Σημαντική ανακάλυψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ: Επιστήμονες ανέπτυξαν διαγνωστικό τεστ αίματος - iefimerida.gr

Σημαντική ανακάλυψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ: Επιστήμονες ανέπτυξαν διαγνωστικό τεστ αίματος

Οι αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο είναι σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ
Οι αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο είναι σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ / Φωτογραφία αρχείου: Flickr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα μέθοδο για την ταχύτερη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω ενός απλού, μη δαπανηρού τεστ αίματος ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το τεστ αυτό, που παρακάμπτει την ανάγκη δαπανηρής απεικονιστικής εξέτασης του εγκεφάλου ή επώδυνης οσφυονωτιαίας παρακέντησης, που ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Ιταλία, ανοίγει το δρόμο για μια φθηνότερη και εύκολη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και την έναρξη θεραπείας σε πολύ πρώιμα στάδια εμφάνισής της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας, αλλά η διάγνωσή της -ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου – παραμένει γεμάτη προκλήσεις. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την ανίχνευση τριών δεικτών, όπως σημειώνει ο Guardian: ανώμαλες συσσωρεύσεις των πρωτεϊνών αμυλοειδούς και ταυ και νευροεκφυλισμό – δηλαδή την αργή και προοδευτική απώλεια νευρωνικών κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που μπορεί να γίνει με συνδυασμό απεικόνισης του εγκεφάλου και ανάλυσης CSF (του εγκεφαλονωτιαίου υγρού). Όμως η οσφυονωτιαία παρακέκντηση μπορεί να είναι επώδυνη και οι υποβαλλόμενοι σε αυτήν ίσως αντιμετωπίσουν μετά τη διαδικασία πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη, ενώ η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι κοστοβόρα και ο προγραμματισμός της απαιτεί πολύ χρόνο.

«Πολλοί ασθενείς, ακόμη και στις ΗΠΑ, δεν έχουν πρόσβαση σε σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας και PET. Η προσβασιμότητα είναι σημαντικό θέμα», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, Τόμας Καρικάρι, που μετείχε στην έρευνα. Ο ίδιος τόνισε πόσο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός θα συνιστούσε ένα αξιόπιστο τεστ αίματος, αφού «είναι φθηνότερο, ασφαλέστερο και ευκολότερο να γίνει και μπορεί βελτιώσει την κλινική εμπιστοσύνη στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και στην επιλογή των συμμετεχόντων για κλινικές δοκιμές και παρακολούθηση της νόσου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς αναπτύχθηκε η νέα διαγνωστική μέθοδος για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μολονότι τα υφιστάμενα τεστ αίματος μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια ανωμαλίες στις πρωτεϊνες αμυλοειδούς και ταυ, η ανίχνευση δεικτών βλάβης στα νευρικά κύτταρα, που είναι ειδικά για τον εγκέφαλο, είναι δυσχερέστερη. Ο Καρικάρι κι οι συνάδελφοί του εστίασαν στην ανάπτυξη ενός τεστ αίματος με βάση τα αντισώματα, που θα ανιχνεύει μια συγκεκριμένη μορφή της πρωτεΐνης ταυ, η οποία ονομάζεται εγκεφαλική ταυ και συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Δοκίμασαν το τεστ σε 600 ασθενείς σε διάφορα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και διεπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης συσχετίζονταν καλά με τα επίπεδα ταυ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και μπορούσαν αξιόπιστα να διακρίνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ από άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης αντιστοιχούσαν επίσης στενά με τη σοβαρότητα των αμυλοειδών πλακών και των δεσμών ταυ στον εγκεφαλικό ιστό από άτομα που είχαν πεθάνει με Αλτσχάιμερ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Brain”.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ