Πρασσάς.
Ο μόνιμος ερευνητής στο τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Mount Sinai Hospital στο Τορόντο, οι αναρτήσεις του οποίου στα social media είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και κεντρίζουν το ενδιαφέρον χιλιάδων αναγνωστών για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, «κωδικοποιεί» την επιστημονική γνώση που έχει συγκεντρωθεί έως σήμερα για το νέο επιθετικό στέλεχος και αναλύει τους κινδύνους.
- Το «Δέλτα» στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό (~2.5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Wuhan).
- Το «Δέλτα» στέλεχος θα επικρατήσει σχεδόν παντού. Μέχρι να έρθει να το εκτοπίσει κάποια άλλη μετάλλαξη.
- Το «Δέλτα» στέλεχος δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο (virulent) -όπως κακώς υποστηρίζουν κάποιοι. Ίσα-ίσα, τελευταίες μελέτες από το Οντάριο του Καναδά δείχνουν ότι δίνει περισσότερες νοσηλείες από προηγούμενα στελέχη.
- Το «Δέλτα» στέλεχος κάνει το σενάριο συνολικής εκρίζωσης του ιού από τις κοινωνίες μας σχεδόν αδύνατο (απαιτείται πάνω από 90%-95% εμβολιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών για συλλογικό περιορισμό κυκλοφορίας).
- Το «Δέλτα» στέλεχος δεν μπορεί να σπάσει την προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο που προσφέρει ο πλήρης εμβολιασμός (για τους περισσότερους). Ό,τι ίσχυε και για τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη.
- Το «Δέλτα» στέλεχος θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι θέμα λίγου χρόνου να κολλήσουν αυτό το υπερ-μεταδοτικό στέλεχος.
- Το «Δέλτα» στέλεχος θα φέρει και πάλι πολύ μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά μη πλήρως εμβολιασμένων (και, ειδικά κατά τόπους, νέα σημαντικά κύματα θανάτων).
- Το «Δέλτα» στέλεχος θα κάνει εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν μαζικά ξεσπάσματα στα σχολεία και πανεπιστήμια από Σεπτέμβριο (ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα, που το ποσοστό εμβολιασμού νέων (12-25) είναι τόσο χαμηλό.
- Όλα τα εμβόλια είναι άκρως αποτελεσματικά όσον αφορά στην προστασία από θάνατο ή βαριά νοσηλεία από το «Δέλτα» στέλεχος. Όπως έχουμε ξαναπεί, το εμβόλιο μειώνει κατά πολύ το ρίσκο που είχε ο καθένας μας πέρυσι να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει από τον ιό (για τους περισσότερους, πρακτικά, τον μηδενίζει).
- Υπάρχει πλέον «θεραπεία» για το «Δέλτα» στέλεχος (όπως και για το «Άλφα», το «Βήτα» και για όλα τα γνωστά στελέχη). Λέγεται εμβόλιο. Ολοκληρώνεις τον εμβολιασμό σου και, κατά κανόνα, αφήνεις την πανδημία (ως μια εν δυνάμει σοβαρή απειλή για την υγεία σου) πίσω σου, ενώ ταυτόχρονα γίνεσαι και μέρος της συλλογικής προσπάθειας να προχωρήσουμε μπροστά με άσο το δυνατόν μικρότερες συστημικές αναταράξεις.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο